chabay_volontiers_cover_small
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλευρό των Γερμανών πολέμησαν και πολλοί εθελοντές από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι κατεκτημένες. Αυτό ισχύει και για τους Γάλλους που πολέμησαν κατά των Σοβιετικών, στο πλευρό των πρώην αντιπάλων τους.
Η 33η Μεραρχία Waffen SS «Charlemagne» δημιουργήθηκε το 1944.
Πυρήνας της ήταν η «Γαλλική Λεγεώνα Αντιμπολσεβίκων Εθελοντών», η οποία σχηματίστηκε το 1941. Εντάχθηκε στην 7η Γερμανική Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) και πολέμησε τον χειμώνα του 1941-42 στο μέτωπο της Μόσχας. Αργότερα ανέλαβα καθήκοντα ασφαλείας στα μετόπισθεν, εκτελώντας επιχειρήσεις κατά των Σοβιετικών παρτιζάνων, στη Λευκορωσία.

Στο σύνταγμα είχαν ενταχθεί κυρίως Γάλλοι ακροδεξιοί, μέλη φασιστικών οργανώσεων, αλλά και αρκετοί Γάλλοι αιχμάλωτοι πολέμου, οι οποίοι προτίμησαν να υπηρετήσουν τους εχθρούς της πατρίδας τους από τις κακουχίες της αιχμαλωσίας. Η γαλλική δύναμη συνέχισε να πολεμά τους Παρτιζάνους μέχρι το καλοκαίρι του 1944. Όταν οι Σοβιετικοί διέσπασαν το γερμανικό μέτωπο στη Λευκορωσία, οι Γάλλοι στάλθηκαν να αντιμετωπίσουν τη σοβιετική πλημμυρίδα, ενταγμένοι στην 4η Μεραρχία Waffen SS Polizei.
Οι Γάλλοι πολέμησαν καλά και τότε αποφασίστηκε ο σχηματισμός μιας ταξιαρχίας, η οποία θα εντασσόταν στα Waffen SS.
Έτσι σχηματίστηκε η 8η Γαλλική Ταξιαρχία Εφόδου Waffen SS, δυνάμεων 3.000 ανδρών, με διοικητή τον συνταγματάρχη των SS Πωλ Μαρί Ντουμπαρντώ. Τον Σεπτέμβριο του 1944 η ταξιαρχία μετονομάστηκε σε Ταξιαρχία Γρεναδιέρων Waffen SS Charlemagne και τη διοίκηση ανέλαβε ο ταξίαρχος των SS Γκούσταβ Κρούκενμπεργκ.
Η ταξιαρχία διέθετε δύο ΣΠ, το 57ο και το 58ο, οργανωμένα όπως τα αντίστοιχα γερμανικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρχικά, οι Γάλλοι φορούσαν στολές τους Γερμανικού Στρατού, με τον τρίχρωμο θυρεό της Γαλλίας στο δεξιό μανίκι.
Μετά όμως οι άνδρες φορούσαν στολές των SS. Η δύναμη της ταξιαρχίας έφτασε τους 7.500 άνδρες. Τον Φεβρουάριο του 1945 η ταξιαρχία αναδιοργανώθηκε ως 33η ΜΠ Γρεναδιέρων Waffen SS. Οι Γερμανοί δεσμεύτηκαν να τη χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά στο Ανατολικό Μέτωπο. Η μεραρχία πολέμησε κατά των Σοβιετικών και σχεδόν διαλύθηκε, τον Μάρτιο του 1945. Τα υπολείμματά της, συμποσούμενα σε έναν λόχο, πολέμησαν μέχρι το τέλος στο Βερολίνο.