Ετικέτες

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Σοκ στην βρετανική οικονομία: Το Brexit μπορεί να κοστίσει 100 δισ. στερλίνες


Σοκ στην βρετανική οικονομία: Το Brexit μπορεί να κοστίσει 100 δισ. στερλίνες
Ο κούκος… αηδόνι αναμένεται να στοιχίσει στη Βρετανία μια πιθανή έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με μελέτη της CBI, της μεγαλύτερης εργοδοτικής συνομοσπονδίας της χώρας, ένα Brexit μπορεί να κοστίσει 100 δισεκατομμύρια στερλίνες στη βρετανική οικονομία και να καταστρέψει σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, επισημαίνει μελέτη που ζητήθηκε από τη CBI, τη μεγαλύτερη εργοδοτική συνομοσπονδία της χώρας.

‘Οπως προσθέτει η μελέτη που διεξήχθη από την εταιρία PwC για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), το “Brexit” θα προκαλέσει “σοβαρό σοκ” στην οικονομία της Βρετανίας, στην οποία θα κοστίσει περίπου 100 δισεκατομμύρια στερλίνες (128 δισεκ. ευρώ) σε απώλεια παραγωγής, 5% του ετήσιου ΑΕΠ.”.
“Η ανάλυση αυτή δείχνει σαφέστατα γιατί η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν πραγματικό πλήγμα για το βιοτικό επίπεδο, την απασχόληση και την ανάπτυξη”, δήλωσε η Καρολάιν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της CBI. “Ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, η έξοδος θα προκαλέσει σοβαρό σοκ στην οικονομία της Βρετανίας”.
Εξάλλου, το “Brexit” θα κοστίσει στη Βρετανία την απώλειαπερίπου 950.000 θέσεων εργασίας, που σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας το 2020 θα αυξηθεί κατά 2% έως 3%, σε σχέση με το ποσοστό που θα είχε αν η χώρα παρέμενε στην ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη.
Να σημειωθεί ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθεί στη Βρετανίαστις 23 Ιουνίου.
Στις δημοσκοπήσεις, οι προθέσεις ψήφου υπέρ του “ναι” και του “όχι” δείχνουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων τρεις μήνες πριν από το δημοψήφισμα φθάνει έως και 20%.
Η Vote Leave (Ψηφίζω Έξοδο), μια από τις οργανώσεις που μάχονται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, απέρριψε τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής. Ο Μάθιου ‘Ελιοτ, επικεφαλής της Vote Leave, δήλωσε στο BBC ότι τα σενάρια που παρουσιάζονται στη μελέτη είναι “μεροληπτικά” και επανέλαβε ότι το Brexit είναι “η μόνη καλή επιλογή”.
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου