Ετικέτες

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Καταστρέφουν αρχαιότητες στην Καρπασία

Καταστρέφουν αρχαιότητες στην Καρπασία

Φωτογραφία
Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται επί της παραλίας του Αγίου Φίλωνα, εντός της προτεινόμενης από το πρόγραμμα «ΤechnicalΑssistance for management and protection ofpotentialΝatura 2000 sitesin the northern parth ofCyprus». 
>?Οι μπουλντόζες μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο του κατεχόμενου Αγ. Φίλωνα
Σε άλλη μια προκλητική ενέργεια προβαίνουν οι κατοχικές αρχές. Μόλις πρόσφατα έχει διαπιστωθεί ότι μπουλντόζες έχουν εισέλθει στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Φίλωνα στην κατεχόμενη Καρπασία, ισοπεδώνοντας τα πάντα. Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία εκτός της αρχαιολογικής και πολιτιστικής σημασίας της, είναι ενταγμένη στο σχέδιο «Νatura 2000». Οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην περιοχή δεν είναι νέο φαινόμενο, αφού πριν από περίπου ένα χρόνο είχαν γίνει ενέργειες για οικοδομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, είχαν γίνει ενέργειες από το παράνομο καθεστώς για την ανέγερση φοιτητικών εστιών του «Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας» στην περιοχή, όμως έπειτα από διαβήματα και διαμαρτυρίες που έγιναν, οι προσπάθειες σταμάτησαν μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Πριν από περίπου ένα μήνα, όμως, οι μπουλντόζες επανήλθαν στη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές των λεγόμενων τοπικών αρχών της περιοχής, ο χώρος θα μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πρόθεση των κατοχικών αρχών είναι η ανέγερση χώρων αναψυχής πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται επί της παραλίας του Αγίου Φίλωνα, εντός της προτεινόμενης από το πρόγραμμα «Τechnical Αssistance for managementand protection of potentialΝatura 2000 sitesin the northern parth ofCyprus», δυνητικής περιοχής Νatura 2000, αλλά και εντός προστατευόμενου αρχαιολογικού χώρου, δίπλα από τη Βυζαντινή Βασιλική του Αγίου Φίλωνα. Η περιοχή έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία καθώς πάνω στα αναχώματα της παραλίας επωάζεται η χελώνα Chelonia mydas. Παρόλα αυτά, δεν έχει επιδειχθεί κανένας σεβασμός από τις κατοχικές αρχές, οι οποίες έχουν ισοπεδώσει τα πάντα στο χώρο, ενώ αρχαιολογικά κατάλοιπα έχουν μετακινηθεί από την μπουλντόζα και πεταχτεί στο χώρο της παραλίας ανάμεσα σε άλλα σκουπίδια. Τα κατάλοιπα αυτά, ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα σε νεκρόπολη ρωμαϊκής πόλης, η οποία βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα.

Σημειώνεται επίσης ότι στην ίδια περιοχή υπάρχει αξιόλογο κτήριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το οποίο ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Φίλωνα και το οποίο οι κατοχικές αρχές δεν αφήνουν να συντηρηθεί, όπως επίσης και άλλα αρχαιολογικά κατάλοιπα τα οποία έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου χωρίς καμία συντήρηση και προστασία.

Όπως διαφαίνεται μάλιστα από τις προθέσεις του παράνομου καθεστώτος, η επέμβαση εντός του αρχαιολογικού χώρου στον Άγιο Φίλωνα, εκτός από καταστροφική, αποτελεί και την απαρχή άλλων επεμβάσεων που θα αλλοιώσουν οριστικά μια περιοχή ενταγμένη στο σχέδιο «Νatura 2000», ενώ θα επηρεαστεί ανεπανόρθωτα η αρχαιολογική κληρονομιά. Σημειώνεται ότι για τις ενέργειες των κατοχικών αρχών, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να προβούν στις ανάλογες ενέργειες διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου