Ετικέτες

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Υποναύαρχος Ιωάννης Θεοφανίδης, πρώην Διοικητής των ΜΥΚ: Δεν μάθαμε τίποτε και θα ξαναπάθουμε…βαδίζουμε χωρίς εθνικό στόχο.


Υποναύαρχος Ιωάννης Θεοφανίδης, πρώην Διοικητής των ΜΥΚ: Δεν μάθαμε τίποτε και θα ξαναπάθουμε…βαδίζουμε χωρίς εθνικό στόχο.

undefined
Υποναύαρχος Ιωάννης Θεοφανίδης, πρώην Διοικητής των ΜΥΚ (Αριστερά)
Αποκλειστική συνέντευξη στον Σωτήρη Σ. Στανωτά – http://www.newstrap.gr/
Με το χέρι στην καρδιά ο πρώην διοικητής των βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού, ο περίφημος Ντάνυ, αποκαλύπτει και εξομολογείται…
Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να βάλεις τίτλο σε μια συνέντευξη σαν και αυτή πού ακολουθεί.
Είναι τόσα πολλά αυτά που αναφέρθηκαν και το καθένα έχει τη δική του σημασία. Ιδιαίτερα όταν μιλάει ο Ντάνυ Θεοφανίδης, ένας άνθρωπος πού κατά τεκμήριο λόγω ιδιότητας και θέσων πού υπηρέτησε, γνωρίζει πολλά.
Από την εισβολή στην Κύπρο το 1974, μέχρι τά Ίμια και από τον …Πάγκαλο …μέχρι τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Νταβούτογλου…Και από το σχέδιο που αποχαυνώνει το Λαό μέχρι τους χαλασμένους πυράλους¨Εξοσετ….Και από τά συνθήματα των Λιμενικών στην παρέλαση και την δίκη στην οποία οδηγούνται, μέχρι τις επιχειρήσεις στην Λιβύη…
-’Ενα κράτος για να υπάρχει και να είναι ισχυρό πρέπει να ξεκαθαρίσει τον Εθνικό Σκοπό. Μόνον τότε θα έχει συγκροτημένη Εθνική και εξ αυτής εξωτερική πολιτική.
Εγώ δεν τον γνωρίζω τον Εθνικό σκοπό. Τόσα χρόνια δεν έχω αντιληφθεί πού πάμε και τι επιδιώκουμε ως Εθνος και ως Κράτος. Ποιός είναι ο Αντικειμενικός μας Σκοπός.
Από την δεκαετία του 50 θα έπρεπε να διατυπωθεί και ακόμη όλοι περιμένουμε…Ακόμη και ένας μικρός επιχειρηματίας στήνει τη δουλιά του πάνω σε ένα σχεδιο, κυρίως στόχου και επί μέρους στόχων..
Οποιαδήποτε κρατική οντότητα στηρίζεται σε τρείς δυνάμεις που δημιουργούν ένα απολύτως ισοσκελές τρίγωνο με ισοδύναμες και ισοβαρείς πλευρές την Οικονομία την Εξωτερική Πολιτική και την στρατιωτική Ισχύ. Και αυτό το τρίγωνο δημιουργείται και είναι ισχυρό ΜΟΝΟΝ όταν υπάρχει Εθνικός Στόχος…
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η στρατιωτική ηγεσία υπόκειται στις εντολές της πολιτικής. Αλλά τι πώς ΚΑΙ μέχρι πού;
Οι Αρχηγοί των Κλάδων έχουν αποστολή την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι πόλεμοι δεν ξεκινούν σε μια μέρα…Προηγείται χρονικό διάστημα….Οφείλουν όλοι να μην…εκπλήσσονται.
………………………………………
Ο ναύαρχος Λυμπέρης έφταιξε στη κρίση των Ιμίων γιατί δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα από την αρχή. Μέ όλίγον… έγκυος δεν γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επρεπε να ζητήσει από τον Σημίτη να του ξεκαθαρίσει πού το πήγαινε .
Το θέμα στα Ίμια ξεκίνησε από τις 23 Δεκεμβρίου. Τί ΚΑΝΑΜΕ;
Όταν δημιουργείται μια κρίση ξεκινάνε οι Πολιτικοί και οι Διπλωμάτες και σε δεύτερη φάση οι Στρατιωτικοί.
Δεν έχω όλα τα δεδομένα, καθώς ένα χρόνο πρίν είχα αποστρατευθεί, αλλά έχω πολλά ερωτήματα. Και με το χέρι στην καρδιά σας λέω, ως Διοκητής των ΜΥΚ θα ενεργούσα κατά κρίση και συνείδηση…
Μερικά πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα –πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρα. Μόνον έτσι καταλαβαίνει ό άλλος πώς εισαι αποφασισμένος.
Εκείνες τις κρίσιμες ώρες είχαμε «κοντρίτσες» μεταξύ του Στρατού και του Ναυτικού.Ο ΑΣΔΕΝ και ο ΑΓΕΣ δεν στήριξαν τον Λυμπέρη..
Καί αν δεν είχε πέσει το Ελικόπτερο θα τά είχαμε ξεχάσει όλα.Κανείς δεν θα μιλούσε ….
Δεν έχω καμιά αμφιβολία πώς το Ελικόπτερο του Ναυτικού έπεσε από πυρά των Τούρκων πού βρίσκονταν πάνω στο νησί…
Είναι δυνατόν να μην είχαν ξεκαθαρίσει τους κανόνες εμπλοκής; Να…ψάχνονται στη τηλέφωνα; Αυτά είναι δικαιολογίες και φούμαρα…Ιστορίες Μίκυ Μάους…
Και το χειρότερο: ‘Ολα δείχνουν ότι δεν πήραμε μαθήματα επι του αντικειμένου.Δεν μάθαμε τίποτε .Καί εύκολα θα ξαναπάθουμε….
Καθημερινά επαυξάνει η διεμβολή του Τουρκικού παράγοντα που προκαλεί συνεχώς. Και οι στόχοι του είναι σαφείς:
Το μισό Αιγαίο επιχειρησιακά και η συνεκμετάλευση των πετρελαίων της περιοχής.
Καί υπάρχουν και οι επιχειρηματίες από την πλευρά μας πού το σπρώχνουν το θέμα…
Η Τουρκία δέν θέλει τώρα τα νησιά.¨Ετσι κι αλλιώς πιστεύει πώς αν πάρει επιχειρησιακά το μισό Αιγαίο τα νησιά θα ….ζούν από τά παράλια της Μικράς Ασίας.
Η Τουρκία έχει στοχευμένη πολιτική και στρατηγική σε βάθος χρόνου.Καί πέρα από όλα τά άλλα δουλεύει και πολύ μάλιστα, σε επίπεδο ψυχολογικών επιχειρήσεων..Ακόμη και τά όσα είπε ο αντιπρόεδρος τους περί Ελλήνων ζητιάνων εντάσσονται στον σχεδιασμό τους…
……………………………
Θα σας πώς μια ιστορία και ότι θέλετε , καταλάβετε:
- Τον Σεπτέμβριο του 1973 ήμουν Ανθυποπλοίαρχος. Καί  ο Ναυτικός Ακόλουθος της Αμερικανική Πρεσβείας σε κοινωνική συνάντηση προσπάθησε να με πείσει πώς η Ελλάδα χρειάζεται πυραύλους Harpoon.
Μά έχουμε τους ¨Εξοσετ, απάντησα…Πάρτε Harpoon έπέμενε.
Εσπευσα να ενημερώσω τον τότε Αρχηγό Μαργαρίτη. Μά έχουμε τους Έξοσετ άντέτεινε και εκείνος…
Λίγο αργότερα μετα από τις δοκιμές πού έγιναν, αποδείχτηκε πώς οι 75 από τους 80 Έξοσετ πού είχαμε πάρει από την Γαλλία είχαν πρόβλημα. Καί το 1974 όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο είμαστε το μόνο Ναυτικό χωρίς πυραύλους…Ο Αμερικανός ΗΞΕΡΕ….Πάρτε τώρα , φώναζε…
Και άλλη μία-και πάλι καταλάβετε ότι θέλετε:
-Τον Νοέμβριο του 1974 συμμετείχα σε ειδική απόστολή πού κάτω από απόλυτη κάλυψη εξέτασε με εντολή τού τότε ΥΕΘΑ Αβέρωφ, τις δυνατότητες εποικισμού των μικρονήσων του Ανατολικού Αιγαίου.Μόλις επιστρέψαμε υποβάλλαμε αναφορά,ασφαλώς άκρως απόρρητη , για το τι έπρεπε να γίνει…Και ούτε φωνή ούτε ακρόαση, βέβαια,αλλά το βασικό ερωτηματικό είναι: Γιατί, άραγε,έγινε υπό απόλυτη κάλυψη;
- Γιατί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υψώνουν φωνή, δεν κάνουν προτάσεις, δεν κάνουν αναφορές;
-Οι μικροί αξιωματικοί έτσι όπως τους διαμορφώνει το σύστημα και η δομή δεν έχουν περιθώρια. Και όταν το κάνουν μάλλον προβλήματα έχουν…Το σύνολο πάει με το ρεύμα.
…………………………………
-Αντικειμενικά, ως γνώστης, πιστεύετε πώς οι Ελληνικές ειδικές Δυνάμεις είναι υψηλού επιπέδου;
-Ναι είναι σε πολύ καλό σημείο. Ειναι πράγματι καλές.
-Και πώς γίνεται αυτό, μέσα στο πολύ κακό κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα;
-Είναι απλό. Εκεί βρίσκονται παιδιά μετα από επιλογή καρδιάς. Θέλουν να είναι εκεί. Παλεύουν καθημερινά να γίνουν καλύτεροι. Καί σωματικά και πνευματικά.
-Για τους βατραχανθρώπους του Λιμενικού που θα δικαστούν για τα συνθήματα πού φώναξαν στην παρέλαση, τι λέτε;
- Δεν υπήρχε λόγος να φωνάξουν τέτοια συνθήματα. Υποθέτω, όμως, πώς κάτι έχει συμβεί εκτός δημοσιότητας και ένοιωσαν πώς δεν τους κάλυψε ο πολιτικός προϊστάμενος. Μήν ξεχνάτε πώς τα παιδιά αυτά χάσανε συμμαχητή τους από Αλβανούς λαθρέμπορους ανοιχτά της Κέρκυρας. Τότε πού άρχισαν τα προβλήματα και μετά πήγαν οι ΜΥΚ του Ναυτικού και οποιδήποτε πρόβλημα λύθηκε αμέσως και δια παντός…
…………………………………….
- Ο Νταβούτογλου έχει βγάλει από το συρτάρι την ανέλιξη της Τουρκίας ως κύριο παίκτη σε επίπεδο περιφερειακής δύναμης. Στόχος να επεναφέρει υπό την εξουσία της Τουρκίας τις περιοχές της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Από το τέλος της δεκαετίας του ’80 η Τουρκία έπεισε τις μεγάλες Αμερικανικές, αλλά και Γερμανικές και Αγγλικές επιχειρησεις να επενδυσουν περί την ¨Αγκυρα δημιουργώντας θυγατρικές.
Καί έπεισαν τους ηλίθιους σταυροφόρους ότι δια μέσου της της Τουκίας θα πουλήσουν εύκολα τα προϊόντα τους στην πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καί πρέπει να παραδεχτούμε πώς το πέτυχαν πλήρως…
- Ενα σχόλιο για το αντιπαραγωγικοί του Πάγκαλου;
- Εχω μεγάλα ερωτηματικά για τον Θόδωρο Πάγκαλο. Εκτός από τον παππού του και ο πατέρας του ήταν αξιωματικός , πτέραρχος και ο αδελφός του πατέρα του ήταν Ναύαρχος.
Ο ίδιος υπηρέτησε στην Υπηρεσια Φάρων του Ναυτικού, της οποίας Διοικητής ήταν ο θείος του. Από το βιογραφικό του λείπει κάθε αναφορά στον πατέρα του. Υπήρξε πολεμιστής;
Το βέβαιο είναι πώς ο Θόδωρος Πάγκαλος και λόγω οικογένειας γνωρίζει την στρατιωτική ζωή. Έτσι τά όσα είπε, μόνο σε κακή σχέση με τον πατέρα του μπορώ να τά αποδώσω…
- Και η άποψή σας για τον νυν ΥΕΘΑ, τον Βαγγέλη Βενιζέλο;
- Τι μπορεί να πέι κανείς για έναν άνθρωπο του οποίου το επίθετο ήταν Τούρκογλου και το άλλαξε σε Βενιζέλος; Τι να του πείς όταν τολμά να χαρακτηρίσει τους ‘Ελληνες αξιωματικούς, υπαλλήλους;
Απορώ γιατί δεν του απάντησε, όταν το είπε, ο ΑΓΕΕΘΑ. Να του πεί ότι και αυτός υπάλληλος είναι της χώρας και μάλιστα με ασυλία…ΚΑΛΥΤΕΡΑ να μην συνεχίσω….
Ο Ντάνυ, ανάμεσα στα άλλα, ήταν και ό αξιωματικός πού οργάνωσε τους βατραχανθρώπους στην Κύπρο, ως διοικητής της από τον Μάϊο του 1976 μέχρι τον Ιούλιο του 1975….
-¨Οταν ανέλαβα βρήκα 13 άνδρες και οι τρείς έλειπαν μέρες, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει κανένα. ¨Οταν εφυγα, παρέδωσα 85 βατράχια με εξοπλισμό, τότε, καλύτερο από αυτόν της ελλαδικής ΜΥΚ.
Δεν το λέει ό ίδιος, άλλα είναι γνωστό: Οι Κύπριοι έιχαν ζητήσει να παραμείνει με στόχο την δημιουργία Τάγματος βατραχανθρωπων, άλλά ό τότε ΑΓΕΝ δεν τον άφησε να συνεχίσει στην Κύπρο…
-Εμείς πρέπει να ανησυχούμε για όσα συμβαίνουν στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή;
- Ναι και πολύ μάλιστα. Οι εξελίξεις γύρω μας είναι καταλυτικές και κατά την άποψή μου προκαλούμενες κυρίως από τους Αμερικανούς. Τό σκάκι πού παίζεται προς το παρόν μόνο λίγο πιο πέρα, είναι επικίνδυνο και για την Ελλάδα. Οι παράμετροι πολλές και ο βασικός στόχος οι διαιρέσεις.
Και για την Λιβύη;
- Ο Καντάφι δεν έχει χάσει τίποτε. Προς το παρόν του κάνουν πόλεμο με…ληγμένα. Είναι προφανές πώς το μάθημα πού πήραν οι Αμερικανοί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν σκληρό και στην Λυβύη τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Η Αίγυπτος δεν δείχνει να θέλει να επέμβει.Ο Καντάφι ακόμη είναι ο νικητής…
Και εμείς;
- Εμείς, κλείσαμε την Πρεσβεία μας στην Λιβύη…Τι να πώ…Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΊΖΕΙ ΤΗΝ ‘Ελληνική εξωτερική πολιτική….Απούσα.
Ποιος είναι ο Υποναύαρχος Ιωάννης Θεοφανίδης
Ο υποναύαρχος ΠΝ ε.α. Ιωάννης Θεοφανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1946. Είναι γιος του ναυάρχου Ιάσονος Θεοφανίδη, εγγονός του επίσης ναυάρχου Ιωάννη Θεοφανίδη και πέμπτη γενεά κατ’ ευθείαν γραμμή απόγονος του Θεόδωρου  Κολοκοτρώνη.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1967 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος και ως το 1970 υπηρέτησε σε αντιτορπιλικά και ναρκαλιευτικά. Εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ. στις Υποβρύχιες Καταστροφές και στην Ελλάδα ως αλεξιπτωτιστής.
Υπηρέτησε ως αξιωματικός και κυβερνήτης σε πολλά πολεμικά σκάφη, ως διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου ελληνικής συμμετοχής στον Α’ Πόλεμο του Κόλπου, ως Διοικητής του Κέντρου εκπαιδεύσεως Παλάσκας, και ως Ακόλουθος Αμύνης της Ελλάδας στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Το 1995 τερμάτισε τη σταδιοδρομία του ως Αρχιπλοίαρχος και απεκατεστάθη ως Υποναύαρχος.
Μετά την αποστρατεία του, εργάσθηκε ως ανώτερο στέλεχος σε ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρίες, συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών και διετέλεσε  πρόεδρος της εταιρείας Deterrence Security Force Ltd, με έδρα το Λονδίνο.
Έχει τιμηθεί με πολλά παράσημα και μετάλλια, ομιλεί την αγγλική, γαλλική και ιταλική και έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία:
«Η Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά την περίοδο 1935 1945»,
«Ανορθόδοξος Πόλεμος»,
«Η χρήση των υποβρυχίων οχημάτων στις Ναυτικές Επιχειρήσεις» και
«Η αμφισβήτηση της Ισχύος δια του τρόμου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου