Ετικέτες

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Βρετανία: Νέος ηγέτης των Εργατικών ο ακροαριστερός Τζέρεμι Κόρμπιν




Ο μαρξιστής Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο νέος ηγέτης του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία, μετά από σχετική ψηφοφορία το Σάββατο.
Ο ριζοσπάστης και ευρωσκεπτικιστής Κόρμπιν, 66 ετών, επικράτησε άνετα με ποσοστό 59,5% έναντι των Ιβέτ Κούπερ και Αντι Μπέρναμ, δύο πρώην υπουργών, αλλά και της Λιζ Κένταλ, σε ένα αποτέλεσμα που, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, δεν αποκλείεται να φέρει πιο κοντά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εκστρατεία για τις εκλογές αυτές «έδειξε πως το κόμμα και το κίνημά μας, παθιασμένο, δημοκρατικό, ποικιλόμορφο, ήταν ενωμένο και αποφασισμένο στην αναζήτησή μας μιας καλύτερης και δίκαιης κοινωνίας για όλους», είπε ο Κόρμπιν, αμέσως μετά την εκλογή του.
Παράλληλα κατήγγειλε «τις ανισότητες που έφθασαν σε δυσθεώρητα ύψη και ένα άδικο σύστημα κοινωνικής προστασίας», ενώ κάλεσε τη συντηρητική κυβέρνηση να επιδείξει μεγαλύτερη «συμπόνια» προς τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.
ΣΥΡΙΖΑ: Ενίσχυση του μετώπου κατά της λιτότητας στην Ευρώπη
Την εκλογή του Κόρμπιν χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι η εκλογή του ενισχύει σημαντικά το πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στη λιτότητα και στέλνει μήνυμα ελπίδας στους ευρωπαϊκούς λαούς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη σημερινή ιστορική εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέπτυξε πλούσια δράση, ως βουλευτής των Εργατικών, ενάντια στον πόλεμο, το ρατσισμό και τη λιτότητα, ενώ πήρε μέρος σε πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Ελλάδα, συμπαραστεκόμενος και στον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ το 2012.
Η εκλογή του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών, μέσα από την ενεργοποίηση χιλιάδων νέων μελών και την προσήλωσή του στην ανάγκη ανάσχεσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ενισχύει σημαντικά το πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στη λιτότητα και στέλνει μήνυμα ελπίδας στους ευρωπαϊκούς λαούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα της Κουμουνδούρου.
Παράλληλα, το αποτέλεσμα χαιρέτισε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.  «Η νίκη του Κόρμπιν είναι ένα εξαιρετικό νέο, είναι ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της αλλαγής στην Ευρώπη», έγραψε ο Ισπανός σε μήνυμά του στο Twitter.
REUTERS
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου