Αυτό το ιστολόγιο
Η λίστα ιστολογίων μου
Αυτό το ιστολόγιο |
Η 1.768η εκτόξευση πυραύλου Σογιούζ έγινε την Τρίτη από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.
Μετά το ανταγωνισμό για την κατάκτηση του διαστήματος, οι Ρώσοι και Αμερικανοί συνεργάζονται εδώ και καιρό.
Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, εκτοξεύθηκε τα χαράματα της Τρίτης από τη διαστημική βάση του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, μεταφέροντας δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Μία φωτεινή τροχιά διεγράφη στο νυχτερινό ουρανό για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την εκτόξευση του, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες.
Ο Ρώσος κυβερνήτης του Σογιούζ, Αλεξάντερ Σαμοτκάγιεφ, ο ιπτάμενος μηχανικός της ΝΑSΑ Ρον Γκαράν και ο κοσμοναύτης Αντρέϊ Μπορισένκο, πρόκειται να συναντήσουν, μετά από ταξίδι δύο ημερών με το περιορισμένων διαστάσεων διαστημόπλοιο, τα άλλα τρία μέλη του διαστημικού σταθμού.
Ο Ρώσος επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου της Διαστημικής Αποστολής, ανακοίνωσε ότι οι τρεις αστροναύτες απογειώθηκαν από το Μπαϊκονούρ, στις 04.18', τα χαράματα της Τρίτης, τοπική ώρα.
Σαράντα εννέα ώρες ακριβώς μετά την απογείωση, το ρωσοαμερικανικό πλήρωμα θα δεθεί στο Διεθνές Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ, ISS), 350 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.
Σταδιακά θα διαδεχθεί για έξι τη προηγούμενη ομάδα -ένας Αμερικανός, ένας Ρώσος και ένας Ιταλός- και να συνεχίσει την περιπέτεια που ξεκίνησε το 1998.
Η αποστολή τους, συνόψισε ωραία ένα από τα μέλη του: «Η βελτίωση της ζωής στη Γη μέσα από την μελέτη του διαστήματος."
Πάβελ Βινογκράντοφ, ο Ρώσος θρύλος του διαστήματος
Στο Μπαϊκονούρ, μια πόλη 60.000 κατοίκων, όπου οι κάτοικοι ζουν στο ρυθμό του κοσμοδρομίου της, η εκτόξευση της Τρίτης είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα: Από εδώ, πριν από πενήντα χρόνια, η ΕΣΣΔ έστελνε, στις 12 Απριλίου 1961 στο πρόσωπο του Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα.
Συνήθως πολύ σεμνό, το Σογιούζ έφερνε αυτή τη φορά ένα πορτρέτο του σοβιετικού ήρωα, τον όποιον τίμησαν οι τρεις άνδρες.
Εκείνη την εποχή, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΣΣΔ είχε πάρει το προβάδισμα σε σχέση με τον αμερικανικό εχθρό της.
Σήμερα, «η Ρωσία και Αμερική, οι δύο χώρες κορυφής στη κατάκτηση του διαστήματος, συνεργάζονται, και αυτή η εταιρική σχέση είναι χρήσιμη για τον κόσμο όλο», εξέφρασε με ικανοποίησή ο Ρον Γκαράν, ο οποίος αρχίζει να ελέγχει την γλώσσα του Πούσκιν.
Η συνεργασία αυτή αναμένεται να ενισχυθεί.
Μετά από την επερχόμενη εκτόξευση των δυο τελευταίων αμερικανικών αποστολών του διαστημόπλοιου «Endeavour» στις 29 Απριλίου και πιθανόν του «Atlantis» στις 28 Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαρτηθούν από το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ για την αποστολή των αστροναυτών τους στον ΔΔΣ.
Έτσι τελειώνει ένας τριακονταετής κύκλος που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1981 με την πρώτη πτήση του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια.
Ο πύραυλος Σογιούζ, που σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 1950, θεωρείται «πολύ ακριβός» και «αναποτελεσματικός» από τους Μοσχοβίτες εμπειρογνώμονες.
Αλλά στο Μπαϊκονούρ, ο αστροναύτης Πάβελ Βινογκράντοφ τον συγκρίνει με ένα αυτοκίνητο Μερσεντές, λίγο απαρχαιωμένο μεν, αλλά που ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ αξιόπιστο και ανθεκτικό.
«Αν το εξωτερικό του Σογιούζ δεν έχει αλλάξει σε τίποτα για πενήντα χρόνια, το εσωτερικό αντιθέτως άλλαξε ριζικά, με τα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης και κρυπτογράφησης», λέει στο «Figaro», αυτός ο Ρώσος θρύλος του διαστήματος Πάβελ Βινογκράντοφ που είναι πράγματι ένας από τους είκοσι αστροναύτες που έχουν περάσει τον περισσότερο χρόνο στο διάστημα.
Βγήκε έξι φορές στο κοσμικό κενό στην καριέρα του.
Οι μηχανικοί της NASA παρόντες στο Μπαϊκονούρ συμφωνούν με την άποψη του.
62 εκατομμύρια δολάρια ανά άτομο
Μέχρι η Ουάσιγκτον να βρει έναν αντικαταστάτη στα διαστημικά λεωφορεία της -όχι πριν από το 2015- η συνέχεια της κατάκτησης του διαστήματος θα περάσει από το Σογιούζ.
Στις 15 Μαρτίου, η NASA ανανέωσε για δύο ακόμα χρόνια τη σύμβασή της με τη ρωσική υπηρεσία «Roskosmos» προκειμένου να αποστείλει δώδεκα αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό ISS για την περίοδο 2014- Ιουνίου 2016.
Τιμή: 62 εκατομμύρια δολάρια κατ’ άτομο, έναντι 55 εκατ. για την περίοδο 2013-2014.
«Ανάμεσα σε μας και τους Ρώσους, είναι όπως σ’ ένα γάμο.
Στο ζευγάρι, υπάρχουν πάντα μικρά πράγματα που κολλάνε, αλλά προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες», δήλωσε ο Μιχαήλ Λόπεζ-Αλέγκρια, ειδικός στη NASA για τις δραστηριότητες των πληρωμάτων.
Η απόδειξη: όταν το Σογιούζ TMA 21 απογειώθηκε την Τρίτη από το κοσμοδρόμιο, η Ουάσιγκτον έκανε ένα ωραίο δώρο στη Μόσχα.
Η NASA ανακοίνωσε καθυστέρηση δέκα ημερών της εκτόξευσης του Endeavour φορτωμένο , μεταξύ άλλων, με τον ανιχνευτή αντιύλης AMS, αξίας 2 δις δολαρίων.
Η αρχική ημερομηνία συνέπιπτε με μια άλλη εκτόξευση από τη «Roskosmos», του «φορτηγού Progress», που θα μπορούσε να διαταράξει τον κύκλο των βιολογικών πειραμάτων που εκτελούν οι Ρώσοι στον ΔΔΣ.
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση γύρω από τον διαστημικό σταθμό – όπου συμμετέχουν δεκαπέντε έθνη- είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεργαζόμενες χώρες.
Οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες θα χρειαστούν επίσης τις συμβουλές και την εμπειρία του Αμερικανού συντρόφου τους Ρον Γκαράν: σε αντίθεση με τον τελευταίο, ο οποίος έχει πετάξει ήδη τέσσερις φορές, οι Αλεξάντερ Σαμοτκάγιεφ και Αντρέϊ Μπορισένκο εγκαινίαζαν την Τρίτη την πρώτη παραμονή τους σε τροχιά γύρω από τη γη.
Le Figaro 6.4.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου