Ετικέτες

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Νέο βιβλίο: ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ & ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠ 1950-2010 ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ & ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ



ΔΕΥΤΈΡΑ, 5 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Νέο βιβλίο: ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ & ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠ 1950-2010 ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ & ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ

Συγγραφέας: Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Τσουμής
Εκδόσεις: Δούρειος Ίππος @ 2011, τηλ.: 6937937539, website: www.doureios.com, e-mail: doureios@doureios.com
Σελίδες: 350


Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Τσουμής, από τις διάφορες θέσεις ευθύνης στις οποίες υπηρέτησε στην διάρκεια της καρριέρας του, συγκέντρωσε εμπειρίες τις οποίες καταθέτει ως συνολική μαρτυρία σε αυτό το βιβλίο. Από νέος λοχαγός στην Κύπρο το 1964-1966, στην υπηρεσία της ΚΥΠ το διάστημα 1973-1976 πάλι στην Κύπρο, εν συνεχεία ως Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα την περίοδο 1981-1983, απέκτησε σημαντική εμπειρία από το Κυπριακό και τα γενικότερα θέματα Τουρκίας.

Το καλοκαίρι του 1974 βρέθηκε επικεφαλής στο κλιμάκιο της ΚΥΠ Ελλάδας στην Λευκωσία και η μαρτυρία του για την προσπάθεια συλλογής πληροφοριών, τον υπόγειο πόλεμο Αθηνών – Λευκωσίας, τις ενημερώσεις της Αθήνας και την αστοχία στην αξιολόγηση κρισίμων πληροφοριών, είναι καθοριστικές για να ερμηνεύσει κανείς τον τρόπο που ελήφθησαν οι αποφάσεις προ και μετά την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής. Ο συγγραφέας δίνει το γενικό περίγραμμα των επιχειρήσεων, μέσα και από τις δικές του περιπέτειες, οι οποίες αναδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την αξία των Πληροφοριών Μάχης και τις συνέπειες από την σωστή αξιοποίηση ή μη αυτών. 


Ο συγγραφέας φωτίζει πτυχές του Κυπριακού που μέχρι σήμερα παρέμεναν θολές, όπως το διαβόητο Σεμινάριο της Ρώμης το 1973 ή τα σφάλματα της ελληνικής πλευράς που οδήγησαν στην αμαχητί απώλεια της Αμμοχώστου, αποδίδοντάς τα στις πραγματικές τους διαστάσεις και διαλύοντας τον πέπλο συνωμοσιολογίας που έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, προσφέρει μία εικόνα για το έργο της τότε ΚΥΠ, η οποία συκοφαντήθηκε συστηματικά και ο ρόλος των αξιωματικών πληροφοριών διαστρεβλώθηκε λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. 


Ο συγγραφέας φέρνει για πρώτη φορά στο φως απόρρητα στοιχεία για επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στην Κύπρο αλλά και για τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, μετά την εισβολή του 1974. Κατά την υπηρεσία του στην Κύπρο, ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να «σπουδάσει» ακόμη καλύτερα τον εχθρό και να σχηματίσει σαφή εικόνα για τις δυνατότητες και τα σχέδια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα με τα στοιχεία περί εχθρού, μέσα από τις εμπειρίες του στις διάφορες μονάδες του Ελληνικού Στρατού που υπηρέτησε, ο συγγραφέας δίνει μία εικόνα της προσπάθειας αναδιοργανώσεως και των εγγενών προβλημάτων νοοτροπίας που έθεταν φραγμούς στην ταχεία και καλύτερη προετοιμασία για μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία. 
Το βιβλίο συμπληρώνεται από εκτενές Παράρτημα με απόρρητα έγγραφα και λεπτομερείς έγχρωμους χάρτες. 
Εκδόσεις Δούρειος Ίππος


Τ.Θ. 8347
Περισσός 142 02
Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου