Ετικέτες

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ενταση και διακοπές στις παρελάσεις – Οι αντιδράσεις ανά πόλη


Ενταση και διακοπές στις παρελάσεις – Οι αντιδράσεις ανά πόλη

undefined
Από διαμαρτυρίες σημαδεύτηκαν οι παρελάσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας μας, αμαυρώνοντας την εθνική μας επέτειο.
Στην Αθήνα η παρέλαση των μαθητών έγινε υπό την προστασία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας, ενώ μαθητές σχολείων πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων με μαύρα περιβραχιόνια.
Άλλοι μαθητές, δύο σχολείων, έστρεψαν αλλού το βλέμμα τους όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα, ενώ οι συμμαθητές τους άλλου σχολείου, σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο. Οι μουσικοί της μπάντας του Δήμου έβαλαν μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα.

Επίσης, κατά την διάρκεια της παρέλασης ομάδες πολιτών φώναζαν τα συνθήματα: “Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73″. “Προδότες, Προδότες, Προδότες”.
Κάποια στιγμή στη συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας αλλά και στη Γεωργίου Α’ με την Πανεπιστημίου επικράτησε ένταση και κάποιοι εκτόξευσαν έως και αυγά.
Πολλές αποδοκιμασίες ακούστηκαν όταν εμφανίστηκαν οι πολιτικοί στο Σύνταγμα.Τα συνθήματα στράφηκαν, κυρίως, κατά της κυβέρνησης ωστόσο οι αποδοκιμασίες απευθύνονταν προς κάθε πολιτικό. Οι πολίτες έπαψαν να αποδοκιμάζουν μόνο όταν η μπάντα άρχισε να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο.Μετά το τέλος της παρέλασης αποχώρησαν γρήγορα από το χώρο του Συντάγματος όλοι οι επίσημοι.
Περαιάς
Στον Πειραιά οι επίσημοι αποδοκιμάστηκαν και για λίγο, στο τέλος της παρέλασης, υπήρξε ένταση.
Ομάδα φοιτητών είχε απλώσει πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, ενώ ο κόσμος καλούσε τους μαθητές να στρέψουν αλλού το βλέμμα.
Πάτρα
Κλίμα έντασης επικράτησε και στην Πάτρα, όπου στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας ,Κώστας Σπηλιόπουλος. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν αρχίσει η παρέλαση, όπως επίσης και οι άλλοι επίσημοι. Παρέλασαν μόνο οι μαθητές και όχι τα Σώματα Ασφαλείας.
Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο οι μαθητές δεν χαιρέτησαν τους επισήμους, ενώ ομάδα πολιτών εκτόξευσε αυγά στην εξέδρα.
Αλικαρνασός
Ανάλογα γεγονότα σημάδεψαν την παρέλαση και στην Νέα Αλικαρνασό. Όταν οι μαθητές έφτασαν στην εξέδρα των επισήμων, τα τύμπανα “σίγησαν” επιδεικτικά ενώ ακολούθως, οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στους βουλευτές. Όταν η παρέλαση τελείωσε, πολίτες άρχισαν να πετούν αυγά προς την εξέδρα των επισήμων.
Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα ομάδες πολιτών φώναζαν υβριστικά και υποτιμητικά συνθήματα προς τους επισήμους, ενώ κατά την προσέλευσή τους εκτοξεύθηκαν και δύο αυγά.
Όσον αφορά στους μαθητές, παρέλασαν εν μέσω των συνθημάτων. Αρκετοί, από διάφορα σχολεία φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ όλοι σχεδόν περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους.
Με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης δύο ομάδες διαδηλωτών περικύκλωσαν την εξέδρα των επισήμων και άρχισαν να τους εκτοξεύουν τομάτες κι αυγά, ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια. Οι επίσημοι αποχώρησαν υπό την προστασία της αστυνομίας.
Η παρέλαση διεκόπη για 10 με 15 λεπτά κια ολοκληρώθηκε με παρέλαση προσκόπων, συλλόγων, οργανώσεων κι ενός τμήματος της σχολής Ικάρων που καταχειροκροτήθηκαν.
Πύργος
Στον Πύργο ο κόσμος από νωρίς το πρωί φώναζε συνθήματα κατά του πολιτικού συστήματος. Η αστυνομία συγκράτησε μία ομάδα η οποία προσπάθησε να πλησιάσει στην εξέδρα των επισήμων, ενώ οι αποδοκιμασίες κορυφώθηκαν όταν έκανε την εμφάνισή του, ο περιφερειάρχης. Τελικά η παρέλαση ξεκίνησε αλλά διεκόπη, από πρωτοφανή επεισόδια.
Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα μία ομάδα πολιτών έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκε στην εξέδρα των επισήμων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Βουλευτής Τρικάλων, Χρήστος Μαγκούφης, δέχτηκε επίθεση από νεαρό, ο οποίος συνελήφθη.
Τρίπολη
Στην Τρίπολη οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμαζαν και φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά βουλευτών και του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ενώ οι μαθητές την ώρα της παρέλασης κοίταζαν αλλού, όταν διέρχονταν από την εξέδρα των επισήμων. Μετά το τέλος της παρελάσεως, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε συνοδεία αστυνομικών.
Ρόδος
Στην πόλη της Ρόδου ομάδες πολιτών διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη, Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτές όλων των κομμάτων και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Η παρέλαση διεκόπη και οι επίσημοι αποχώρησαν με την προστασία της αστυνομίας.
Σύρος
Στη Σύρο η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά, αφού ο κόσμος κρατούσε πανό διαμαρτυρίας, αλλά δεν σημειώθηκαν επεισόδια.
Μεσολόγγι
Στο Μεσολόγγι στην εξέδρα των επισήμων δεν υπήρχε κανένας βουλευτής, αλλά οι πολίτες αποδοκίμασαν τους γενικούς γραμματείς.
Βόλος
Στο Βόλο η παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε, αφού ομάδα 300 και πλέον ατόμων, αλλά και οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου, με το που τελείωσε η δοξολογία, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των πολιτικών.
Λάρισα
Στη Λάρισα πολίτες άνοιξαν μόνο πανό διαμαρτυρίας και η παρέλαση ξεκίνησε κανονικά. Οι μαθητές όταν έφταναν στην εξέδρα των επισήμων γύριζαν το κεφάλι τους στην αντίθετη κατεύθυνση.
Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα, οι πολίτες έδιωξαν τους πολιτικούς, ενώ στη Λαμία οι πολίτες ζήτησαν να αποχωρήσουν οι επίσημοι για να ξεκινήσει η παρέλαση.
Σέρρες
Ομάδες πολιτών αποδοκίμασαν πολιτικούς κατά την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων. Αυτό είχε ως συνέπεια μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές της παρέλασης, αστυνομικοί να απομακρύνουν τους πολιτικούς από την εξέδρα των επισήμων.Η παρέλαση διεξήχθη τελικά μόνο με τους τοπικούς άρχοντες.
Ρέθυμνο
Πολίτες αποδοκίμασαν φραστικά τους επίσημους, ενώ αρκετοί μαθητές από τα σχολεία της πόλης του που παρέλασαν έστρεψαν το κεφάλι τους και αντί των επισήμων κοίταξαν τους ανάπηρους πολέμου που βρισκόντουσαν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.
Βέροια
Ματαιώθηκε η παρέλαση όταν ομάδες ατόμων από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
Άγιος Νικόλαος Λασιθίου
Κατά τη διάρκεια της Παρέλασης στον Άγιο Νικόλαο δημιουργήθηκε κλίμα έντασης από παριστάμενους πολίτες προς τους επισήμους και εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου.
Ναύπλιο
Αποδοκιμασίες πολιτών προς πολιτικούς υπήρξαν και στην παρέλαση που διεξήχθη στο Ναύπλιο. Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης οι επίσημοι αποχώρησαν υπό την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Σπάρτη
Καλύτερη ήταν η ατμόσφαιρα στην Σπάρτη, κατά την διάρκεια της παρέλασης. Ελάχιστοι ήταν οι πολίτες που φώναξαν συνθήματα, ενώ πολλοί μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι τους στην εξέδρα των επισήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου