Ετικέτες

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τα πρώτα θύματα από την κίνηση της Ελβετίας

Τα πρώτα θύματα από την κίνηση της Ελβετίας

16/1/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 10 εμφανίσεις

Καταιγισμός εντολών, διακοπές στην ηλεκτρονική διαπραγμάτευση και μαζικές ζημίες είναι ο απολογισμός από το χθεσινό πρωτοφανές άλμα του φράγκου. Σημαντικά προβλήματα σε επενδυτικές από τις ΗΠΑ μέχρι τη Νέα Ζηλανδία.
Τα πρώτα θύματα από την κίνηση της Ελβετίας - Κατεβάζει ρολά η Global Brokers NZ
Ο απόλυτος πανικός δημιουργήθηκε χθες επενδυτικά fund συναλλάγματος με την κίνηση – έκπληξη της Ελβετίας να εγκαταλείψει τον στόχο ελάχιστης ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ. Οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή και ο καταιγισμός των εντολών οδήγησε σε διακοπές της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης, μεγάλες ζημίες για πολλούς και στα πρώτα λουκέτα του κλάδου.
Η Global Brokers NZ από τη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ρυθμιστικές απαιτήσεις για ελάχιστη κεφαλαιοποίηση 1 εκατ. δολαρίων Νέας Ζηλανδίας. Στην σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία αναφέρει πως η απόφαση της Ελβετίας οδήγησε “σε σπάνια αστάθεια και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά συναλλάγματος”. Και δεν είναι η μόνη που διαπίστωσε τέτοια προβλήματα.
Η αμερικανική FXCM αποκαλύπτει ότι οι χρεωστικοί λογαριασμοί των πελατών της αγγίζουν πλέον τα 225 εκατ. δολ. η IG Group Holdings δήλωσε πως ο αντίκτυπος αγγίζει τα 30 εκατ. στερλίνες και η Swissquote Group Holdings δημιούργησε προβλέψεις 28,4 εκατ. δολ.
Η μετοχή της IG κατρακύλησε χθες κατά 4,4% καθώς η βρετανική εταιρεία δήλωσε πως το πλήγμα από το άλμα του φράγκου θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να συγκεντρώσει τις οφειλές των πελατών της. «Τράβηξαν το χαλί  κάτω από τα πόδια της αγοράς και το φράγκο διαδραμάτισε ράλι έναντι όλων» δήλωσε ο Κρις Γουέστον της IG και συμπλήρωσε: «Πολλά funds αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα χθες»
Ο μεγαλύτερος ηττημένος στις ΗΠΑ φαίνεται πως ήταν το John Hancock Absolute Return Currency Fund που κατέγραψε χθες πτώση 8,7%.
«Θα μου προκαλέσει εντύπωση εάν δεν υπάρξουν και άλλα θύματα» αναφέρει ο Nick Parsons της National Bank of Australia και συμπλήρωσε: «Ήταν στροφή 180 μοιρών από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Ο κόσμος νοιώθει πληγμένος και προδομένος»
Με το άλμα του φράγκου να ξεπερνά χθες το 30%, οι dealer σε τράπεζες μεταξύ των οποίων ηDeutsche Bank, η UBS και η Goldman Sachs πάλευαν να προλάβουν τον καταιγισμό των εντολών. Στις αγορές προκλήθηκε πανικός με τους επενδυτές να στρέφονται σε φυγή.
«Οι πελάτες υπέστησαν σημαντικές ζημίες» αναφέρει η FXCM στην ανακοίνωσή της και συμπλήρωσε: «Αυτό δημιούργησε αρνητικά ισοζύγια με αποτέλεσμα να οφείλονται στην FXCM περίπου 225 εκατ. δολ.». Η μετοχή της χρηματιστηριακής υποχώρησε κατά 15% στην αγορά της Νέας Υόρκης χθες, ενώ η Citigroup προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης και μείωση του στόχου στα 5 δολ. από 17 δολ.
Η Swisscom από την πλευρά της εξηγεί  πως «πολλοί πελάτες ακολουθούσαν την στρατηγική που απέδιδε εδώ και καιρό και περίμεναν αποδυνάμωση του φράγκου έναντι του ευρώ». Συμπλήρωσε πως οι κινήσεις αυτές «δημιούργησαν ζημίες για τους πελάτες με αρνητικά υπόλοιπα και έτσι η τράπεζα αναγκάστηκε να καθορίσει προβλέψεις 25 εκατ. φράγκων»
Στην Deutsche Bank καταγράφηκαν προσωρινές διακοπές της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης στην πλατφόρμα Autobahn. Η HSBC Holdings ερευνά καταγγελίες ότι πελάτες στο Χονγκ Κονγκ αγόρασαν φράγκα κάτω από την τιμή της αγοράς, καθώς το διαδικτυακό τραπεζικό σύστημα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τη ραγδαία άνοδο του νομίσματος αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ελβετίας. Η Apple Daily, και η Hong Kong Economic Journal αποκάλυψαν ότι αρκετοί πελάτες της τράπεζας – τους οποίους δεν κατονομάζουν – ωφελήθηκαν από αυτό το τεχνικό πρόβλημα.
www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου