Ετικέτες

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Εκνευρισμός στο Λονδίνο. Αργεντινά «γυμνάσια» σε ισπανικά αλιευτικά στην περιοχή των Νήσων Φώκλαντς


Εκνευρισμός στο Λονδίνο. Αργεντινά «γυμνάσια» σε ισπανικά αλιευτικά στην περιοχή των Νήσων Φώκλαντς


O πρίγκιπας Ουίλιαμ πρόκειται να βρεθεί στα Νησιά το Φεβρουάριο.
O πρίγκιπας Ουίλιαμ πρόκειται να βρεθεί στα Νησιά το Φεβρουάριο.
Λονδίνο: Όλο και εντονότερη γίνεται η παρουσία των Αργεντινών γύρω από τα Νησιά Φώκλαντς (Μαλβίνας για τους ίδιους), με αφορμή και την απόφαση του Λονδίνου να στείλει τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην περιοχή στο πλαίσιο αποστολής του Βασιλικού Ναυτικού.

Ακταιωροί της Αργεντινής έκαναν νηοψίες σε ισπανικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία έπλεαν στην περιοχή, θεωρώντας ότι παραβιάζουν το νόμιμο δικαίωμα της Αργεντινής να ελέγχει το στενό μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των Νήσων.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», η Αργεντινή έστειλε επιστολή στην ισπανική ένωση αλιευτικών της Μαδρίτης, προειδοποιώντας να μην βρεθούν στην περιοχή-τμήμα της αργεντινής επικράτειας.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, Δούκας του Καίμπριτζ, μετά το γάμο του με την Κέιτ Μίντλετον, πρόκειται να βρεθεί στα Νησιά τον επόμενο Φεβρουάριο, σε αποστολή της RAF.

Το Μπουένος Αϊρες εξακολουθεί να διεκδικεί την κυριότητα των Νησιών, παρά το γεγονός ότι η στρατιωτική επέμβαση της Χούντας, το 1982, κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα για τους Αργεντινούς.

Για την ιστορία σε εκείνο τον πόλεμο είχε λάβει μέρος και ο θείος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, πρίγκιπας Ανδρέας ως πιλότος μαχητικού Harrier του Βασιλικού Ναυτικού.

Το αίτημα του Μπουένος Αϊρες στήριξε και ο νέος Οργανισμός Λατινοαμερικανικών Κρατών και Χωρών της Καραϊβικής (CELAC), ο οποίος συνεδρίασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στη Βενεζουέλα.

Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος Οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, ακόμα και η Κούβα.

Ήδη, το Μπουένος Αϊρες έχει ανακοινώσει ότι όλα τα σκάφη (κυρίως αλιευτικά) τα οποία κατευθύνονται στα Νησιά και περνούν από αργεντινά χωρικά ύδατα, θα χρειάζονται άδεια, διαφορετικά θα θεωρείται ότι είναι παράνομα.

Τα αλιευτικά συνήθως πραγματοποιούν ένα εξαιρετικά μακρύ ταξίδι από τη θαλάσσια περιοχή των Φώκλαντς μέχρι την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, στα στενά του Ρίο δε Λα Πλάτα, όπου ξεφορτώνουν το εμπόρευμα.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, δεν έχει αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο να διακοπεί η αεροπορική σύνδεση με τα Νησιά, εάν το Λονδίνο δεν καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Φόρεϊν Όφις έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για τις κινήσεις της Αργεντινής, λέγοντας ότι παραβιάζεται ευθέως το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου