Ετικέτες

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Τους έμειναν τα αγάλματα

Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Τους έμειναν τα αγάλματα

Συνάδελφος από τη Θεσσαλονίκη, που επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα τα Σκόπια, μας είπε ότι η πόλη -των πεντακοσίων χιλιάδων κατοίκων- είναι μια… DisneyLand από αγάλματα που δεν τα ονομάζουν Αλέξανδρο ή Φίλιππο αλλά «έφιππος στρατιώτης», «ήρωας», «πρίγκιπας», «βασιλιάς» και άλλα αστεία παρόμοια, γιατί από μακριά φαίνονται ποιον… αγαλματοποιούν! Γέμισε ο Γκρουέσκι -όλο Κρουέλα μού έρχεται να γράψω, Κύριος οίδε τι συνειρμός και αυτός!- την πόλη με αγάλματα κακότεχνα και βαρβαρικά στα πλαίσια ενός προγράμματος που η αντιπολίτευση το ονομάζει «αρχαιομακεδονοποίηση» των Σκοπίων.
Ετσι, μετά τον ανδριάντα των 25 μέτρων του Αλεξάνδρου ακολούθησε ο Φίλιππος στα δεκαπέντε. Ομως και τα δυο γλυπτά είναι της ίδιας καλλιτέχνιδος που έχει ειδικευθεί στους ανδριάντες της Μακεδονικής Δυναστείας. Θα σεμνύνεται και αυτή στο μέλλον -σαν εκείνον τον απερίγραπτο ζωγράφο της Σοβιετικής Ακαδημίας που πέρασε όλη τη ζωή του φιλοτεχνώντας… Λένιν- να δηλώνει ότι έκανε μόνον Φιλίππους και Αλεξάνδρους, πλην όμως για τα… Σκόπια.
 
Επειδή ο διεθνής τύπος κατηγορεί τον Γκρούεφσκι ότι όχι μόνον το παράκανε με τους Αλεξανδροφιλίππους αλλά και ότι οι Σκοπιανοί καλλιτέχνες δεν διαθέτουν δημιουργική φαντασία, σκέφτηκα να προτείνουμε σήμερα στον Νίκολα μερικά ακόμη μέλη της Δυναστείας για να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δώσει εντολή στην επόμενη φάση να γίνει το άγαλμα της Ολυμπιάδας, μητέρας του Αλεξάνδρου. Επειδή, μάλιστα, λέγεται ότι ασχολείτο με τη μαγεία και συντροφευόταν από φίδια, μπορεί να γίνει μια σύνθεση… λαοκοντική για παράδειγμα. Στα δέκα μέτρα. Ή και τη δεύτερη γυναίκα του Φιλίππου, την Κλεοπάτρα. Ακόμη, επειδή λεγόταν ότι ο Αλέξανδρος είναι παιδί του Δία και της Ολυμπιάδας, γιατί όχι και ένα σχετικό ερωτικό σύμπλεγμα; Μπορεί, επίσης, να σκεφτεί τους φίλους του Αλεξάνδρου, τη σύζυγό του Ρωξάνη ή καλύτερα τον παιδαγωγό του τον Αριστοτέλη και -για «σπάσιμο» στους Αθηναίους- μπορεί να στήσει και άγαλμα στον Ευρυπίδη που έγραψε τις «Βάκχες» στην αυλή του Αρχελάου.
 
Η αλήθεια είναι ότι την επόμενη μέρα της απόρριψης στη Σύνοδο του Σικάγο της επιθυμίας Γκρούεφσκι να συνδεθούν τα Σκόπια με το ΝΑΤΟ -«δεν διευκολύνει η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Γκρούεφσκι στην εύρεση λύσης για την ονομασία της FYROM»- δεν ήταν και η διπλωματικότερη απόφασή του να κάνει τελετή για τα αποκαλυπτήρια νέου αγάλματος του Φιλίππου Β, στήνοντας το στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
 
Το να προκαλεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι την διεθνή κοινότητα κερδίζει μόνο τη δυσαρέσκειά της. Το να νομίζει ότι προκαλεί έτσι την Ελλάδα, χαρίζει γέλιο στους Ελληνες. Προτομές -που σώζονται από την αρχαιότητα- του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου και όλης της Μακεδονικής Δυναστείας, διαθέτωμεν. Στο κάτω κάτω η χώρα μας δεν έχει να αποδείξει την Ιστορία της. Η γειτονική χώρα όμως που θέλει να σβήσει το σλαβικό παρελθόν της - ή έστω το παλαιότερο ιλλυρικό- ας στήνει προτομές Φιλίππου και Αλεξάνδρου. Δυστυχώς, ανήκε στη ζημία στην περίπτωση αυτή υφίσταται η Τέχνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου