Ετικέτες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Κουρίλες – ζώνη ιδιαίτερης προσοχής



ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 14 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Κουρίλες – ζώνη ιδιαίτερης προσοχής

Αντιαεροπορικά-πυραυλικά συστήματα Buk-M1 και τάγμα αρμάτων μάχης T-80 μεταφέρονται στα νησιά των Κουρίλων. Το Υπουργείο Αμυνας ενισχύει το στρατιωτικό του συγκρότημα στα ρωσικά νησιά, για τα οποία η Ιαπωνία προσπαθεί να αμφισβητήσει ότι ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως σημειώνουν στην αμυντική υπηρεσία, η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει. Πρόκειται για το πρώτο μέρος του σχεδίου εφοδιασμού των στρατευμάτων στις Κουρίλες με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και όπλα.

Οι ρώσοι εμπειρογνώμονες, σχολιάζοντας τα σχέδια του Υπουργείου Αμυνας, τονίζουν ότι τα βήματα πραγματοποιούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Παράλληλα με τον εφοδιασμό του συγκροτήματος με νέα όπλα στα νησιά Κουνασίρ και Ιτουρούπ αρχίζει η κατασκευή σύγχρονων στρατιωτικών συνοικισμών με την υποδομή τους.

Η ιδιαίτερη προσοχή των στρατιωτικών προς τα νησιά στην Οχοτσκική θάλασσα οφείλεται στο ότι η Ιαπωνία διεκδικεί τα ρωσικά νησιά Ιτουρούπ, Κουνασίρ, καθώς και το Σικοτάν και άλλα μερικά νησιά της Μικρής σειράς των Κουρίλων. Το Τόκιο επικαλείται τη ρωσο-ιαπωνική Πραγματεία για το εμπόριο και τα σύνορα του 1855. Όμως η θέση της Μόσχας συνίσταται στο ότι οι Νότιες Κουρίλες είχαν περάσει στη σύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης βάσει των αποτελεσμάτων του Β΄παγκοσμίου πολέμου. Και η κυριαρχία της Ρωσίας – δικαιοδόχου της Σοβιετικής Ένωσης – πάνω σ΄αυτά τα εδάφη είναι αδιαμφισβήτητη. Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο οι δύο χώρες δεν υπόγραψαν συμφωνία ειρήνης – δηλαδή νομικά ως σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Όπως η Μόσχα, έτσι και το Τόκιο θέλουν, επιτέλους, να σφραγίσουν με έγγραφα το τέλος της διένεξης. Το μόνο που οι Ιάπωνες έκαναν το πρόβλημα των Κουρίλων κύριο όρο της υπογραφής της συμφωνίας.

Η χρόνια αυτή διαμάχη οξύνθηκε πέρυσι το Νοέμβριο, μετά την επίσκεψη του Πρόεδρου Μεντβέντεφ στο Κουνασίρ. Η ιαπωνική κυβέρνηση τότε είχε απειλήσει με «αρνητικές συνέπειες», πράγμα για το οποίο στη Μόσχα επεσήμαναν λογικά ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει δικαίωμα να επισκέπτεται οποιαδήποτε περιοχή της χώρας του. Και σήμερα ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες χάνουν ορμητικά την επιρροή τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αποφάσισαν να «συνεισφέρουν» στη διμερή διαμάχη. Το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις αμερικανο-ιαπωνικές διαβουλεύσεις για τα θέματα της ασφάλειας, εμφανίστηκε η ακόλουθη δήλωση: η Ουάσιγκτον και το Τόκιο θα επιδιώξουν από κοινού την «πλήρη εξομάλυνση των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων» μέσω της επίλυσης του «προβλήματος των Νότιων Κουρίλων». Με ποιό τρόπο οι σύμμαχοι σκοπεύουν να πετύχουν αυτή τη λύση, μόνο μπορεί να μαντέψει κανείς. Εν πάση περιπτώσει, η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει χωρίς σοβαρή στρατιωτική κάλυψη τα μεθοριακά της εδάφη.
http://greek.ruvr.ru/2011/10/13/58679547.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου