Ετικέτες

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Δημοπρατούνται στο Λονδίνο ελληνικές αρχαιότητες, πιθανόν προϊόντα λαθρανασκαφών

αρχαια δημοπρασια

Η ίδια δημοπρασία, στον κατάλογό της, περιλαμβάνει και μερικά κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία δεν έχουν σαφή προέλευση.

Προϊόντα λαθρανασκαφών ενδέχεται να αποτελούν αγγεία της κλασικής αρχαιότητας, τα οποία πρόκειται να δημοπρατηθούν την Πέμπτη από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο.

Ο Καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης έχει ταυτίσει τρία από τα αγγεία (τα αντικείμενα με αριθμούς 6, 8 και 16 στον κατάλογο της δημοπρασίας) με φωτογραφίες από το«αρχείο Μπεκίνα», ενώ το τέταρτο αντικείμενο, με αριθμό 93, είχε κατασχεθεί από τις ελβετικές αρχές από τον Ιάπωνα αρχαιοπώλη Νοριγιόσι Χοριούτσι το 2008, αλλά επεστράφη παρότι ποτέ δεν αποδείχθηκε «καθαρό». Πρόκειται για μία οινοχόη, δύο ληκύθους και έναν κάνθαρο.

Η ίδια δημοπρασία, στον κατάλογό της, περιλαμβάνει και μερικά κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία δεν έχουν σαφή προέλευση. Αναφέρεται ότι ανήκαν σε γαλλική συλλογή και αποκτήθηκαν πριν το 1973, χρονολογία που έχει καθορίσει η Σύμβαση της Unesco για την προστασία πολιτιστικών αγαθών.

Ο αρχαίος αττικός κάνθαρος.Ο αρχαίος αττικός κάνθαρος.

Ο Καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης έχει ενημερώσει την Ιντερπόλ, τις ιταλικές αρχές, το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά της Τέχνης της Σκότλαντ Γιαρντ και τον Kαθηγητή εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δρα Σάιμον Μακένζι, προϊστάμενό του στο πρόγραμμα Trafficking Culture.

 

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου