Ετικέτες

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Αποκαλύψεις για ‘Σχέδια Β': Δύο μυστικές αποστολές για έκδοση νομίσματος – Αρνείται κάθε σενάριο και διαψεύδει Βαρουφάκη ο Δραγασάκης


Πληθώρα σχεδίων Β κυοφορούνταν στις τάξεις της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Μεταξύ αυτών, ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη.
Αυτό αποκαλύπτει η Καθημερινή, τονίζοντας ότι η ομάδα απασχολήθηκε και με το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του δημοσίου στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει – επανειλημμένως- τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών. Το σχέδιο απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι η αντίδραση, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs ή ακόμα χειρότερα με πιστώσεις σε ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα, θα ήταν εκρηκτική. Έτσι επικράτησε, σε πολύ προκαταρκτικό επίπεδο, η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).

Επιπλέον είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων.
Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε πολύ πρώιμη φάση. Φοβήθηκε δύο πράγματα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.
Δραγασάκης για Βαρουφάκη: «Κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία»
Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ σχετικά με Σχέδιο Χ έναντι των δανειστών προέβη, με δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σχολιάζοντας με νόημα ότι «γίνεται από κάποιους απόπειρα να ξαναγραφτεί η ιστορία».
Απαντώντας στους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι υπήρχε σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων 27 δισεκ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και εισαγωγής παράλληλου συστήματος πληρωμών, ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ότι ο κ. Βαρουφάκης ουδέποτε παρουσίασε οποιοδήποτε σχέδιο στην κυβέρνηση.
Ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει μάλιστα ότι η φερόμενη συνάντηση του εξαμελούς «πολεμικού συμβουλίου» της κυβέρνησης στα τέλη Ιουνίου – όπου ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ζήτησε εφαρμογή του Σχεδίου Χ αλλά μειοψήφησε – δεν έγινε ποτέ.
Αντιτείνει δε ότι στην πραγματικότητα εκείνο το βράδυ ο κ. Βαρουφάκης απλώς επανέλαβε ιδέες που είχε αναφέρει στο παρελθόν και παραδέχτηκε ότι «δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν γιατί δεν είχε γίνει η απαραίτητη προεργασία και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές».
«Δεν υπήρχε σχέδιο Β, Χ ή οτιδήποτε άλλο από τον κ. Βαρουφάκη. Του είχα ζητήσει γραπτή εισήγηση. Μου είχε πει ότι θα μου στείλει 60 σελίδες, δεν μου τις έστειλε ποτέ», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Δραγασάκης διαψεύδει επίσης τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΟΙΚ σχετικά με συμφωνία οικονομικής στήριξης από την Κίνα – συμφωνία που, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση του Βερολίνου.
«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χρηματοδότηση», είπε στην Καθημερινή ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος είχε ηγηθεί της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, ενώ δηλώνει άγνοια για οποιαδήποτε επικοινωνία Πεκίνου-Αθήνας σχετικά με γερμανική κίνηση.
news247.gr, newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου