Ετικέτες

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Οι καταστροφές αρχαίων γεμίζoυν τα ταμεία του ISIS




Οι άνδρες του Ισλαμικού κράτους συνεχίζουν να κατακτούν την μία περιοχή μετά την άλλη, με την ιστορική συριακή πόλη Παλμύρα να πέφτει στα χέρια του ISIS αυτή την εβδομάδα.

Η Παλμύρα είναι μία πόλη στρατηγικής σημμασίας, αφού σύμφωνα με την Wall Street Journal αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ της πρωτεύουσας Δαμασκό, της πόλης Χομς και της Ντέιρ αλ-Ζορ, της μεγαλύτερης πόλης στην ανατολική Συρία.

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο και εκεί βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία.

Σύμφωνα με τον Jonathan Schanzer, αντιπροέδρο του ιδρύματος Προστασίας της Δημοκρατίας, το ISIS κερδίζει το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων που καταλήγουν στα ταμεία του από λεηλασίες αλλά και από την πώληση αρχαίων στην μαύρη αγορά.

Έτσι, το Ισλαμικό Κράτος το μόνο που έχει να κάνει για να ενισχύσει τα οικονομικά του, είναι να κατακτήσει κάποια άλλη περιοχή.

Λαθρέμποροι που μίλησαν στο BuzzFeed News περιέγραψαν την Παλμύρα σαν λαχείο για τους τζιχαντιστές, τονίζοντας ότι τα περισσότερα από τα αρχαία που θα πέσουν στα χέρια τους θα τα πουλήσουν στην μαύρη αγορά.

Οι εργαζόμενοι στα μουσεία της Παλμύρας μετέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα σε ασφαλές μέρος όσα αρχαία μπορούσαν αλλά έμειναν πίσω πολλά ακόμα, τα οποία οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν να χρυσοπουλήσουν.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, το ISIS θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια από την πώληση αρχαίων στην μαύρη αγορά.

Υπάρχουν στοιχεία ότι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους κάνουν επιδρομές από αρχαιολογικό χώρο σε αρχαιολογικό χώρο, ενώ σύμφωνα με αρχαιολόγο που μίλησε στον New Yorker πολλοί αρχαιολογικοί χώροι μοιάζουν με ελβετικό τυρί από τις τρύπες.

Το Ισλαμικό Κράτος επικοινωνεί με δίκτυα λαθρεμπόρων στη Μέση Ανατολή και τα αρχαία, αφού περάσουν στην Τουρκία, τότε φεύγουν για διάφορα μέρη του κόσμου.

Την ίδια ώρα τα βίντεο με τις καταστροφές των αρχαιολογικών χώρων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τους Ισλαμιστές, λειτουργούν προπαγανδιστικά για να εκτοξεύσουν την τιμή των αρχαίων αντικειμένων, αφού θα προέρχονται από κατεστραμμένους αρχαιολογικούς χώρους, ανεβάζοντας και την συναισθηματική τους αξία.


Πηγή:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου