Ετικέτες

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Οι Σκοτσέζοι εθνικιστές προειδοποιούν τον Κάμερον για τυχόν έξοδο από την ΕΕ

Οι Σκοτσέζοι εθνικιστές προειδοποιούν τον Κάμερον για τυχόν έξοδο από την ΕΕ

3/6/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 26 εμφανίσεις

Θα είχε ως αποτέλεσμα έντονες αντιδράσεις στο Εδιμβούργο
Οι Σκοτσέζοι εθνικιστές προειδοποιούν τον Κάμερον για τυχόν έξοδο από την ΕΕ
Λονδίνο
Ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έστειλε η επικεφαλής των σκωτσέζων εθνικιστών, Νίκολα Στέρτζεον, σχετικά με το δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ. Αν ο πρωθυπουργός δεν διασφαλίσει την παραμονή στην ΕΕ, αυτό θα προκαλέσει νέο δημοψήφισμα στο Εδιμβούργο, ξεκαθάρισε.
«Το μήνυμά μου προς τον Ντέιβιντ Κάμερον είναι το εξής: μην δημιουργήσετε τις συνθήκες για άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας» είπε μιλώντας σε διπλωμάτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να αποτελούμε τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η Σκωτία φύγει από την Ευρώπη μολονότι έχει ψηφίσει ως έθνος να παραμείνει σ’ αυτήν, αυτό θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις» συνέχισε.
Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευθεί τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ προτού προκηρύξει δημοψήφισμα, μέχρι τα τέλη του 2017, για την έξοδο ή μη της χώρας από την Ένωση.
Όμως οι Σκωτζέζοι, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τάσσονται στην πλειονότητά τους υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, δεν θα δεχόντουσαν να φύγουν αν η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφίσει υπέρ αυτής της επιλογής στο δημοψήφισμα, υπογράμμισε η Στέρτζεον.
Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) θριάμβευσε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας τις 56 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, όπως μας λένε, μια οικογένεια εθνών (…) τότε κανείς δεν θα έπρεπε να επιβάλει στους άλλους τη θέλησή του. Κανένα μέλος αυτής της οικογένειας δεν θα έπρεπε να εκδιώκεται χωρίς τη θέλησή του» κατέληξε η Στέρτζεον.
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου