Ετικέτες

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στρατός (Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη)


Παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας σε άμαχο πληθυσμό, στα πλαίσια των επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης, ήταν το σενάριο της στρατιωτικής άσκησης «ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ», που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο "Κορομηλά" στην Αργυρούπολη Κιλκίς από την 71η Aερομεταφερόμενη Tαξιαρχία.
Mερικές παρατηρήσεις:
1)Στην αρχή βλέπουμε στρατιωτική μονάδα επιπέδου μάλλον 2 διμοιριών(δεν φαίνονται όλα στο πλάνο) μαζί με 4 ΤΟΜΠ Μ113Α1 και 2 VBL τροχοφόρα αναγνώρισης να εξέρχεται από θέσεις αποκρύψεως και να προχωρά σε ανακατάληψη οικοδομικού τετραγώνου. Παράλληλα ένα ελικόπτερο UH-1 Iroquois αποβιβάζει δυο σκοπευτές που καλύπτουν από ψηλά(ταράτσα κτιρίου) με πυρά ακριβείας όλους τους στρατιώτες ενώ μια ομάδα στρατιωτών κατεβαίνει από ελικόπτερο μέσω σχοινιών. Στη συνέχεια ένα τρίτο ελικόπτερο ιδίου τύπου παραλαμβάνει έναν τραυματία.
Μέχρι εδώ άψογη εκτέλεση στρατιωτικής καθαρά επιχείρησης εντός κατοικημένων περιοχών που σε πόλεμο μπορεί να χρειαστεί.
2) Στη συνέχεια στρατονόμοι με όχημα κλούβα συλλαμβάνουν δύο άτομα με πολιτικά μιλώντας στο 2:23 με ένα δυνατό, καθαρό και στα Ελληνικά: «Μπες μέσα!».
Αφού υποτίθεται είναι ξένος τι του μιλάει στα Ελληνικά?
3) Η άσκηση συνεχίζεται με διαδηλωτές οπλισμένους με ξύλα και πέτρες να φωνάζουν συνθήματα στα Αγγλικά « Freedom! Freedom!”. Τότε στρατοΜΑΤ αναλαμβάνουν δράση μαζί με δύο λυκόσκυλα και έναν ελκυστήρα-φαγάνα.
4)Από αέρος τους καλύπτει ελικόπτερο Απάτσι ενώ ένας πυροτεχνουργός εξουδετερώνει βόμβα σε παγιδευμένο όχημα.
5) Στο τέλος περνάει στρατιωτική φάλαγγα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι απορίες μου:
Στην αρχή όλα καλά αλλά από το (2) έως το (3) όμως βλέπουμε στρατιωτικές δυνάμεις να ξεφεύγουν από τα καθήκοντα που τους αναλογούν με βάση το Σύνταγμα. Ακόμα και αν προορίζεται το παραπάνω σενάριο για Αίγυπτο(όπως λένε που έφερε ως παράδειγμα ο διοικητής) είναι επιτρεπτό με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα να επεμβαίνουμε με τέτοιο τρόπο στα εσωτερικά άλλου κράτους? Η ανθρωπιστική βοήθεια και τα έργα υποδομής είναι ειρηνικά έργα και δεν τίθεται καν θέμα. Αλλά τα ΣτρατοΜΑΤ?Επιπλέον γιατί οι στρατονόμοι μίλησαν στα Ελληνικά αν το παραπάνω σενάριο είναι για αποκλειστικά ξένες χώρες? Οι διαδηλωτές φώναζαν στα Αγγλικά. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά νομίζω. Κι ας αποδεχτούμε ότι είναι μόνο για να πάει ο στρατός μας σε άλλη χώρα. Πηγαίνοντας εκεί δικά μας ΣτρατοΜΑΤ δεν δίνει εξουσιοδότηση αύριο μεθαύριο αν κριθεί σκόπιμο λόγω αναταραχών(λόγω οικονομικής κατάστασης) να έρθει εδώ ξένο στρατιωτικό σώμα ΣτρατοΜΑΤ? Μήπως στα μυαλά κάποιων πολιτικών υπάρχουν σκέψεις τέτοιες για μια παγκόσμια επέμβαση ΣτρατοΜΑΤ σε όποια χώρα κρίνεται σκόπιμο? Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται χαζά αλλά δεν είναι. Ο κόσμος σκληραίνει και έρχονται μέρες Αιγύπτου σε πολλά κράτη σταδιακά.
  Είναι αλήθεια (αν το ισχυριστεί κάποιος καλοπροαίρετα) ότι ειρηνευτικά στρατιωτικά τμήματα μας(που δίνουν φαρμακευτικό υλικό, κάνουν έργα υποδομής ή πχ φυλάνε ορθόδοξες εκκλησίες Σέρβων) μπορεί να αντιμετωπίσουν επίθεση διαδηλωτών οπλισμένων ίσως μερικές φορές με μολότωφ ή χειροβομβίδες ή και πολεμικά όπλα όπως είχε συμβεί το 2004 στο Ουρόσεβατς(http://news.in.gr/greece/article/?aid=524474) .Όμως δεν χρειάζονται στρατοΜΑΤ ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση. Διατήρηση ψυχραιμίας και περιμέτρου ομάδος, εντοπισμός απειλών, ξεκάθαροι κανόνες εμπλοκής και επικεφαλής αξιωματικός με θάρρος αρκούν για να λήξει το θέμα όσο πιο αναίμακτα γίνεται. Δυο εκτοξευτές χειρός με δακρυγόνα και μερικά πυρά ακριβείας (από δυο-τρεις στρατιώτες που θα έχουν διόπτρες στο G3 και θα είναι καλοί σκοπευτές) μόνο στα οπλισμένα άτομα με πολεμικά όπλα αρκούν για να διαλυθεί ένα φανατικό πλήθος. Οι άοπλοι θα σκορπίσουν αμέσως και οι οπλισμένοι θα εξουδετερωθούν. Στο περιστατικό στο Ουρόσεβατς για παράδειγμα δεν θα τρέχανε οι στρατιώτες να καλυφθούν αν υπήρχαν ξεκάθαροι κανόνες εμπλοκής για ένα τέτοιο περιστατικό. Αντίθετα φτάσαμε στο σημείο να καταστραφεί ένα VBL και να χρειαστεί να τρέχουν δέκα Μ113 με 100 στρατιώτες μας και είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε απώλειες τότε. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.. Ένας οπλισμένος με όπλο διαδηλωτής είναι απειλή και πρέπει να εξουδετερωθεί άμεσα. Τους υπόλοιπους άοπλους(χωρίς τίποτα ή με ξύλα και λοστούς) με δακρυγόνα τους κάνεις και φεύγουν αναίμακτα.
Τα ΣτρατοΜΑΤ δεν χρειάζονται είτε για το εσωτερικό μας είτε για το εξωτερικό. Είναι παραβίαση Συντάγματος. Υπάρχουν τα ΜΑΤ της αστυνομίας, υπάρχουν οι αντλίες νερού της πυροσβεστικής και υπάρχουν και τα σκυλιά της αστυνομίας. Κανόνες εμπλοκής χρειάζονται. Αυτά κανονικά πρέπει χρησιμοποιούνται μόνο σε διαδηλώσεις ξένων κέντρων. Αν κάποια στιγμή όλος ο λαός μας ξεσηκωθεί βίαια(που δεν το εύχομαι διότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα) κανένα ΜΑΤ δεν θα τους σταματήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου