Ετικέτες

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Το Ιράκ διαπραγματεύεται συμφωνία αγοράς όπλων με τη Ρωσία




ΔΕΥΤΈΡΑ, 5 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2011


Το Ιράκ διαπραγματεύεται συμφωνία αγοράς όπλων με τη Ρωσία

Ιρακινή αντιπροσωπεία επισκέπτεται σήμερα την Μόσχα για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για την αγορά όπλων με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού της χώρας μετά την αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Ιρακινός βουλευτής Φάλαχ Ζιντάν.

"Η αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Ρωσία έχει συνομιλίες σχετικά με τον εξοπλισμό του ιρακινού στρατού με όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ για την διατήρηση της ασφάλειας στο Ιράκ", είπε ο Ζιντάν, μέλος της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας της βουλής του Ιράκ, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Αλ Σάμπαχ.


Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εντάσσονται στις προσπάθειες της Ρωσίας να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται οπλισμό, η πλειοψηφία του οποίου προέρχεται σήμερα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η είδηση περί διαπραγματεύσεων με την Ρωσία δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στο Ιράκ, στην διάρκεια της οποίας έκανε λόγο ένα "νέο στάδιο" της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων η οποία είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις, μία με ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και μία εναντίον σπιτιών ηγετικών στελεχών μιας παραστρατιωτικής ομάδας η οποία μάχεται την αλ Κάιντα στην επαρχία Ντιγιάλα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και εργαζόμενους σε νοσοκομεία.

Οι επιθέσεις ακολούθησαν την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη χώρα εν όψει της αποχώρησης των μάχιμων αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από οκτώ χρόνια από το Ιράκ.

Ένα παγιδευμένο όχημα εξερράγη κοντά σε μια αγορά στην πόλη Χάλες, στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης. "Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν από την έκρηξη ενός παγιδευμένου οχήματος σταθμευμένου κοντά σε μια αγορά λαχανικών στην Χάλες", δήλωσε ένας συνταγματάρχης του στρατού του Ιράκ υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από το γιατρό Φίρας αλ Ντουλάιμι στο γενικό νοσοκομείο στην Μπακούμπα. "Δεχθήκαμε 10 σορούς και εισαγάγαμε 25 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο αστυνομικούς", δήλωσε.

Σε άλλη περιοχή στην επαρχία Ντιγιάλα οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο ηγετικά στελέχη της παραστρατιωτικής ομάδας Σάχουα ("Αφύπνιση" στα αραβικά) και μέλη των οικογενειών τους, σκοτώθηκαν από άγνωστους, σύμφωνα με το συνταγματάρχη.

Η ομάδα, που σχηματίστηκε από φυλάρχους σε σουνιτικές περιοχές το 2006, καταδίωκε αντάρτες που θεωρούνταν προσκείμενοι στην αλ Κάιντα και εξαιτίας αυτού σημειώνονται συχνά ενέργειες αντιποίνων.

Μια ομάδα καταδρομέων εξοπλισμένη με όπλα εφοδιασμένα με σιγαστήρες επιτέθηκε σε τρία σπίτια στο χωριό Τζιλ αλ Σαΐντ, νότια της Μπακούμπα, πριν από το χάραμα. Οι ένοπλοι σκότωσαν 5 ανθρώπους στο πρώτο σπίτι, 3 στο δεύτερο και τραυμάτισαν πέντε σε ένα τρίτο, σύμφωνα με τον ιρακινό συνταγματάρχη.

Εξάλλου μια βόμβα εξερράγη σε δρόμο στη συνοικία Αζαμίγια, στο κέντρο της Βαγδάτης, τραυματίζοντας 5 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

Την Δευτέρα επίθεση αυτοκτονίας στην Τάτζι, κοντά στην Βαγδάτη, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους ενώ πολλές επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις του Ιράκ την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας δεκάδες θανάτους.

Η βία στο Ιράκ συνολικά έχει μειωθεί σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν την περίοδο 2006-2007, αλλά οι επιθέσεις είναι συχνές. Τον Οκτώβριο, τουλάχιστον 258 πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου