του Αντώνη Σαμαρά 25 Αυγούστου 2012
La Grèce veut epargner à l’ Europe «un cauchemar»
©Le Monde
©Le Monde
Τη σώσαμε τη χώρα Αντώνη ?
Ο Παπασταύρου είναι καλά ?
Βρε Αντώνη έχω μία απορία.Στη Λίστα Λαγκάρντ στη θέση 1263 υπάρχει το όνομα ANTONIOS SAMARAS Civil Engineer
Έχεις κανά ξαδελφάκι ? Ποιός είναι ? Όχι ότι ο άνθρωπος είναι φοροφυγάς…ίσα,ίσα, τα χρήματα να είναι απολύτως νόμιμα και να τα έβγαλε στο εξωτερικό (σιγά μην τα αφήσει εδώ…)
Αλλά δεν έχω βρεί ακόμα πειστικές απαντήσεις βρε Αντώνη…
Ενώ συναντάται με την ‘Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) στο Βερολίνο (την Παρασκευή 24 Αυγούστου) και με τον Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) στο Παρίσι την επομένη, ο Αντώνης Σαμαράς (ΑΣ) εξηγεί στον «μοντ» πως επιθυμεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός που ανέλαβε τα καθήκοντά του μέσα στον ορυμαγδό που ακολούθησε τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ζητάει «ανάσες» για να τροχοδρομήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας του και προειδοποιεί για τις ολέθριες επιπτώσεις τυχόν αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Υπόσχεται να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και είναι έτοιμος να παραχωρήσει ακατοίκητες ελληνικές βραχονησίδες.
Αλέν Σαλ (Alain Salles, Ε)«Για να πετύχουμε χρειάζεται να διαλυθεί κάθε αβεβαιότητα όσον αφορά πως το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός ευρωζώνης»
Ε: Οι ηγέτες της Ευρώπης άφησαν ελάχιστα περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση του «μνημονίου» (στο οποίο καταγράφονται οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η Αθήνα ως αντάλλαγμα της βοήθειας εκ μέρους της Ευρώπης και του «διεθνούς νομισματικού ταμείου»). Η εμπιστοσύνη προς την ελληνική πολιτική τάξη είναι σχεδόν μηδενική. Τι σκέφτεστε να κάνετε για να αντιστρέψετε αυτήν την κατάσταση;
ΑΣ: Θέλω να αποκαταστήσω το κεφάλαιο εμπιστοσύνης προς την χώρα μου, να εφαρμόσω το πρόγραμμα που καθορίζεται στο «μνημόνιο», να τηρήσω τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις μας, να πετύχω τους στόχους μας και να οδηγήσω την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Αυτό ζήτησαν οι Έλληνες ψηφοφόροι από την κυβέρνηση, εδώ και δύο μήνες.
Για να πετύχουμε όμως χρειάζεται να διαλυθούν όλες οι αβεβαιότητες όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης. Πώς να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, όταν καθημερινά έχουμε Ευρωπαίους αξιωματούχους που αναφέρονται δημοσίως στο ενδεχόμενο της «εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα». Αυτό πρέπει να σταματήσει!
Αν κάνουμε την δουλειά μας, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί. Κι αν η Ελλάδα σωθεί, θα αποδείξουμε πως η Ευρώπη είναι ισχυρή και ικανή να αντεπεξέρχεται με επιτυχία στα προβλήματά της. Οι πάντες μόνο να κερδίσουν έχουν από ένα ελληνικό «success story».
Ε: Κι όμως, υπάρχει ένα μέρος των Ευρωπαίων που μπαίνουν στον πειρασμό να ξεμπερδεύουν με το ελληνικό πρόβλημα, εκδιώκοντάς από την ευρωζώνη. Τι μπορείτε να κάνετε για να τους εμποδίσετε;
ΑΣ: Τυχόν «grexit», όπως λέγεται, θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και ζημιογόνο για την Ευρώπη. Θα σήμαινε περαιτέρω πτώση του βιοτικού μας επιπέδου κατά 70% (έχουμε ήδη υποστεί μείωση της τάξης του 35%), λόγω της παράλληλης δράσης του πληθωρισμού και των υποτιμήσεων. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει σε παρόμοιο κλονισμό. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει σε κάτι τέτοιο!
Η κοινωνική αναστάτωση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ μεταδοτική για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σε συνδυασμό με την αστάθεια στη Μέση και την Εγγύς Ανατολή, θα ήταν δυνατό να καταλήξουμε σε έναν γεωπολιτικό εφιάλτη που θα εκτεινόταν πέραν των ελληνικών συνόρων.
«Αντιστεκόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν προφυλάσσω μόνο την χώρα μου. Υπερασπίζομαι παράλληλα την Ευρώπη -και τις αξίες της»
Ας προσθέσουμε ασφαλώς την αντίδραση των χρηματαγορών, που σε μια τέτοια περίπτωση θα προεξοφλούσαν την αποχώρηση από την ευρωζώνη κι άλλων χωρών, προκαλώντας ένα «ντόμινο» αποχωρήσεων. Αν δεν κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνουμε εντός ευρώ κι εγκαταλειφθούμε από τους εταίρους μας, η έννοια της αλληλεγγύης, που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσής μας, θα δεχόταν καίριο πλήγμα.
Αντιστεκόμενος άρα σε αυτό το «grexit» δεν προφυλάσσω μόνο την χώρα μου. Υπερασπίζομαι την Ευρώπη και τις αξίες της.
E: Τι προσδοκάτε από τις συναντήσεις σας με τους ‘Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ;
ΑΣ: Θα τους εξηγήσω όσο πιο λεπτομερώς μπορώ πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει και έχει μπει σε φάση αλλαγής. Εφαρμόζουμε πια τις μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόζονταν. Εφαρμόζουμε ένα πολύ επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που υπερακοντίζει τα συμπεφωνημένα. Κι είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού ενός προγράμματος περικοπών ύψους 11.7 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια.
Το μόνο στο οποίο θέλουμε να επιμείνουμε είναι πως η ανάπτυξη είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Δεν αμφισβητούμε τους στόχους του προγράμματος. Θέλουμε μόνο να είμαστε βέβαιοι πως θα κατορθώσουμε να τους πετύχουμε διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Θέλω να εξαλείψω την αίσθηση πως η Ελλάδα είναι διαρκής πηγή προβλημάτων. Είμαι εδώ για να λύνω προβλήματα! Αλλά χρειαζόμαστε «ανάσες» για να ξαναβρούμε τον ρυθμό μας.
Ε: Μεταξύ άλλων, η Γερμανία επιμένει πως η επιμήκυνση της διάρκειας εφαρμογής του προγράμματος συνεπάγεται κι άλλα λεφτά για την Ελλάδα…
ΑΣ: Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα! Ίσα-ίσα, που μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να σημαίνει πως θα χρειαστούμε λιγότερα χρήματα. Αν επανέρθουμε σύντομα στην οδό της ανάπτυξης, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε περισσότερα κρατικά έσοδα και λιγότερο έλλειμμα. Η Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει μέσα σε μια διετία περικοπές δαπανών ύψους 25% του ΑΕΠ της! Αλλά τα αποτελέσματα είναι κατώτερα του αναμενομένου, διότι προσδοκούσαμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που είχαμε τελικά… Θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα με την ύφεση όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό.
Ε: Κάνατε μια προεκλογική εκστρατεία θεμελιωμένη στο αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, και τώρα ετοιμάζεστε να επιβάλλετε περαιτέρω λιτότητα. Οι ψηφοφόροι σας δεν νιώθουν προδομένοι;
ΑΣ: Κάθε άλλο! Οι ψηφοφόροι ξέρουν πως έχω υπερψηφίσει το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Οι πάντες γνωρίζουν πως δεν αμφισβητούμε τους στόχους του προγράμματος, τον εκμηδενισμό του ελλείμματος, την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Αλλά θέτουμε ως προτεραιότητά μας την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, την έξοδο από την ύφεση. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ολοένα και περισσότεροι συμφωνούν μαζί μας ως προς αυτήν την προτεραιότητα.
«Δεν είναι εύκολο να συγκεκριμενοποιηθούν περικοπές ύψους 5.5% του ΑΕΠ σε μια οικονομία μάλιστα που βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη διαδοχική χρονιά, που το 2012 θα συρρικνωθεί κατά 7% για δεύτερο συνεχές έτος, που έχει ανεργία 23% και πάνω από 50% στους νέους!»
Ε: Εδώ και πάνω από ένα μήνα συνεργάζεστε με το ΠΑΣΟΚ και την «δημοκρατική αριστερά» (ΔΗΜΑΡ) για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων περικοπών ύψους 11.7 δις ευρώ… Αλλά αυτή η συνεργασία μοιάζει εξαιρετικά εύθραυστη. Δεν κινδυνεύει να διαλυθεί, σε περίπτωση που το φθινόπωρο έχουμε κοινωνικές κινητοποιήσεις;
ΑΣ: Είμαστε η πρώτη πολυκομματική κυβέρνηση εδώ και 60 χρόνια. Ήδη έχουμε πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ή της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της μετανάστευσης. Η εκπόνηση του προγράμματος περικοπών των 11.7 δις συνιστά μια περίπλοκη διαπραγματευτική διαδικασία, τόσο με την τρόικα όσο και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Δεν είναι εύκολο να συγκεκριμενοποιηθούν περικοπές που εκπροσωπούν το 5.5% του ΑΕΠ σε μια οικονομία μάλιστα που βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη διαδοχική χρονιά και που το 2012 θα συρρικνωθεί κατά 7% για δεύτερο συνεχές έτος, που έχει ανεργία 23% και πάνω από 50% στους νέους! Αντιμετωπίζουμε ζητήματα τεχνικά, πολιτικά αλλά και -πράγμα που είναι και το σημαντικότερο- κοινωνικά! Αλλά τις δύο ή τρεις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουμε στο πρόγραμμα, και θα το εγκρίνουμε στο κοινοβούλιο.
Δεν πρέπει να λησμονούμε πως σήμερα η Ελλάδα υποφέρει. Διεξάγουμε πολλαπλές μάχες, σε ποικίλα μέτωπα: ενάντια στην καταστροφική ύφεση, ενάντια στο κατακλυσμιαίο αρνητικό ψυχολογικό κλίμα, ενάντια στον πολιτικό εξτρεμισμό και την λαϊκιστική δημαγωγία. Κι όλα αυτά σε ένα γεωστρατηγικό πλαίσιο ολοένα και πιο ασταθές και με χιλιάδες λαθρομετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορά μας.
«Όλο και περισσότεροι Έλληνες θεωρούν πως αυτό που επιδεινώνει την καθημερινότητά τους, δεν είναι μόνο οι απώλειες στο εισόδημά τους, αλλά πως σε μερικές γειτονιές λόγω της ανασφάλειας δεν μπορούν να πάνε ούτε καν ως τον φούρνο της γωνίας για να αγοράσουν γάλα»
Ε: Συμφωνείτε με τον υπουργό δημοσίας τάξης σας που θεωρεί πως το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι σημαντικότερο από την οικονομική κρίση;
ΑΣ: Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό από τα οικονομικά μας προβλήματα. Αλλά όλο και περισσότεροι Έλληνες θεωρούν πως αυτό που επιδεινώνει την καθημερινότητά τους, δεν είναι μόνο πως έχουν απολέσει 20% ή 30% της σύνταξής τους, αλλά πως σε μερικές γειτονιές λόγω της ανασφάλειας δεν μπορούν να πάνε ούτε καν ως τον φούρνο της γωνίας για να αγοράσουν γάλα. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων μας υποστηρίζει στο ζήτημα αυτό και εκφράζει την ανακούφισή της βλέποντάς μας να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης!
http://www.challenges.fr/revue-de-presse/20120823.CHA9764/ce-cauchemar-que-la-grece-veut-epargner-a-la-zone-euro.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου