Ετικέτες

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Το όπλο που θα αντικαταστήσει το θρυλικό G3 στον ελληνικό στρατό και η παραγωγή νέου «εθνικού οχήματος»




Τον Μάρτιο του 2021 η χώρα μας θα γιορτάζει την Επέτειο 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και στην πανηγυρική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στόχος είναι να παρελάσει και να παρουσιαστεί για πρώτη φορά με ένα μικρό άγημα το νέο «εθνικό όπλο» του Ελληνικού Στρατού αλλά και το νέο «εθνικό όχημα».

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα όλο το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επιλογή και την παραγωγή του νέου «εθνικού όπλου», που θα αντικαταστήσει δηλαδή το «θρυλικό» τυφέκιο G3, αλλά και για την παραγωγή του νέου «εθνικού οχήματος» που θα αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα στρατιωτικά φορτηγά γενικής χρήσης Στάγερ και Μερσεντές. Έπειτα από 4 δεκαετίες χρήσης του ατομικού τυφεκίου G3 αλλά και των υπέργηρων οχημάτων έχει έρθει πλέον η ώρα να πάμε σε σύγχρονες λύσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η λύση που έχει προκριθεί δεν είναι αυτή της προμήθειας των νέων τυφεκίων μέσω διαγωνισμού, αλλά ούτε και αυτή της κατασκευής ενός νέου πρωτότυπου όπλου «made in Greece». Κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρο και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Αντίθετα, αποφασίστηκε να επιλέξουμε ένα από τα 5-6 τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και είναι εγνωσμένης αξίας και διεθνώς αναγνωρίσιμα. Θα τα δούμε και θα τα δοκιμάσουμε όλα. Και αφού καταλήξουμε σε αυτό που οι επιτελείς του «Πενταγώνου» θεωρούν το καταλληλότερο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα ζητήσουμε από την κατασκευάστρια χώρα να γίνουμε συμπαραγωγοί του. Να γίνει δηλαδή η μέγιστη παραγωγή του στην Ελλάδα και να πάρουμε και άδεια για εξαγωγές του. Αυτό θα επιτευχθεί με μια συμφωνία Government to Government.
«Πρόκειται για μια λύση που θα συμβάλει σημαντικά στην αναζωογόνηση και στη βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας» επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Το νέο τυφέκιο, εξηγούν, «σε μεγάλο, σε πολύ μεγάλο ποσοστό μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα». Αυτό σημαίνει ότι 10 εταιρείες θα μπορούσαν να ασχοληθούν με αυτό το πρότζεκτ προσφέροντας σταθερή δουλειά σε πολύ κόσμο σε βάθος δεκαετίας. «Και παράλληλα ο Στρατός μας θα αποκτήσει ένα από τα καλύτερα όπλα. Είναι δηλαδή μια λύση win win» προσθέτουν.
H διαδικασία της επιλογής του νέου τυφεκίου (ατομικού τυφεκίου, ελεύθερου σκοπευτή και περιστρόφου) βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τη μέριμνα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος ως πρώην αρχηγός ΓΕΣ γνωρίζει καλά τις ανάγκες του Στρατού. Ηδη αντιπροσωπεία του ΓΕΣ και της κυβέρνησης έχει επισκεφθεί χώρες όπως το Ισραήλ προκειμένου να δει από κοντά τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί. Συμβολή στην έως τώρα διαδικασία έχει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) – αφού όταν επιλεγεί το όπλο, ελληνικές εταιρείες του αμυντικού τομέα θα αναλάβουν την παραγωγή του – και σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία του με το υπουργείο και τον υφυπουργό Άμυνας είναι πολύ καλή και λειτουργική.
Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής για το νέο «εθνικό τυφέκιο», δεν θεωρείται μεγάλο. Υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Θα χρειαστούμε 100.000 -150.000 τυφέκια για τα επόμενα 10 χρόνια, άρα το κόστος είναι 10.000 ευρώ ανά έτος.
Συμπαραγωγή
Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί και για την επιλογή του νέου «εθνικού οχήματος» προς αντικατάσταση των παλιών Στάγερ και Μερσεντές.
Μπορεί ελληνικές εταιρείες να μην κατασκευάζουν κινητήρες, όμως μπορούν κάλλιστα να κατασκευάσουν όλα τα «γύρω γύρω» ενός οχήματος. Το κόστος για την παραγωγή του «εθνικού οχήματος» υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ. Σχολιάζοντας την προοπτική της συμπαραγωγής στη χώρα μας του «εθνικού όπλου» και του «εθνικού οχήματος» ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής επισημαίνει ότι είναι μια «έξυπνη ιδέα και στη σωστή κατεύθυνση. Η θέση του Συνδέσμου μας είναι ότι ακόμη και στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα θα πρέπει μίνιμουμ το 30% να γίνεται με συμπαραγωγή στην Ελλάδα. Έτσι, θα έρθουν δουλειές στη χώρα μας σε τεχνολογία και βιομηχανία αιχμής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου