Ετικέτες

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ενοχλεί τους Financial Times η αναθέρμανση των ΕλληνοΡωσικών σχέσεων. Των ΕλληνοSIEMENS δεν τους πείραζε;


FT: Ο Τσίπρας θέλει να καταστήσει την Ελλάδα δορυφόρο της ΡωσίαςFT: Ο Τσίπρας θέλει να καταστήσει
την Ελλάδα δορυφόρο της Ρωσίας

Φόβους πως η Ελλάδα θα καταστεί ο Δούρειος Ίππος της Ρωσίας στην Ευρώπη εκφράζουν οιFinancial Times, ενόψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία επισήμως εντάσσεται στην προσπάθεια άρσης του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
«Όμως, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν πως η συνάντηση στοχεύει σε κάτι περισσότερο από το εμπόριο φρούτων» τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Και προσθέτει: Ο μεγάλος φόβος είναι ένα σκηνικό Δούρειου Ίππου, όπου η Ρωσία θα παράσχει χρήματα στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Βέβαια, καθίσταται σαφές πως μία τέτοια εξέλιξη δεν αναμένεται στο εγγύς μέλλον.
Όμως, η οικονομική απελπισία της Αθήνας στρέφει την ελληνική κυβέρνηση στην αγκαλιά της Μόσχας.
«Εφόσον επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, τότε θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη γεωπολιτική αναταραχή από το 1947, όπου η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη επιρροής της Δύσης» αναφέρουν οι Financial Times.
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπάρχουν και ορισμένοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η Ρωσία είναι το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα απέναντι στη Γερμανία και την Ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη Ρωσία ως μέτρο πίεσης προς το Βερολίνο. Ο Τσίπρας θέλει να δείξει πως υπάρχουν και άλλες επιλογές» τονίζει ο Θ. Γρηγοριάδης, αναλυτής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
«Όμως δεν έχει σκοπό να καταστήσει την Ελλάδα δορυφόρο της Ρωσίας. Και αυτό το ξέρουν τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Γερμανοί. Πρόκειται για ένα απλό θέατρο, ένα ελληνικό παιχνίδι» αναφέρει εν συνεχεία.
Πάντως, οι Financial Times υπενθυμίζουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα φλερτάρει με τη Μόσχα.
«Τη δεκαετία του 1980, όταν το ΝΑΤΟ επέδειξε φιλική διάθεση προς την Τουρκία, ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόσφερε τη Σύρο, ως μέρος διεξαγωγής ναυτικών ασκήσεων του σοβιετικού στρατού» τονίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Επιστρέφοντας στο σήμερα και στο ενδεχόμενο χρηματικής βοήθειας, oι Financial Times υπερθεματίζουν πως η Μόσχα εμφανίζεται επιφυλακτική, κρατώντας σιγήν ιχθύος.
Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν υπογράμμισε πως η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι αβέβαιη και θα εξαρτηθεί από το αίτημα της Αθήνας.
«Οι Ρώσοι, δεδομένης της δυσμενής κατάστασης, στην οποία έχει επέλθει η ρωσική οικονομία, δεν θα ρισκάρουν, φοβούμενοι μία ακόμη ελληνική χρεοκοπία» επισημαίνει Έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.
«Όμως, οι Ρώσοι δύναται να συμφωνήσουν να στηρίξουν την Ελλάδα, μέσω της αγοράς εντόκων γραμματίων, όπως προσφάτως έγινε και με τους Κινέζους» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Κ. Ιορδανίδης, ειδικός επί της διπλωματικές σχέσεις, εξηγεί πως και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον από την οικονομική και πολιτική σύγκλιση.
Άλλωστε, καταλήγει, διαχρονικά η Ρωσία αναπτύσσει στενές σχέσεις με την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο, να αμφισβητήσει τη σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου