Ετικέτες

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

O βυζαντινός στόλος προσεγγίζει την Κρήτη


Χελάνδιο
εικόνα - Χελάνδιο του ναυπηγού Ευάγγελου Γρυπιώτη
Το 960, με την ιδιότητα του δομέστικου των σχολών της Ανατολής, ο μετέπειτα αυτοκράτορας Νικηφόρες Φωκάς ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς (Άραβες). Συγκέντρωσε το βυζαντινό στρατό στα Φύγελα της Μ. Ασίας, κατέπλευσε στον κόλπο του Αλμυρού και άρχισε τις επιχειρήσεις εναντίον του αραβικού στρατού. Στρατοπέδευσε κοντά στο Xάνδακα (σημ. Ηράκλειο), την πρωτεύουσα της Κρήτης, επιχειρώντας ταυτόχρονα επιθέσεις εναντίον των τειχών και εξορμήσεις στο εσωτερικό, για να υποτάξει ολόκληρο το νησί. Ύστερα από εννέα μήνες δραματικής πολιορκίας, το Μάρτιο του 961, κατέλαβε το Χάνδακα και επανέφερε την Κρήτη στους κόλπους της βυζαντινής αυτοκρατορίας για τα επόμενα 250 χρόνια,
Στο παρακάτω απόσπασμα ο Κώστας Κυριαζής (1920-1991) εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας "Έθνος", βαθύς γνώστης της βυζαντινής βιβλιογραφίας που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο του «Ηράκλειος» περιγράφει τις στιγμές της προσάραξης του Βυζαντινού στόλου στα κρητικά παράλια, τη μάχη που ακολούθησε που, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε και τη χρήση υγρού πυρός από τα βυζαντινά πλοία.

<< Τα κουπιά τριών χιλιάδων καραβιών βούτηξαν στη θάλασσα που άφρισε ολόκληρη, τα πλωτά κάστρα τραντάχτηκαν και ακολουθώντας τη σειρά που τους είχε δώσει ο Μέγας Δρουγγάριος χίμηξαν προς την έρημη ακτή που απότομα γέμισε, σα να τους είχε ξεράσει η γης, σα να τους είχαν γεννήσει τα σκίνα και οι γήλοφοι, από χιλιάδες Άραβες πολεμιστές που άρχισαν να τρέχουν προς τη θάλασσα αφήνοντας τις κρυψώνες τους, ουρλιάζοντας και κραδαίνοντας τα όπλα τους.
Ο στόλος όμως δεν πτοήθηκε. Πρώτα ζύγωσαν τα χελάνδια στην ακτή κι ενώ οι πολεμικές τους μηχανές άρχισαν να πετάνε πέτρες και καυτό σίδερο και μπάλες από υγρό πυρ πάνω στους εχθρούς, οι τοξότες που ήταν μέσα, τάνυσαν τα τόξα τους και βροχή αληθινή από φτερωτά ξύλα με σιδερένιες μύτες άρχισαν να μπήγονται στα κορμιά των απίστων πού έπεφταν λαβωμένοι ή νεκροί στην άμμο βάφοντας με κόκκινο πηχτό χρώμα τη χρυσή επιφάνειά της>>.
Κώστας Κυριαζής, <<Θεοφανώ>>

Bυζαντινών Ιστορικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου