Ετικέτες

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Κύπρος: Κλείνει το μάτι στην Κίνα


Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης Αναστασιάδη με τον Κινέζο Πρόεδρο
Τα γεωγραφικά, ναυτιλιακά και χρηματοοικονομικά πλεονεκτήματα της Κύπρου παρουσίασε ο Πρόεδρος στη χθεσινή Σύνοδο Ασιατικών Πολιτικών Κομμάτων του Πεκίνου
Χαιρετισμό στη Σύνοδο των Ασιατικών Πολιτικών Κομμάτων για την Οδό του Μεταξιού στο Πεκίνο απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας ότι το θέμα «αφορά όλους μας, αφού επικεντρώνεται στη διασύνδεση και τη συνεργασία ανάμεσα σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Ωκεανίας και τονίζει τον σημαντικό ρόλο της οικονομίας και τον τρόπο που επηρεάζει το μέλλον μας εντός του επικρατούντος περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος».
Μιλώντας στη Σύνοδο, την οποία διοργανώνει η Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και στην οποία συμμετέχει αριθμός αρχηγών κρατών, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπό την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προνόμιο και τιμή για κάθε αρχηγό κράτους».

Η σημασία της επίσκεψης
Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε παράλληλα ότι η παρουσία του στη Σύνοδο αποκτά επιπρόσθετη σημασία, αφού ο ίδιος είναι ο μοναδικός αρχηγός κράτους-μέλους της ΕΕ που προσκλήθηκε να συμμετάσχει και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ευρωπαϊκές χώρες στην πρωτοβουλία για την Οδό του Μεταξιού. «Η παρουσία μας στο Πεκίνο συμπίπτει επίσης με την 66η επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και για αυτό εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αμοιβαία επωφελείς σχέσεις
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «One Belt and One Road initiative», που στοχεύει στην προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, και της οποίας ηγείται η Κίνα, σημείωσε ότι αυτή ακολουθεί την οικουμενική αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων. «Η πρωτοβουλία για την Οδό του Μεταξιού στόχο έχει να δημιουργήσει ένα αμοιβαίως επωφελές πλαίσιο, προωθώντας την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ και η Κίνα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικές εμπορικές σχέσεις.
Αίτηση σε Ασιατική Τράπεζα
Μέρος αυτών των στρατηγικών, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι και η σύσταση της Τράπεζας Ασιατικών Υποδομών και Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει καταθέσει αίτηση, ούτως ώστε να καταστεί περιφερειακό μέλος της Τράπεζας. «Η Κύπρος χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τη συνεργασία, την πρόοδο, την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, αλλά και το γεγονός ότι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα νηολόγια παγκοσμίως.
Ιστορικοί δεσμοί Κύπρου – Κίνας
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο και για τις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου και συμπλήρωσε ότι «πιστεύουμε ότι η Κύπρος, ως το κράτος-μέλος της ΕΕ με την πλέον μοναδική γεωγραφική θέση, την πλούσια ιστορική και πολιτιστική της παράδοση και τη μεγάλη της εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μπορεί να καταστεί ένας ενεργός παίκτης στην προώθηση των αξιών της πρωτοβουλίας για την Οδό του Μεταξιού».
Το σημερινό πρόγραμμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών που παρευρίσκονται στη Σύνοδο ο Αντιπρόεδρος της Κίνας Li Yuanchao. Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει πανεπιστήμιο στο Πεκίνο, ενώ το απόγευμα θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας.
Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη συνάντηση είναι η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Κίνας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, των επενδύσεων και της ενέργειας, καθώς και οι σχέσεις Κίνας – ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Κίνα Άγις Λοΐζου. Κινέζικο ενδιαφέρον για το λιμάνι Λεμεσού
Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης συναντήθηκε χθες με τον Κινέζο ομόλογό του Yang Chuantang, συζητώντας θέματα ναυτιλίας, αλλά και την εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πεκίνο, τον οποίον ο κ. Δημητριάδης συνοδεύει, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «σήμερα είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Μεταφορών της Κίνας.
Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα», προσθέτοντας: «Συζητήσαμε το θέμα της ναυτιλίας, που εενδιαφέρει και τις δύο πλευρές, καθώς και άλλα θέματα, όπως η εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού», ανέφερε. Εξήγησα, πρόσθεσε, «τη διαδικασία στον Υπουργό, υπάρχει εντός της διαδικασίας μια τεράστια κινεζική εταιρεία, η Cosco». Όπως δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, «φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι πραγματικό», και, φυσικά, πρόσθεσε, «θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος του Μάρτη, να δούμε ποιος θα επιτύχει σε αυτό τον διαγωνισμό».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου