Ετικέτες

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Σκόπια: Και στις Βρυξέλλες μας λένε «Σκοπιανούς»


Σκόπια: Και στις Βρυξέλλες μας λένε «Σκοπιανούς»

Οι διακρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζονται. O πρόεδρος της Επιτροπής, Krisian Hedberg, ο οποίος κατά τα άλλα είναι φίλος της χώρα μας, προς το παρόν μας αντιμετωπίζει ως «Σκοπιάνους», ενώ γίνεται χρήση σε διάφορες μορφές η λέξη ‘Σκόπια’, όπως ‘σκοπιανοί επισκέπτες’, ‘οι εκπρόσωποι των Σκοπίων’, ‘τα όργανα των Σκοπίων’ κλπ.

Τα παραπάνω αναφέρει ο δημοσιογράφος Γκόραν Μομιρόφσκι αναφερόμενος σε αλλαγή της στάσης των Βρυξελλών, σε σχετική αναφορά του στην τηλεόραση ‘Κανάλ 5’. Σήμερα στις Βρυξέλλες η Αλεξάνδρα Κας Γκράνιε αρνήθηκε ότι κάνει διάκριση στη γλώσσα των Σκοπίων. Και όμως στα τριάντα πέντε κεφάλαια που αναφέρονται για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τις διακρίσεις σχετικά με το όνομα της χώρας μας  που αναφέρεται ως ‘Σκόπια’ και τη γλώσσα μας χωρίς όνομα.
Μετά το ‘καλωσόρισμα’ της σκοπιανής αντιπροσωπείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε η πρώτη να εκδώσει μια επίσημη ανακοίνωση αν άλλαξε  για την Επιτροπή και η ονομασία της χώρας μας. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις της μεικτής επιτροπής για τη χώρα μας και τα θεσμικά της όργανα χρησιμοποιούσε τα ονόματα «Μακεδονία» και «μακεδονική γλώσσα» ή το πλήρες όνομα που είναι καταχωρημένο στα Ηνωμένα Έθνη (FYROM)  και η φράση που χρησιμοποιείται τελευταία για τη χώρα μας είναι ‘Σκόπια’.
Μετά το περιστατικό  αυτό,  η αντιπροσωπεία μας απείλησε ότι λόγω των προσβολών που δέχθηκε θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, αν χρησιμοποιηθεί πάλι η λέξη «Σκόπια» για το κράτος μας. Οι υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν απάντησαν στο αίτημα αυτό και μετά από ένα διάλειμμα ο πρόεδρος Krisian Hedberg, ζήτησε συγνώμη και εξήγησε ότι χρησιμοποιεί ασυνείδητα τον όρο ‘Σκόπια’.
Πηγή: Канал 5 Телевизија

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου