Ετικέτες

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Παρέμβαση Φόρεϊν Όφις προς τη Δικαιοσύνη




18 Ιανουάριος 2016, ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ Η αλήθεια για τις αγωγές Κυπρίων προσφύγων στα βρετανικά δικαστήρια
Η Τουρκία σκόπιμα άφησε να γίνει η διαρροή, δημοσιοποιώντας ό,τι εκείνη ήθελε
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φ. Χάμοντ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.
Στις 8 Ιανουαρίου 2016 το τουρκικό Υπ. Εξωτερικών, επιχειρώντας να προκαταλάβει την απόφαση του Δικαστηρίου στη Βρετανία, το οποίο ακόμα δεν έχει λάβει τελική απόφαση, βγήκε να γνωστοποιήσει (πρώτο δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ») ό,τι αυτή ήθελε. ΄Ισως για να δημιουργήσει σύγχυση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων.
Αυτό το έκανε η Τουρκία, προφανώς έχοντας υπόψη και την επίσκεψη του Βρετανού Υπ. Εξωτερικών στη χώρα, που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα, ούτως ώστε να δοθεί η εντύπωση διπλωματικού επεισοδίου και να δικαιολογηθεί το αδικαιολόγητο, δηλαδή μια παρέμβαση του Φόρεϊν Όφις στη Δικαιοσύνη. Όπως έγινε με τις δηλώσεις, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στις 15 Ιανουαρίου 2016, μεταξύ του Τούρκου Υπ. Εξωτερικών κ. Μ. Τσαβούσογλου και του Βρετανού Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Φίλιπ Χάμοντ στην Τουρκία.

Τα γεγονότα
Οκτώ Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες με δύο ξεχωριστές πετυχημένες αγωγές τους (2014) από το Επαρχιακό Δικαστήριο Κερύνειας -που εδρεύει προσωρινά στη Λευκωσία- εναντίον της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της, εδρεύοντος εις Vekaletler Caddesi Basbakanlik Merkez Bina, P.K. 06573, Kizilay/Ankara, αποτάθηκαν στη Βρετανική Δικαιοσύνη για εφαρμογή των αποφάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Κερύνειας. Το οποίο αποφάσισε όπως η Τουρκία και ο Πρωθυπουργός της πληρώσουν αποζημιώσεις στους οκτώ Ελληνοκύπριους για απώλεια χρήσης των περιουσιών τους στα κατεχόμενα.
Interim third party debt order (προσωρινό διάταγμα για πάγωμα λογαριασμών)
Το Ανώτερο Δικαστήριο (High Court of Justice) στο Λονδίνο, στις 18 Δεκεμβρίου 2015, εξέδωσε ένα Interim third party debt order, με το οποίο διέταξε το παράρτημα της τουρκικής τράπεζας στο Λονδίνο, Halk Bank London Branch, να παγώσει τα κεφάλαια της Τουρκικής Δημοκρατίας που βρίσκονται κοντά της και όχι ονομαστικώς τους «λογαριασμούς των διπλωματών» της, όπως λέχθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι διπλωματικοί υπάλληλοι φαίνεται να συνεχίζουν να πληρώνονται.
Το Δικαστήριο όρισε ακρόαση της υπόθεσης για τις 10.00 το πρωί της 26ης Ιανουαρίου 2016, όταν και ο Δικαστής θα αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να εκδοθεί ένα τελικό διάταγμα. Υπάρχει πρόνοια για αναβολή της ημερομηνίας αυτής, αν η τουρκική πλευρά το ζητήσει, οπόταν και το θέμα θα συζητηθεί σε νέα ημερομηνία που θα ορισθεί.
Το ποσό
Συνολικά το ποσό που η Τουρκία και ο Πρωθυπουργός της καλούνται να πληρώσουν στους 8 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, σύμφωνα με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Κερύνειας, και όπως καταγράφτηκε στο interim third party order του Βρετανικού Δικαστηρίου 18 Δεκεμβρίου 2016, είναι 102.393.381 ευρώ.
Τα ναι, μεν, αλλά του Χάμοντ
Σε ανταπόκριση της Άννας Ανδρέου στο βραδινό κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ στις 15.1.2016, μεταδόθηκε (κατέχουμε ηχογραφημένο το σχετικό κομμάτι) ότι: «Η Άγκυρα έθεσε και το θέμα του παγώματος των λογαριασμών των Τούρκων πρέσβεων από βρετανικό δικαστήριο έπειτα από προσφυγές Ελληνοκυπρίων. Ο Βρετανός Υπουργός είπε ότι κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να λύσουν αυτό το ζήτημα, αλλά δεν είναι μια διαδικασία που μπορούν να ελέγξουν. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι στη χώρα του τα δικαστήρια είναι εντελώς ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.
»Για το ίδιο θέμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι και η Τουρκία στηρίζει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, ωστόσο είπε ότι τα δικαστήρια πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συνθήκες – αυτές οι συνθήκες, είπε, είναι πάνω από τον εσωτερικό κανονισμό. Μάλιστα ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως όλοι πρέπει να αποφεύγουν κινήσεις οι οποίες θα διακόψουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».
«Τα απαραίτητα» του Χάμοντ
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, και αντίθετα με την παραπλανητική δήλωση Χάμοντ στην κοινή δημοσιογραφική στην Τουρκία, το Φόρεϊν Όφις έχει ήδη προβεί στα «απαραίτητα» με διάβημά του προς τη Δικαιοσύνη με υποδείξεις υπέρ της Τουρκίας. Ενώ δηλαδή υπογράμμισε ότι στη χώρα του τα δικαστήρια είναι εντελώς ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και είναι μια διαδικασία που δεν μπορούν να ελέγξουν, εντούτοις ήδη έχουν αποπειραθεί να την επηρεάσουν.
(Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Φ.Ο. αποπειράται τέτοιες παρεμβάσεις προς τη Δικαιοσύνη. Υπάρχει το προηγούμενο της επιστολής της Βαρώνης Κίνοκ, η οποία ως Υφυπουργός Ευρώπης τότε στο Φόρεϊν Όφις, την απέστειλε προς τους Δικαστές του Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς, ζητώντας από το Δικαστήριο να πάρει πολιτική απόφαση υπέρ της Τουρκίας. Μια ενέργεια που καυτηρίασε και εξέθεσε έντονα στην απόφασή του το Δικαστήριο. Και τότε είχε προηγηθεί τουρκική απαίτηση προς το Φόρεϊν Όφις για παρέμβαση του τελευταίου).
Η κατάσταση όπως έχει σήμερα
Το Βρετανικό Δικαστήριο δεν έχει ακόμα πάρει τελική απόφαση, αυτή αναμένεται είτε στις 26 Ιανουαρίου 2016 είτε σε άλλη ημερομηνία, που θα καθοριστεί σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά ζητήσει αναβολή.
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Ανταπόκριση για τη «Σ» 17.1.2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου