Ετικέτες

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Και εγένετο Πρωθυπουργός…


Και εγένετο Πρωθυπουργός…





undefined
Και το όνομα αυτού …Λουκάς Παπαδήμος
Ο Λουκάς Παπαδήμος, Τραπεζίτης-τεχνοκράτης , πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, αναλαμβάνει στο τιμόνι της χώρας, η οποία διέρχεται την χειρότερη οικονομική περίοδο στην ιστορία της, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επιστήμονας αναγνωρισμένου κύρους σε Ευρώπη και Αμερική, Ακαδημαϊκός δάσκαλος, κεντρικός τραπεζίτης, με θητεία στα κέντρα αποφάσεων και χάραξης της οικονομικής στρατηγικής για την ΕΕ και την Ελλάδα, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, αναμένεται να συγκροτήσει την Κυβέρνηση Εθνικής ανάγκης, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακάμψει.
Ο νέος Πρωθυπουργός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Πήρε πρώτο πτυχίο στη Φυσική και μεταπτυχιακό τίτλο στην Ηλεκτρολογία-Μηχανολογία. Έκανε διδακτορικό στα Οικονομικά και παραλλήλως εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ως ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.
Η ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου κατά την περίοδο 1975-1984 κατείχε θέση επίκουρου και στη συνέχεια αναπληρωτή καθηγητή.
Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στη Βοστόνη. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985 και ανέλαβε θέση οικονομικού συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1993.
Την ίδια χρονιά, διορίστηκε Υποδιοικητής και ένα χρόνο μετά Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι το 2002. Εκ θέσεως, ήταν καθοριστικός ο ρόλος του για ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη.
Ακολούθως εκλήθη και ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέχρι τις αρχές του 2010.
Από το 2001 έως σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .
Επίσης έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994-98), Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993-95).
Από το 1988 ο κ. Λ. Παπαδήμος είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Η συμμετοχή του σε συμβούλια και επιτροπές, υπογραμμίζει την εκτίμηση και την αποδοχή που απολαμβάνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2001 μέχρι σήμερα), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (1999 μέχρι σήμερα), μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994-98), Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993-95).
Έχει εκπονήσει μόνος ή σε συνεργασία με επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης, πλήθος συγγραμμάτων που αφορούν κυρίως σε θέματα νομισματικής πολιτικής, νομισματικών μηχανισμών, Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου