Ετικέτες

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ανάλυση από ΗΠΑ για επιθέσεις PKK – “Μπορούν να προκαλούν μεγάλες απώλειες”


Ανάλυση από ΗΠΑ για επιθέσεις PKK – “Μπορούν να προκαλούν μεγάλες απώλειες”

Σε μία ανάλυσή του για τις τελευταίες επιθέσεις του PKK ,το Stratfor επισημαίνει την αλλαγή τακτικής των μαχητών του,που πλέον διεξάγουν περισσότερο πολύπλοκες επιχειρήσεις “που μπορούν πλέον να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στον τουρκικό στρατό”.
Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), επιτέθηκε σε οκτώ διαφορετικές αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις 19 Οκτωβρίου στο Cukurca και Yuksekova, δύο περιοχές στην επαρχία Χακάρι, την Τουρκία,.Σε μια επίθεση στα σύνορα Keklikkaya σκότωσε 21 Τούρκους στρατιώτες. Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι 100 με 200 μαχητές πέρασαν στη Τουρκία από τις κρυψώνες τους στα βουνά Καντίλ στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η επίθεση άφησε πίσω της 24 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς και τουλάχιστον 18 τραυματίες, ενώ ο τουρκικός στρατός σε αντεπίθεσή του σκότωσε 23 μαχητές του ΡΚΚ . Η επίθεση έρχεται μια ημέρα μετά από μια επίθεση του ΡΚΚ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική πόλη Μπιτλίς.
Οι επιθέσεις της 19ης Οκτωβρίου είναι από τις πιο θανατηφόρες από όταν το PKK άρχισε ένοπλο αγώνα το 1984. Οι μαχητές του έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πολύ μεγάλες απώλειες στον τουρκικό στρατό, παρά την πρόσφατη αύξηση των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ, διαψεύδοντας τις φήμες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση ότι το PKK είναι υπό διάλυση.
Περιφερειακές συνθήκες, ειδικά η προγραμματισμένη απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιράκ και την επακόλουθη ρύθμιση ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ, θα έχει ως αποτέλεσμα το PKK να αποκλίνει από τη συνήθη τακτική του, με τη διεξαγωγή ενός μεγαλύτερου και πολύπλευρου πολέμου.
Πράγματι, η τακτική που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία επίθεση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην αγωνιστική δραστηριότητα του PKK. Αντί να στοχεύει σε μια ενιαία στρατιωτική βάση,οι μαχητές επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι άλλα σημεία διέλευσης των συνόρων δέχθηκαν επίθεση την ίδια στιγμή για να αποτρέψουν τις ενισχύσεις στην Keklikkaya.
Οι ταυτόχρονες επιθέσεις του ΡΚΚ επέτρεψαν να κόψουν τις γραμμές των δυνάμεων ασφαλείας μεταξύ των στόχων και επίσης δημιούργησαν σύγχυση. 
Ο τουρκικός στρατός απάντησε τελικά με την ανάπτυξη κομάντος, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ιρακινό έδαφος όταν οι μαχητές του ΡΚΚ επέστρεψαν εκεί. Ειδικές δυνάμεις που φέρεται να έχουν λάβει θέσεις σε διάφορα σημεία 7-8 χιλιόμετρα στο ιρακινό έδαφος προσπαθούν να παγιδεύσουν τους μαχητές που επιστρέφουν στις βάσεις τους, έχοντας επιπλέον 500 στρατιώτες για να βοηθήσουν στις προσπάθειές τους.
Οι επιθέσεις έρχονται σε μια εποχή που οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν. Δεδομένου ότι η επίσημη προθεσμία αναχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ , παραμένει ασαφής κανείς δεν ξέρει πόσοι αμερικανοί θα παραμείνουν στο Ιράκ (σ.σ χθες ο Ομπάμα ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανών μέχρι το τέλος του χρόνου).
Εν τω μεταξύ, όλοι βλέπουν τα σημάδια της αυξανόμενης αστάθειας στο βόρειο Ιράκ. Μετά από αρκετές εβδομάδες βομβαρδισμών εναντίον του Κόμματος της Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK),το ιρανικό σκέλος του ΡΚΚ, η κυβέρνηση της Κουρδικής Περιφερειακής (KRG), έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες σε συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το καθεστώς του PJAK. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, το PJAK θα αδειάσει τις βάσεις κοντά στα ιρανικά σύνορα και η KRG θα διατηρήσει την ασφάλεια στην ιρακινή πλευρά των συνόρων. Αν και αυτό δεν είναι μια ιδανική κατάσταση για το PKK και το PJAK, οι μαχόμενες ομάδες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να την αντιμετωπίσει, ενδεχομένως με την πρόθεση να δημιουργήσουν μια σφήνα ανάμεσα σε ένα δυναμικό τουρκο-ιρανικό μέτωπο εναντίον τους.
Δύσπιστοι όσον αφορά τα σχέδια της KRG να αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της στο βορρά, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι έχει εισαγάγει την ιδέα της αποστολής ιρακινών στρατευμάτων στην περιοχή ουσιαστικά για να αποτρέψει επιθέσεις του ΡΚΚ στην Τουρκία. 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε ικανοποίηση για την ιδέα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί.
Το PKK δεν είδε καλά αυτή τη φαινομενική κατανόηση μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης. Η επίθεση της 19ης Οκτωβρίου αποτελεί μέρος της απάντησης του PKK.
Αν το PKK θα διεξάγει παρόμοιες επιθέσεις στο εγγύς μέλλον μένει να το δούμε.Μέχρι στιγμής δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει τέτοια αγωνιστική δραστηριότητα για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Η τουρκική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δεν έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε μεγάλης κλίμακας χερσαία στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των θυμάτων των στρατευμάτων. (Μικρής κλίμακας διασυνοριακές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα συχνά, όπως και οι αεροπορικές επιδρομές).
Το ΡΚΚ και άλλες κουρδικές πολιτικές δυνάμεις θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια της άλλης πλευράς και να πάρουν το πάνω χέρι στην πορεία για την αναδιατύπωση του νέου τουρκικού συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο ότι μια τέτοια μεγάλη επίθεση έλαβε χώρα την ίδια ημέρα της πρώτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τις διαπραγματεύσεις για το σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου