Ετικέτες

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Σιωπηρή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

siopiri
Με τίτλο «Ποτέ ξανά. 73 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Αουσβιτς – Μπίρκεναου» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου, σιωπηρή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 11:30 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και τερματισμός θα είναι ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός.

Στο σημείο θα πραγματοποιηθούν δρώμενα, αλλά και ομιλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, του δημάρχου Τελ Αβίβ Ρον Χουλντάι και του προέδρου της πορείας των ζώντων.
siopiri2Ημέρα υπενθύμισης για τις νεότερες γενιές
Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο τρένο θανάτου με προορισμό το στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς αναχωρούσε από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας σ’ ένα ταξίδι -χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους- περίπου 2.800 Εβραίους της πόλης.
«Η πορεία μνήμης έχει την έννοια της υπενθύμισης της φόρτωσης των Εβραίων συμπολιτών μας στα τρένα για το Άουσβιτς, στις νέες γενιές που δεν τα μαθαίνουν αυτά μέσα από τα βιβλία. Πρέπει να είναι ημέρα θλίψης», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου
WAS02:GERMANY-DEUTSCHE-AUSCHWITZ,4FEB99 - FILE PHOTO 27JAN45 - Survivors of Auschwitz are shown during the first hours of the concentration camp's liberation by soldiers of the Soviet army, January 27, 1945. Manfred Pohl, a Deutsche Bank historian, said February 4 that Germany's largest bank, Deutsche Bank AG, lent funds to firms involved in the building of the World War Two camp. An estimated 1.5 million people were killed in the camp during World War Two. (B&W ONLY, NO SALES, NO ARCHIVES, ONLINES OUT, ONE TIME EDITORIAL USE WITHIN 90 DAYS OF TRANSMISSION) hb/Photo by B. Fishman-Corbis-Bettmann REUTERS
WAS02:GERMANY-DEUTSCHE-AUSCHWITZ,4FEB99 – FILE PHOTO 27JAN45 – Survivors of Auschwitz are shown during the first hours of the concentration camp’s liberation by soldiers of the Soviet army, January 27, 1945. Manfred Pohl, a Deutsche Bank historian, said February 4 that Germany’s largest bank, Deutsche Bank AG, lent funds to firms involved in the building of the World War Two camp. An estimated 1.5 million people were killed in the camp during World War Two.  hb/Photo by B. Fishman-Corbis-Bettmann REUTERS
που παραχωρήθηκε σήμερα στο δημαρχείο.
Η σιωπηρή πορεία διοργανώνεται για 4η χρονιά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ φέτος συμμετέχουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Συγκίνηση κατά τη συνέντευξη τύπου
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, επισήμανε πως «για χιλιάδες χρόνια η εβραϊκή παρουσία είναι συνυφασμένη με τη Θεσσαλονίκη» και προσέθεσε πως φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κυριακής, 20 Μαρτίου, θα τοποθετηθεί ένας δείκτης μνήμης για τη συνοικία Βαρόνου Χιρς και τα χιλιάδες θύματα.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής, Περικλής Μήτκας υποστήριξε πως «τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να διαμορφώνουν πολίτες που σέβονται τη δημοκρατία και τις ιδιαιτερότητες και γνωρίζουν καλά την ιστορία της πόλης» και στάθηκε στην επαναλειτουργία της έδρας Εβραϊκών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.Η καθηγήτρια, Στέλλα Δρούγου, εκ μέρους του Διεθνούς Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην προσωπική της ιστορία, τονίζοντας πως η γιαγιά της χάθηκε στο Άουσβιτς, ενώ η μητέρα της σώθηκε από τους Γερμανούς διότι κρυβόταν για δύο χρόνια σε σπίτια γειτόνων. «Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ μεγάλη ιστορία και από αυτή την ιστορία αντλεί τη δύναμη της», υπογράμμισε.
Πηγή: 17.03.2016, iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου