Ετικέτες

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΤΟ ΘΥΜΑ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ..ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΦΗΣΜΑΤΟΣ..(Μικρή συλλογή άρθρων)


Α)Ο τραγικός θάνατος της Τζο Κοξ ίσως ανακόψει τη δυναμική υπέρ του Brexit

βουλευτηςε1Ο τραγικός θάνατος της Τζο Κοξ, της πολιτικού που ήταν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σόκαρε τη Βρετανία και θα μπορούσε να στρέψει την κοινή γνώμη προς την ασφάλεια της ενιαίας οικονομικής ένωσης.
«Αυτό (η δολοφονία της Κοξ) ίσως αλλάξει την ψυχολογία της εκστρατείας. Αυτοί που είναι υπέρ της ΕΕ ίσως ευνοηθούν από αυτό το τραγικό συμβάν… θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές τους».
Την άποψή ayth φάνηκαν να συμμερίζονται και οι αγορές. Η στερλίνα κατέγραφε άνοδο κατά μισό τοις εκατό στα 1,4273 δολάρια περίπου, ανακάμπτοντας από το χαμηλό δύο μηνών των 1,4013 δολαρίων που σημείωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η ανάκαμψη περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο, όπως το ράλι της στερλίνας, οφείλεται στην αίσθηση ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για την ψήφο υπέρ της παραμονής, δήλωσε ο Άλαν Ράσκιν, ένας από τους επικεφαλής συναλλαγματικής ανάλυσης στην Deutsche Bank.

«Σίγουρα ο κόσμος μιλά για την πιθανότητα αυτό (η δολοφονία της Κοξ) πράγματι να επηρεάσει το δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής. Είναι από κάθε άποψη ένα τραγικό συμβάν. Υπάρχει μια αίσθηση, υπάρχει μια άμεση συναισθηματική αντίδραση… Σίγουρα είναι μέρος του όλου θέματος, η ανάκαμψη του ρίσκου», σημείωσε ο Ράσκιν.
Ενώ η τραγωδία ρίχνει βαριά τη σκιά της στο δημοψήφισμα, το πιθανότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να βασίζουν την απόφασή τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της παραμονής στην ΕΕ, σχολίασε ο Ρατζίβ Μπισβάς, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στην IHS.
==========================================
Β) Ποια ηταν η βουλευτης που σκοτωθηκε στο ματωμενο Βρετανικό δημοψήφισμα #Brexit #Bremain

βουλευτηςε1Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη της Βρετανίας μετά τον θάνατο της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, η οποία δέχθηκε σήμερα τη δολοφονική επίθεση ενός αγνώστου, επίθεση που, όπως όλα δείχνουν, είχε πολιτικά κίνητρα.
Μόλις ένα 24ωρο πριν από την επίθεση, η Τζο Κοξ με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους είχε δώσει το παρών στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε εχθές στον ποταμό Τάμεση, στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκεί μάλιστα έλαβε χώρα και ένα «θερμό» επεισόδιο, όταν ο στολίσκος του υποστηρικτή του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, «συγκρούστηκε» με ένα δεύτερο σκάφος, στο οποίο επέβαινε ο μουσικός Μπομπ Γκέλντοφ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του Bremain.
Η ιδιότυπη αυτή «ναυμαχία» τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων, τα οποία έκαναν λόγο για κλιμάκωση της κόντρας ενόψει του δημοψηφίσματος της επόμενης εβδομάδας, ενός δημοψηφίσματος που έχει στην κυριολεξία «χωρίσει» τη χώρα στα δύο.
Οι άλλοτε ψύχραιμοι Βρετανοί, που θεωρούνται πρότυπα πολιτισμένης πολιτικής συμπεριφοράς, έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τα όρια με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit, με ολοένα και πιο ακραίες συμπεριφορές να παρατηρούνται από τους υποστηρικτές και των δύο στρατοπέδων.
Και, παρόλο που τα χθεσινά επεισόδια θα μπορούσαν απλώς να χαρακτηριστούν ως… γραφικά, η σημερινή δολοφονία της βουλευτού των εργατικών από έναν άγνωστο που φέρεται να φώναξε «Πρώτα η Βρετανία» κατά την επίθεση οδηγεί την κόντρα σε πολύ πιο δυσοίωνα και επικίνδυνα επίπεδα…
Ποια ήταν η βουλευτής που δολοφονήθηκε για τις ιδέες της;
Η Τζο Κοξ, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών, είχε εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του Εργατικούς κόμματος μετά από την εκλογή της τον Μάιο του 2015.
Η κοινωνική της δράση, η ακεραιότητα του χαρακτήρα της και ο ευθύς της λόγος είχαν συμβάλει στο να θεωρείται ευρέως μία από τις πιο αξιόπιστες και ειλικρινείς πολιτικούς.
Σχετικά νέα για την πολιτική σκηνή της Βρετανίας, η 41χρονη Κοξ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1995 και κατόπιν προσλήφθηκε ως επικεφαλής χάραξης πολιτικής στην βρετανική οργάνωση Oxfam, η οποία αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας. Συνέχισε την καριέρα της με αξιόλογο έργο και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις (π.χ. Save the Children και NSPCC) ταξιδεύοντας στις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη και διαδηλώνοντας με κάθε ευκαιρία ενάντια στις διακρίσεις και την κοινωνική αδικία. Σε μία από αυτές (Save the Children) γνώρισε και τον μελλοντικό της σύζυγο, τον Μπρένταν, με τον οποίο τους έφερε κοντά η επιθυμία να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.
Λίγο πριν στραφεί στην πολιτική, η Κοξ εργάστηκε για ένα διάστημα ως σύμβουλος της συζύγου του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, αλλά και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων.
Η Κοξ είχε εξελιχθεί σε ένα από τα πιο μάχιμα στελέχη του Εργατικού Κόμματος

Η Κοξ αποτελούσε μία από τις πιο «δυνατές φωνές» στο Βρετανικό κοινοβούλιο που ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας τους να κάνει περισσότερα στο πλαίσιο της ανακούφισης των προσφύγων από τη Συρία. Στην περσινή αμφιλεγόμενη ψηφοφορία για να επιτραπεί η στρατιωτική παρέμβαση της Βρετανίας στη Συρία, η Κοξ είχε αποφασίσει να απέχει, επιμένοντας ότι χρειάζεται μία πολύ πιο ευρεία προσέγγιση για να λυθεί αποτελεσματικά η σύγκρουση που μαστίζει τη χώρα.
Μαχητική υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, είχε ασκήσει πίεση στον Τζέρεμι Κόρμπιν μέσω μίας συνέντευξής της τον περασμένο μήνα να κάνει περισσότερα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους των Εργατικών υπέρ του Bremain. H προειδοποίησή της ήταν προφητική, αφού τις τελευταίες 30 μέρες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή μεταστροφή υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Στον λογαριασμό της στο Twitter, η Κοξ περιέγραφε τον εαυτό της ως «μαμά, περήφανη πολίτης του Γιόρκσαϊρ, λάτρης της ιστιοπλοϊας και της ορειβασίας και πρώην εργαζόμενη φιλανθρωπικής οργάνωσης». Ζούσε με τον Μπρένταν και τα δύο παιδιά τους σε ένα σκάφος, αγκυροβολημένο στο Γουάπινγκ, κοντά στην Τάουερ Μπριτζ του Λονδίνου.
====================================
Γ)ΣΟΚ στη Βρετανια Μέλος νεοναζιστικης οργάνωσης ο δολοφόνος της Jo Cox

βουλευτηςε1Μέλος και νεοναζιστικής οργάνωσης ο δολοφόνος της Jo Cox
Και όχι μόνο ο 52χρονος άνδρας, που έχει συλληφθεί για τη δολοφονική επίθεση στην Κοξ το μεσημέρι της Πέμπτης (16.06.2016) στην πόλη Μπίρλστολ κοντά στο Λιντς, είχε δεσμούς με Αμερικανούς νεοναζί αλλά τον χαρακτηρίζουν και αφοσιωμένο υποστηρικτή τους!
Η οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων Southern Poverty Law Center υποστήριξε ότι ο Μέιρ ήταν «αφοσιωμένος υποστηρικτής» νεοναζιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με βρετανικά μέσα ο 52χρονος έχει μακρά ιστορία ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό».
«Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. Αναφέρει μάλιστα ότι ο δολοφόνος της Κοξ είχε αγοράσει από την νεοναζιστική οργάνωση οδηγίες, το 1999, για το πως να κατασκευάσει ένα πιστόλι. Σημειώνεται πως αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως ο 52χρονος πυροβόλησε την βουλευτή των Εργατικών με κάτι που έμοιαζε με αυτοσχέδιο όπλο!
Σύμφωνα με την Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ δαπάνησε περισσότερα από 620 δολάρια (550€) για να αποκτήσει κείμενα της «Εθνικής Συμμαχίας» αλλά και οδηγίες για το πως να κατασκευάσει ένα όπλο με υλικά που μπορεί κανείς να αγοράσει από ένα οποιοδήποτε κατάστημα!
Η «Εθνική Συμμαχία» των ΗΠΑ είναι μια νεοναζιστική οργάνωση που ζητά να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι! Η National Alliance ιδρύθηκε από τον William Pierce, έναν πρώην καθηγητή φυσικής, συγγραφέα του ρατσιστικών μυθιστορημάτων, ένα εκ των οποίων είναι το The Turner Diaries, που περιγράφει την ιστορία ενός λευκού άνδρα που μάχεται σε έναν φυλετικό πόλεμο και το οποίο (μυθιστόρημα) ίσως να ήταν η έμπνευση για βομβιστή της Οκλαχόμα Timothy McVeigh.
Τα κίνητρα που όπλισαν το χέρι του Μέιρ και τον οδήγησαν στη δολοφονία της Τζο Κοξ παραμένουν άγνωστα. Οι αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες πως τη στιγμή της επίθεσης φώναζε «Πρώτα η Βρετανία» οδήγησαν στην εκτίμηση πως τα κίνητρά του ήταν πολιτικά και συνδέονταν με το δημοψήφισμα για το Brexit.
Η άτυχη Τζο Κοξ με τον σύζυγό της και τις δυο κορούλες της κατά τη ναυμαχία στον Τάμεση υπέρ του Bremaim – Φωτογραφία ReutersΗ άτυχη Τζο Κοξ με τον σύζυγό της και τις δυο κορούλες της κατά τη ναυμαχία στον Τάμεση υπέρ του Bremaim – Φωτογραφία Reuters
Σύμφωνα με τον Independent, ο Μέιρ υπήρξε μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης στο Λονδίνο, που για πολλά χρόνια στήριζε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, είχε γραφτεί στο Springbok Club, μια οργάνωση που υπερασπιζόταν το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
Ο αδερφός του Σκοτ Μέιρ, πάντως, υποστήριξε ότι ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή. «Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Τόμας Μερ είχε ψυχολογικά προβλήματα και είχε απευθυνθεί σε κάποια θεραπευτικά γκρουπ. Μέσω αυτών προσέφερε εθελοντική εργασία σε κάποιο τοπικό πάρκο. Μάλιστα σε δηλώσεις του σχετικά με την προσφορά του, σε τοπική εφημερίδα έλεγε: «Μπορώ ειλικρινά να πω ότι μου έχει κάνει περισσότερο καλό από όλη την ψυχοθεραπεία του κόσμου. Πολλοί που υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες απομονώνονται και αποσυνδέονται από την κοινωνία, ενώ νιώθουν άχρηστοι από την μακροχρόνια ανεργία. Όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται με την εθελοντική εργασία».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, splcenter.org, Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου