Ετικέτες

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

To “Grexit”…

To “Grexit”…

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Μαΐου 18, 2012

undefined

Του Δημοσιογράφου Βασίλη Τσεκούρα

Αυτή η λέξη μπορεί να την βρει κανείς σε κάθε ξένο μέσο ενημέρωσης και σε κάθε άρθρο των τελευταίων ημερών για την Ελλάδα.

Πρόκειται για τον συνδυασμό των αρχικών της Ελλάδας GR και το exit. Είναι η τελευταία επινόηση των ΜΜΕ για να δείξουν τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η ελληνική κρίση, αλλά και ο φόβος για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.


Το Grexit όμως, δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Όταν το διαβάζει κάποιος αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα βλέπει την έξοδο και όχι ότι οι πιθανότητες εξόδου είναι – απλά – αυξημένες.

Τα ΜΜΕ φυσικά, στηρίζονται πάνω στις συνεχείς αναφορές αξιωματούχων ότι η έξοδος από το ευρώ είναι ένα δυσμενές αλλά υπαρκτό σενάριο, με το πλέον χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο να είναι αυτό που κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό Economist με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα λαμπαδηδρόμο που βάζει φωτιά σε χαρτονόμισμα των 20 ευρώ.

Το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά: «To “GREXIT” είναι ένας πολύ άσχημος όρος για αυτό που μπορεί να γίνει σύντομα μια άσχημη πραγματικότητα: η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Μπορεί η Κομισιόν να εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά το σενάριο «Β» για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, νωρίτερα ο πανικός ήρθε από την δήλωση του ευρωπαίου επιτρόπου Εμπορίου Karel De Gucht σε Βελγική εφημερίδα, ότι ΕΚΤ και ΕΕ ήδη εξετάζουν τα σενάρια για την περίπτωση εξόδου.

Την ίδια ώρα, και οι Financial Times έχουν ολόκληρο αφιέρωμα στο “Grexit” με συνεντεύξεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς από το εξωτερικό, λέγοντας ότι όλοι έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ το άρθρο ξεκινά από τον τουριστικό κλάδο και την περίοδο που έχει ξεκινήσει ήδη για την Ελλάδα στο πλαίσιο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Ένας έξυπνος τίτλος πάντα ολοκληρώνει ένα άρθρο που θέλει να προκαλέσει. Και το Grexit κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου