Ετικέτες

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκικές απειλές… Μπόρα ήταν και πέρασε



ΤΡΊΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Τουρκικές απειλές… Μπόρα ήταν και πέρασε

Η Άγκυρα αρχίζει να διαγράφει από τις δηλώσεις της τα περί στρατιωτικών μέτρων – περιορίζεται στα περί δικών της ερευνών με την «ΤΔΒΚ»
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Κανονικά από το βράδυ της Κυριακής συνεχίζει να τρυπά ο «Όμηρος» την «Αφροδίτη». Το προσωπικό μεταφέρεται στην πλατφόρμα της Noble με ελικόπτερο.


Αποκλιμάκωση της έντασης που η ίδια προκάλεσε στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί τώρα η Άγκυρα, η οποία έμεινε διεθνώς εκτεθειμένη, σε σημείο που οι ΗΠΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τους λεονταρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν με αποτέλεσμα να αφήνουν να δημοσιοποιούνται οι αυστηρές συστάσεις που έγιναν από πλευράς τους του τύπου «κάτω τα χέρια από τη Noble». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός περιορίζεται πλέον στις απειλές για τουρκικές έρευνες σε συνεργασία με την «ΤΔΒΚ».

«Πολύ σύντομα, πιθανόν εντός της εβδομάδας», θα ξεκινήσει η Τουρκία έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο, ήταν η πλέον πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, σημειώνοντας χθες το απόγευμα πως «η Νότια Κύπρος με το Ισραήλ και μάλιστα με την Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη κι εμείς έχουμε κάνει το ίδιο βήμα με την ΤΔΒΚ».

Αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με τις έρευνες και είπε επίσης ότι «στις περιοχές που έχουν ανακοινώσει ως αποκλειστική οικονομική ζώνη, έχουμε και διαφορετικές δραστηριότητες. Τόσο οι φρεγάτες μας όσο και η πολεμική μας αεροπορία, ελέγχουν συνεχώς την περιοχή».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας «αυτή η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι αμφισβητούμενη. Τους είχαμε πει ότι δεν είναι σωστό να προβούν σε τέτοιο βήμα στην αμφισβητούμενη αυτή περιοχή... Νομίζω ότι μπορούν να αρχίσουν και οι δικές μας εργασίες εκεί».


Χίλαρι – Νταβούτογλου
Στο μεταξύ χθες η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της «Κ» στη Νέα Υόρκη, Αποστόλη Ζουμπανιώτη, η κ. Κλίντον προειδοποίησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι οι ΗΠΑ τάσσονται κατά κάθε απειλής, πόσο μάλλον μιας πολεμικής ενέργειας στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στο ζήτημα των γεωτρήσεων είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να κάνει γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της, και ότι αυτές δεν έχουν σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε την αμερικανική θέση για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο «Όμηρος» την «Αφροδίτη»
Ως προς τις διαδικασίες της γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη», η πλατφόρμα «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής τη διαδικασία της γεώτρησης, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασίνη. Όπως ανέφερε ο κ. Κασίνης, οι εργασίες συνεχίζονται επί 24ώρου βάσεως και προχωρούν καλά.



Κρύο ντους για Άγκυρα
Η τουρκική πολιτική των δήθεν «μηδενικών προβλημάτων», μετατράπηκε σε πολιτική «πολλών προβλημάτων» με τους γείτονες – ειρωνεύονται την Άγκυρα οι Ρώσοι: «Θέλει να γίνει υπερδύναμη»
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου