Ο εγγονός του διοικητή του Άουσβιτς
του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com
Ο Ρούντολφ Εες ήταν ο διοικητής του στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς, ο οποίος κατά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αποκάλυψε, με χαρακτηριστική απάθεια, τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα εκεί. Ο Εες καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Σήμερα ο εγγονός του, δηλώνει πως η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από το παρελθόν και πως ντρέπεται πάντα για τα όσα εγκλήματα ο παππούς του διέπραξε. Δηλώνει ακόμα πως αν γνώριζε τον τάφο του παππού του θα τον βεβήλωνε ο ίδιος.

Ο Εες υπήρξε διοικητής του Άουσβιτς από το 1941. Προηγουμένως είχε υπηρετήσει στο Νταχάου και στο Ζάξενχαουζεν. Κατά τη διάρκεια της δράσης του δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς τουλάχιστον 1,5 εκ. άνθρωποι, από όλη την Ευρώπη, κάθε καταγωγής και θρησκεύματος, περιλαμβανομένων και 45.000 τουλάχιστον Ελλήνων, εβραϊκής καταγωγής. Ο Εες παρακολούθησε προσωπικά το πρώτο «πείραμα» εκτέλεσης σε θάλαμο αερίων στο Άουσβιτς, όπου δολοφονήθηκαν Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου.
Ο εγγονός του Εες, 49 ετών σήμερα, έμαθε τη δράση του παππού, η οποία αποτελούσε ταμπού για την οικογένεια και δεν αναφερόταν ποτέ, όταν ήταν 12 ετών, στο σχολείο. Όταν επέστρεψε στο σπίτι και ρώτησε τον πατέρα του εκείνος τα αρνήθηκε όλα. Το βάρος όμως που υπήρχε στην οικογένεια ήταν μεγάλο. Για αυτό και η μητέρα του είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πάνω από δύο φορές.
Και ο ίδιος προσπάθησε να θέσει τέρμα στη ζωή του, αλλά τον έσωσαν την τελευταία στιγμή. Έτσι αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στη διαφώτιση για να ναζιστικά εγκλήματα.
Ψάχνοντας τα ίχνη του παππού του ανακάλυψε τον στρατιώτη των SS οδηγό του, από τον οποίο έμαθε όλη την αλήθεια. Στα 16 του εγκατέλειψε το σπίτι του και από τότε έχει διακόψει κάθε επαφή με την οικογένειά του. Ο ίδιος επισκέφτηκε το Άουσβιτς, αποτίνοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους που σκότωσε ο δολοφόνος παππούς του.
Ο Εες έχει αφήσει την πατρίδα του Αυστρία και ζει στη νότια Γερμανία, δίνοντας κάθε χρόνο σχετικές διαλέξεις σε σχολεία, ενημερώνοντας τα παιδιά για τα ναζιστικά εγκλήματα. Ο ίδιος θεωρεί τα σημερινά ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης ανάλογα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Χίτλερ. «Αν ζούσε ο παππούς μου σίγουρα θα ήταν μέλος σε κάποιο από τα κόμματα αυτά», λέει.