Ετικέτες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Με “τσουνάμι” κατασχέσεων απειλεί η εφορία


Με “τσουνάμι” κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, αλλά και σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια απειλεί όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές η εφορία.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του 2016, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προβλέπει συνολικά… 103.770 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, 52.220 στον τομέα της φοροδιαφυγής και 51.550 στο λαθρεμπόριο.

Αν οι έλεγχοι υπολογιστούν σε μηνιαία βάση, γίνεται αντιληπτό ότι ξεπερνούν τις… 8.500, γεγονός που επιβεβαιώνει πως, αν και φιλόδοξο το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο, πρέπει να πετύχει, προκειμένου, μέσω της φορολογικής συμμόρφωσης και της πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.
Πέραν της “βροχής” των ελέγχων που προαναγγέλλει η εφορία, το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ακόμη:
– δημοσιοποίηση “μαύρης λίστας” οφειλετών, των οποίων οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία συντηρούνται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
– επανεξέταση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
– απλοποίηση των διαδικασιών για τη ρύθμιση οφειλών.
– επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.
– αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων.
Εκεί που επίσης ποντάρει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι οι ελεγκτές να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου.
Για το 2017 – και συγκεκριμένα για τον Ιούνιο του επόμενου έτους – μεταθέτει, ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το στόχο για την ανάπτυξη και εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Για τα τέλη του ερχόμενου έτους μεταφέρεται ο στόχος επέκτασης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογικής διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου