Ετικέτες

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

«Ρωσικό ίχνος» στην Κωνσταντινούπολη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011

«Ρωσικό ίχνος» στην Κωνσταντινούπολη


Η τουρκική αστυνομία έχει διακρίνει «ρωσικό ίχνος» στο φόνο Τσετσένων στην Κωνσταντινούπολη. Στα διωκτικά όργανα της Τουρκίας δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι τους καταγόμενους από τη Τσετσενία είχε πυροβολήσει ο «κίλερ με το επώνυμο Ζιρκόφ».

Η Μόσχα από τα σχόλια προς το παρόν απόσχει. Οι δε αναλυτές κάνουν λόγο για την ανευθυνότητα τέτοιου είδους δηλώσεων, μάλιστα μερικοί και για πρόκληση εναντίον της Ρωσίας.

Ο φόνος συνέβηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Τρία άτομα τσετσενικής καταγωγής κατευθύνονταν προς το αυτοκίνητό τους, όταν ο κίλερ άνοιξε πυρ. Ο δολοφόνος κατόρθωσε να διαφύγει με όχημα, που τον περίμενε.

Η τουρκική αστυνομία λίγο αργότερα κατονόμασε τους σκοτωμένους. Αυτοί είναι ο Ζαουρμπέκ Αμρίεφ, Ρουστάμ Αλτεμίροφ και Μπεργκ-Χαζ Μουσάεφ. Οι δύο τελευταίοι είναι γνωστοί στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες σαν οργανωτές τρομοκρατικών ενεργειών, μεταξύ άλλων και στο αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέντοβο.

Η τσετσενική διασπορά στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετά εκτεταμένη. Γι΄αυτό στην αρχή οι παραδοσιακές κατηγορίες εναντίον των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών εκτοξεύθηκαν από μέρους των οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εργάζονται στον κύκλο των καταγόμενων από το Β. Καύκασο. Και χωρίς καθυστέρηση εκδήλωσαν ασυνήθιστη ταχύτητα οι Τούρκοι ανακριτές, δηλώνοντας ότι ο κίλερ είναι Ρώσος. Συγκεκριμένα είπαν ότι ο ηλικίας 55 χρόνων Αλεξάντρ Ζιρκόφ αφίχθηκε στην Τουρκία με διπλωματικό διαβατήριο. Μάλιστα μετά τη δολοφονία παρολίγον να το συλλάβουν. Ο Ζιρκόφ κατόρθωσε να εγκαταλείψει το νούμερο του ξενοδοχείου κυριολεκτικά λίγα λεπτά πριν την άφιξη της μονάδας καταδρομέων. Σύμφωνα με δηλώσεις των ανακριτών, στο δωμάτιο είχαν ανακαλυφθεί έγγραφα, πιστόλι με σιγαστήρα, μιά μάσκα και συσκευή νυχτερινής όρασης. Όμως ο ίδιος ο δράστης εξαφανίστηκε.

Ούτε οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, ούτε οι αρχές της Τσετσενίας επίσημα σχόλια προς το παρόν δεν κάνουν. Και αυτό είναι φυσικό, εφόσον συγκεκριμένα δεδομένα δεν υπάρχουν, όμως οι τουρκικές αρχές βιάζονται και κάνουν δηλώσεις, είπε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου πολιτικών τεχνολογιών Σεργκέι Μιχέγιεφ:

- Δηλαδή, η τουρκική αστυνομία δεν συνέλαβε το φονιά, καμιά σχετική ακριβή πληροφορία δεν έχει. Όμως ήδη κάνει πολιτική δήλωση, κατηγορώντας έμμεσα τη Ρωσία για συμμετοχή στο συμβάν. Τουλάχιστον πρόκειται για μη φιλικές ενέργειες και νομίζω ότι εδώ μυρίζουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Για την περισσότερο αληθοφανή εκδοχή, όπως συνήθως συμβαίνει, τα δυτικά ΜΜΕ έκαναν μόνο έμμεση αναφορά. Συγκεκριμένα ανάφεραν ότι ο φόνος ήταν αποτέλεσμα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» μεταξύ των ιδίων των Τσετσένων με αφορμή το μοίρασμα της βοήθειας ανάμεσα στους εκπροσώπους της διασποράς τους στην Κωνσταντινούπολη. Τουλάχιστον ένας από τους σκοτωμένους, όπως θεωρούν στην τουρκική αστυνομία, ενέχεται σ΄ αυτή τη διαμάχη. Όμως αυτή την εικασία των ΜΜΕ προτίμησαν να την αγνοήσουν. Εφόσον αντιρωσικό σκάνδαλο από αυτή την εκδοχή δεν μπορεί να εξογκωθεί.
http://greek.ruvr.ru/2011/09/23/56613635.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου