Ετικέτες

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Οι παιδικές βιβλιοθήκες σε αδιέξοδο

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Οι παιδικές βιβλιοθήκες σε αδιέξοδο

της Ελίνας Γαληνού
Όταν δημιουργήθηκε το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στις αρχές της δεκαετίας του 80, οι απόμακρες περιοχές της Ελλάδας, θα γνώριζαν μια όαση. Η έννοια της βιβλιοθήκης και των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που συνδέονται με αυτήν, θα γινόταν γνωστά στις απομονωμένες ή υποβαθμισμένες τοποθεσίες της χώρας μας, προσφέροντας στα παιδιά χαρά και γνώση.
Σταδιακά ιδρύθηκαν 25 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες που λειτούργησαν υποδειγματικά σε πόλεις και χωριά, εξυπηρετώντας κατά μέσο όρο 2400 παιδιά τη μέρα δανείζοντας κάπου 700 βιβλία ημερησίως .
Παράλληλα, το Ερευνητικό Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου, διαθέτοντας 43000 τίτλους βιβλίων και πλουσιότατη συλλογή παλαιών εκδόσεων, λειτούργησε υποστηρικτικά προς τις κατά τόπους βιβλιοθήκες, προετοιμάζοντας και στέλνοντας κάθε μήνα, ειδικά παιδαγωγικά προγράμματα δράσης. Το σύνολο των μέχρι τώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων έφτανε στα 130 για διάφορα θέματα, λογοτεχνίας, τέχνης, πολιτισμού κλπ. Η ίδρυση του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών το 1983, διασφάλισε στο εγχείρημα αυτό την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εως τον Ιανουάριο του 2010, το Κέντρο λειτούργησε κανονικά με 26 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες όπου η καθεμία διαθέτει 7000 τίτλους βιβλίων και σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό. Ηταν ανοιχτές καθημερινά τα απογεύματα και επιπλέον, δύο πρωινά την εβδομάδα. Η παρουσία τους υπήρξε νευραλγική για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, ενώ τροφοδοτούσε και μια σειρά υποστηρικτικών δράσεων για παιδιά απομακρυσμένων περιοχών από άλλα σχολεία της Ελλάδας. Παράλληλα, λειτουργούσε και το πρόγραμμα δανεισμού βιβλίων στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαία Κυριακού.
Τώρα αυτό το όμορφο και τόσο πολύτιμο έργο, κινδυνεύει να αναστείλει οριστικά την λειτουργία του, λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών δυσχερειών. Αρμοδιότητα για την χρηματοδότηση του Οργανισμού, έχει το Υπουργείο Παιδείας το οποίο προτίθεται να διαθέσει ένα ποσό, πολύ μειωμένο βέβαια σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, η διοίκηση του Οργανισμού θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί στην μειωμένη χρηματοδότηση. Όμως για να πραγματοποιηθεί αυτό, χρειάζεται η εξόφληση δεδουλευμένων και η καταβολή αποζημιώσεων, ποσό που ανέρχεται σε 700.000 ευρώ περίπου. Εργαζόμενοι, χορηγοί και δήμοι έχουν ως τώρα δείξει μεγάλη υπομονή αλλά ήδη, τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο κάνοντας την θέση του Οργανισμού ιδιαίτερα δυσχερή.
«Ως τώρα, έχουμε κάνει πολλές παραστάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας χωρίς όμως να λάβουμε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ανταπόκριση στα αγωνιώδη αιτήματά μας. Μας εκπλήσσει ειλικρινά η διαφαινόμενη έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά του Υπουργείου, καθώς το έργο του Οργανισμού είναι ιδιαίτερα γνωστό και σημαντικό. Όλα αυτά τα χρόνια, οι βιβλιοθήκες μας αντιμετωπίστηκαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με αγάπη και εκτίμηση από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ είναι ευρύτατα γνωστή, οξεία και επώδυνη η υστέρηση της χώρας στην ανταπόκριση και ανάγκη των νέων και των παιδιών για την πρόσβαση στα βιβλία. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Ελπίζουμε ωστόσο ακόμα σε μια ανταπόκριση από το Υπουργείο για να αποτραπεί το άδοξο τέλος της ευγενούς αυτής προσπάθειας που κάναμε για να φέρουμε τη χαρά και την αξία της ανάγνωσης στα παιδιά όλης της Ελλάδας, τόσα χρόνια» δηλώνουν οι διοικήσεις του Οργανισμού και οι φίλοι του που έχουν προσφέρει αφειδώς εθελοντική εργασία στηρίζοντας το έργο του.
Από τον Ιανουάριο του 2010 όμως και έπειτα, οι βιβλιοθήκες και το Κέντρο μαζί με όλα τα προγράμματα, έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Το Υπουργείο οφείλει μισθοδοσία 13 μηνών, ενοίκια και άλλες πάγιες οφειλές. Η διοίκηση του Οργανισμού ζητά την εξόφληση όλων αυτών, ενώ είναι πρόθυμη να συζητήσει λύσεις για την συνέχιση της χρηματοδότησής του, ώστε να επαναλειτουργήσει. Προτείνει μάλιστα ένα σχήμα λειτουργίας και την σύνδεση του ΚΠΕΒ με ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του διαδικτύου στην εκπαίδευση.
Η ιδέα για την ίδρυση του Κέντρου Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου ξεκίνησε κάποτε από το νεανικό όραμα μιας ένθερμης βιβλιόφιλης κυρίας, της Ελγκας Χατζοπούλου-Καββαδία, η οποία πρωτοστάτησε όλα αυτά τα χρόνια ακούραστη, για την λειτουργία και ανάπτυξή του. Μου έτυχε να την γνωρίσω προσωπικά και να διαπιστώσω ότι ο ενθουσιασμός με τον οποίο υπηρετούσε αυτό το έργο, ήταν ο βασικότερος μοχλός του. Σήμερα που πληροφορούμαστε για το ενδεχόμενο ενός τόσο άδοξου τέλους του, δεν μπορεί παρά να μας περάσει από το μυαλό μια απορία «Τελικά μήπως η Ελλάδα είναι καταραμένος τόπος;» --------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου