Ετικέτες

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Ο πράκτορας Τζον Κυριάκου


ΚΥΡΙΑΚΉ, 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2012

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Ο πράκτορας Τζον Κυριάκου

Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com

Φωτογραφία
Για πολλούς λόγους, οι άνθρωποι τρέφουμε μία αντιπάθεια για τη CΙΑκαι γενικά τις μυστικές υπηρεσίες όλων των χωρών. Ο βασικός λόγος είναι ότι ενώ τα μέλη των υπηρεσιών αυτών υποτίθεται ότι «μάχονται» για να προστατεύουν τους πολίτες από τους εξωτερικούς και τους «εσωτερικούς» εχθρούς, στην πραγματικότητα δρουν σε καθεστώς παρανομίας, αφού δεν υπολογίζουν ούτε τις δημοκρατικές διαδικασίες, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία συχνά -σχεδόν μόνιμαπαραβιάζουν για να φέρουν σε πέρας τις «εθνικές» αποστολές τους.

Η Ελλάδα και η Κύπρος υπέφεραν από τη δράση της CΙΑ και των πρακτόρων της, αρκετοί εκ των οποίων ήταν ελληνικής καταγωγής. Κατά τη γνώμη μου, ο χειρότερος όλων ήταν ο Γκας Λάσκαρης Αβρακώτος, ο οποίος έχει σοβαρότατη ευθύνη για τα πραξικοπήματα του 1967 και του 1974 άσχετα εάν δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν το ρόλο του. Άλλωστε, ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ τη δράση του και κόμπαζε πως κυβερνούσε την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της δημοσιογραφικής μου καριέρας είχα την ευκαιρία να συναντήσω μερικούς Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς πράκτορες της CΙΑ, οι οποίοι ομολογώ πως μου προκαλούν και σήμερα φρίκη. Ένας εξ αυτών, που έδρασε και στη Λευκωσία, δεν έκρυβε το μίσος του, επειδή το αρρωστημένο του μυαλό είχε «κολλήσει» πως την Ελλάδα και την Κύπρο κυβερνούσαν οι κομμουνιστές. Βασικά είναι άνθρωποι χωρίς αισθήματα, παρά μόνο για το επάγγελμά τους. Όταν τους μιλάς για Δημοκρατία είναι σαν να τους κτυπάς το κεφάλι με σίδερο. Έτσι αντιδρούν.

Όταν γνώρισα τον Τζον Κυριάκου, τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα που κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση επειδή κατήγγειλε τις μεθόδους βασανισμού στο Γκουντανάμο και άλλες φυλακές που διοικεί η CΙΑ, χρειάστηκα κάποια λεπτά για να συνέλθω από την έκπληξη. Μιλούσε με πάθος για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να κατηγορεί την υπηρεσία του ή τις ΗΠΑ. Πίστευε βασικά ότι Αμερική και Δημοκρατία είναι έννοιες και ιδέες ταυτόσημες.

Το αμερικανικό κράτος κατηγορεί τον Κυριάκου ότι έδωσε σε δημοσιογράφους τα ονόματα συναδέλφων του, οι οποίοι βασάνιζαν κρατουμένους, που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ακόμα και αν έδωσε τα ονόματα -που μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεταιαυτά δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.

Το τραγικό αυτής της υπόθεσης, που πιστεύω ότι θα αναδειχθεί στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί στην πολιτεία της Βιρτζίνια, είναι ότι οι βασανιστές δεν θα τιμωρηθούν ποτέ για τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα τιμωρηθούν επειδή σακάτεψαν συνανθρώπους τους. Δεν θα πληρώσουν για το γεγονός ότι έκαναν τα χειρότερα βασανιστήρια -όπως το βασανιστήριο του «πνιγμού» που είχε χρησιμοποιηθεί και εναντίον του ήρωα Αλέξανδρου Παναγούλη. Άραγε ποιος εκπαίδευσε τους Έλληνες βασανιστές; Δυστυχώς υπάρχει πιθανότητα να κλειστεί στη φυλακή ο άνθρωπος που αποκάλυψε ότι το δίδυμο Μπους-Τσέινι, παραβίασε τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τον οποίο χρησιμοποιεί για να επεμβαίνει σε ξένες χώρες. Ο Κυριάκου, αν και για πολλά χρόνια βρισκόταν στην «άλλη πλευρά», με τις πράξεις του απέδειξε ότι ο συν-άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται πάνω από τα συμφέροντα κρατών και ιδεολογιών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Οι συζητήσεις για το ρόλο του Αλεξάντερ Ντάουνερ δίνουν και παίρνουν και είναι ήδη γνωστό πως όλα τα κόμματα, με ανακοινώσεις τους, επιτέθηκαν εναντίον του πρώην υπουργού της Αυστραλίας, που ανέλαβε να επιβάλει στους Ελληνοκύπριους χειρότερο σχέδιο λύσης ακόμα και από το κατάπτυστο κείμενο του Κόφι Ανάν. Νομίζω πως το πρόβλημα Ντάουνερ είναι πολύ πιο εύκολο, απ’ ό,τι μας το παρουσιάζουν. Αντί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να τον καλεί στο Προεδρικό και να τον επικρίνει, ας του κάνει μία και μόνη ερώτηση: Νιώθει ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ ότι είναι ανεξάρτητος μεσολαβητής; Ενημερώνω τον κ. Χριστόφια ότι όσοι του υπέβαλαν το ερώτημα στη Νέα Υόρκη, δεν έλαβαν απάντηση. Ο Αυστραλός πρώην υπουργός δεν είναι βλάκας. Κάθε άλλο... Γνωρίζει ότι τον έχουν καταγράψει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Διάβασα την ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Τάσου Μητσόπουλου, για τον κ. Ντάουνερ. Ενώ αρχικά αυτός που τη διαβάζει την εκλαμβάνει ως κριτική για τον ειδικό σύμβουλο του Μπαν κι Μουν, στο τέλος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για «επίθεση» προς την κυβέρνηση. Για την απαράδεκτη στάση του κ. Ντάουνερ ευθύνεται και το κόμμα του κ. Μητσόπουλου, καθώς σε 1-2 περιπτώσεις λειτούργησε και ως «λαγός» για τον δαιμόνιο Αυστραλό...

Τo βαθύ λαρύγγι της CΙΑμιλά ελληνικά
>Ο Τζον Κυριάκου απειλεί την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών με τις αποκαλύψεις του
Οάντρας ψυχορραγούσε στα χέρια του. Τρεις σφαίρες βαθιά στο σώμα του. Με το κινητό του τηλέφωνο ο πράκτορας Τζον Κυριακού φωτογράφισε το αυτί του τραυματία και έστειλε την εικόνα στους αναλυτές της CΙΑ. Είχε συλλάβει κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα. Σήμερα, η Κυβέρνηση που του ζήτησε να ρισκάρει τότε τη ζωή του, απειλεί να τον στείλει στη φυλακή γιατί δεν κράτησε το στόμα του κλειστό.

Είχε κλείσει 12 χρόνια στην υπηρεσία. Χρόνια μοναχικά και ριψοκίνδυνα που δοκίμασαν τις αντοχές του και τις σχέσεις του. Οι πικρές στιγμές όμως είχαν σβήσει εκείνο το χάραμα σε μια ταράτσα στην πόλη Φαϊσαλαμπάντ στο Πακιστάν. Ήταν Φεβρουάριος του 2002 και ο Τζον Κυριακού, μυστικός πράκτορας της CΙΑ, ζούσε την πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα του. Μόλις είχε πιάσει τον Αμπού Ζουμπάιντα, ένα «μαέστρο» της διεθνούς τρομοκρατίας. Ηταν ο άνθρωπος που έστηνε βομβιστικές επιθέσεις σαν να διηύθυνε ορχήστρα. Γνώριζε ποιος είναι πρόθυμος και ικανός να ζωστεί με εκρηκτικά και ποιος μπορεί να συντονίσει καλύτερα μια τρομοκρατική ενέργεια.
«Αν παραλληλίζαμε την Αλ Κάιντα με ρόδα, ο Ζουμπάιντα ήταν το κέντρο της, το σημείο όπου τέμνονται οι ακτίνες» είχε δηλώσει ο Κυριακού σε μια συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία ενός βιβλίου του. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψης ο Ζουμπάιντα δέχτηκε τρεις σφαίρες. Πόδι, στομάχι, αχαμνά. Αιμόφυρτος στα χέρια του Κυριακού, δεν θύμιζε τον τρομοκράτη που είχε στις φωτογραφίες της η CΙΑ. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να διαπιστωθεί αν ήταν όντως ο άνδρας που έψαχναν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Τα μάτια του είχαν γυρίσει και οι αναλυτές δεν μπορούσαν να έχουν εικόνα της ίριδας για να τον αναγνωρίσουν. Ο πράκτορας τότε φωτογράφισε το αυτί του τραυματία, έστειλε την εικόνα στα κεντρικά και εξακριβώθηκε η ταυτότητά του. 
Παρά τις πληγές του, ο Ζουμπάιντα σώθηκε. Άλλωστε οι Αμερικανοί τον ήθελαν ζωντανό, για να μιλήσει. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Κυριακού, έχοντας παραιτηθεί από τη CΙΑ, αποκάλυψε πώς οι Αμερικανοί απέσπασαν πληροφορίες από τον Ζουμπάιντα. Μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΒCγια την τεχνική του εικονικού πνιγμού. Ο ανακρινόμενος ακινητοποιείται, το πρόσωπό του καλύπτεται με ύφασμα και του ρίχνουν νερό δημιουργώντας του την αίσθηση ότι πνίγεται. 
Ο Κυριακού είπε ότι χρειάστηκαν ελάχιστα μαρτυρικά δευτερόλεπτα για να λυγίσει ο τρομοκράτης. Αργότερα αποκαλύφτηκε ότι ο Ζουμπάιντα είχε υποστεί 83 φορές το βασανιστήριο. Ο πρώην πράκτορας δεν το γνώριζε, καθώς δεν συμμετείχε στις ανακρίσεις. Η μαρτυρία του προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις κατά των ΗΠΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ο Κυριακού έγινε περιζήτητος για τους δημοσιογράφους. Πριν από δύο βδομάδες, οι αμερικανικές Αρχές τον κατηγόρησαν ότι άφησε να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες στον Τύπο. Το FΒΙ τον διώκει για την αποκάλυψη της ταυτότητας δύο πρακτόρων. Ο 47χρονος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολαρίων. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν μπορεί να τον στείλουν στη φυλακή για 30 χρόνια.
Ο Κυριακού μεγάλωσε στο Νιούκαστλ της δυτικής Πενσιλβάνιας. Σε μια πόλη σιδηρουργών. Ο παππούς του είχε μεταναστεύσει εκεί από την Ιαλυσό Ρόδου. Οι γονείς του, οι οποίοι πλέον δεν ζουν, ήταν δάσκαλοι. Έπαιζε μουσική στην ορχήστρα του σχολείου του και έδειχνε από μικρός ενδιαφέρον για την πολιτική. «Λέγαμε για αστείο πως μια μέρα θα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος» είπε στους Νew ΥorkΤimesο παιδικός του φίλος Γκάρι Σένκο. Εκείνος όμως μετά τη φοιτητική ζωή προτίμησε τη δράση. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον και το 1990 έπιασε δουλειά στη CΙΑ ως αναλυτής. Εκπαιδεύτηκε όμως γρήγορα σε πράκτορα και ανέλαβε πόστα στην Αθήνα και τη Μέση Ανατολή. Μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους το 2001 στάλθηκε στο Πακιστάν για να κυνηγήσει μέλη της Αλ Κάιντα.

Η δουλειά του φαίνεται πως του κόστισε στην προσωπική του ζωή. Τουλάχιστον έτσι εκτιμούν φίλοι του. Ο πρώτος γάμος του διαλύθηκε και αντιδίκησε με την πρώην γυναίκα του για την κηδεμονία των δύο γιων τους. Με την τωρινή του σύζυγο έχουν τρία παιδιά. Η CΙΑ την απέλυσε μέσα στην εβδομάδα. Δούλευε εκεί ως αναλύτρια πολύ πριν γνωρίσει τον Κυριακού. Της τηλεφώνησαν μια από τις προηγούμενες μέρες από την υπηρεσία, παρότι λείπει με άδεια λοχείας και της ζήτησαν να υποβάλει την παραίτησή της. Ο Κυριακού παρέμεινε αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μέχρι τον Μάρτιο του 2004. Μετά την παραίτησή του δούλεψε στην πολυεθνική εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Deloitte. Αφού αποκάλυψε το 2007 το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού η εταιρεία τού ζήτησε να φύγει. 
Δεύτερη οικογένεια 
ΚΑΤΑκαιρούς σε συνεντεύξεις του τονίζει τον πατριωτισμό του. Έχει δηλώσει ότι για εκείνον η CΙΑ ήταν μια δεύτερη οικογένεια, την οποία σεβάστηκε και αγάπησε. Πέρα από τη σημαντική συμβολή του στην αποκάλυψη του βασανιστηρίου του εικονικού πνιγμού, ο Κυριακού φαίνεται πως επενδύει στις αναμνήσεις του. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει αν τον παρακινεί η διάθεση για αποκατάσταση της αλήθειας ή η δίψα για αυτοπροβολή και χρήματα. Η εχεμύθεια είναι απαράβατος κανόνας στον κόσμο των μυστικών πρακτόρων. Ακόμα κι αν βαφτιστούν ξανά στην κοινωνία ύστερα από μια παραίτηση, δεσμεύονται με συμβόλαια σιωπής. Ο Κυριακού πριν από συνεντεύξεις του, ακόμα και πριν από τη συγγραφή του βιβλίου του έπρεπε να ρωτήσει τις Αρχές για ποια θέματα μπορεί να μιλήσει. 
Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος του Πλάτων Κατσέρης δήλωσε τηλεφωνικά ότι «σοκάρει η απόφαση δίωξης του Κυριακού, ενός πρώην πράκτορα που είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων».
Είναι η έκτη υπόθεση, επί προεδρίας Ομπάμα, κατά την οποία νυν ή πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται για διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε δημοσιογράφους. Ο Κυριακού πρόκειται να δηλώσει αθώος και να μιλήσει, όποτε χρειαστεί, μόνο στο δικαστήριο.

ΤV, ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ Έκτοτε έχει περάσει από πολλές δουλειές. Μετρά πολυάριθμες εμφανίσεις σε τηλεοπτικά πλατό. Έχει αρθρογραφήσει στο μπλογκ Ηuffington Ρostκαι για ένα χρόνο εργάστηκε στο επιτελείο του Δημοκρατικού γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι. Το 2010 δημοσίευσε σε βιβλίο την ιστορία του με διηγήσεις από τις αποστολές του. Σύντομα ελπίζει οι περιπέτειές του να γίνουν και ταινία. Διετέλεσε και σύμβουλος κινηματογραφικών παραγωγών του Χόλιγουντ. Συμβούλευσε την εταιρεία παραγωγής της ταινίας «Τhe Κite Runner» («Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη») να προστατεύσει τους νεαρούς πρωταγωνιστές της. Θεώρησε ότι μπορεί να κινδυνεύσουν από συμπατριώτες τους εάν εκείνοι θίγονταν από τον τρόπο παρουσίασης της αφγανικής κοινωνίας. Ακόμη ζήτησε να μη γίνουναναφορές στη Μέση Ανατολή στην ταινία «Βruno», που έχει για πρωταγωνιστή έναν ομοφυλόφιλο. Τους τελευταίους μήνες προσπαθούσε να πλασάρει σε παραγωγούς την ιδέα μιας νέας τηλεοπτικήςσειράς.  http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου