Ετικέτες

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Βίαιη επίθεση από μια ομάδα νεοναζί σε Ελληνες φοιτητές στη Ζυρίχη


ναζι

Ο Ελληνικός Φοιτητικός Σύλλογος Ζυρίχης καταγγέλλει μέσα από την ιστοσελίδα του το περιστατικό σημειώνοντας ότι οι Ελβετοί νεοναζί έκαναν αναφορές στην ελληνική Χρυσή Αυγή κι εξυμνούσαν τον Χίτλερ.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η επίθεση έγινε αρχικά μέσα σε τραμ σε κεντρικό σημείο της πόλης, αλλά συνεχίστηκε και έξω από αυτό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αφότου αναγνωρίσθηκαν ως Έλληνες, οι τέσσερις φοιτητές προκλήθηκαν από τους νεοναζί οι οποίοι άρχισαν να τους φωνάζουν «Golden Dawn», δηλαδή Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, όταν η παρέα έδειξε ότι διαφωνεί με την ΧΑ και την ιδεολογία της, οι Ελβετοί νεοναζί άρχισαν να λένε τραγούδια που εξυμνούσαν τον Αδόλφο Χίτλερ, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν στους φοιτητές, χτυπώντας τους στο πρόσωπο! Μάλιστα, ένας από τους νεαρούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο μάτι.
«Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα περιστατικό βίας με μόνο κίνητρο το μίσος. Μίσος εθνικιστικό και ρατσιστικό, μίσος πολιτικό», αναφέρει ο Ελληνικός Φοιτητικός Σύλλογος Ζυρίχης, τονίζοντας ότι το περιστατικό «αναδεικνύει το πρόβλημα και τους κινδύνους της ανόδου του νεοναζισμού και της φασιστικής βίας στην εποχή μας, ακόμα και σε μια πόλη με χιλιάδες μεταναστών που προσφέρουν καθοριστικά στην παραγωγική της πραγματικότητα».
Η ανάρτηση του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου Ζυρίχης:
Νεοναζιστική Βία στη Ζυρίχη
Το βράδυ της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου 2014 μια παρέα 4 Ελλήνων δέχτηκαν επίθεση από νεοναζιστική ομάδα μέσα σε τραμ που κατευθυνόταν από τη στάση Rennweg προς τη στάση Banhofstrasse ενώ η επίθεση συνεχίστηκε και έξω από το τραμ στο χώρο της στάσης Banhofstrasse.
Αφότου αναγνωρίσθηκαν ως Έλληνες, προκλήθηκαν φωνάζοντας τους “Golden Dawn”. Όταν η παρέα έδειξε τη διαφωνία της με τη φασιστική Χρυσή Αυγή, η πρόκληση συνεχίστηκε με τραγούδια που εξυμνούσαν τον Αδόλφο Χίτλερ. Χωρίς σωματικού τύπου απάντηση από τους Έλληνες, η ομάδα που φώναζε τα νεοναζιστικά αυτά συνθήματα προχώρησε σε απευθείας χτυπήματα στο πρόσωπο με αποτέλεσμα ένας Έλληνας να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες φέροντας σημαντικό χτύπημα στο μάτι. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα περιστατικό βίας με μόνο κίνητρο το μίσος. Μίσος εθνικιστικό και ρατσιστικό, μίσος πολιτικό.
Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει το πρόβλημα και τους κινδύνους της ανόδου του νεοναζισμού και της φασιστικής βίας στην εποχή μας, ακόμα και σε μια πόλη με χιλιάδες μεταναστών που προσφέρουν καθοριστικά στην παραγωγική της πραγματικότητα. Αθώοι δέχτηκαν επίθεση με μόνο λόγο την καταγωγή τους και το γεγονός ότι εξέφρασαν δημοκρατικά τη γνώμη τους για την αντίθεση τους προς τον Χίτλερ και το ναζισμό είτε στις παλιές είτε στις σύγχρονες μορφές του.
Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και ενεργοί πολίτες θέλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα και προς όλους ότι τέτοια περιστατικά δε θα συναντήσουν ούτε την ανοχή ούτε την υπομονή μας. Ζητάμε αντίθετα από όλους τους φορείς να τοποθετηθούν, να καταδικάσουν και να στηλιτεύσουν κάθε τέτοια πρακτική βίας που έχει κίνητρα τα οποία πηγάζουν από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Εξάλλου δε θα πρέπει κανείς να γελαστεί και να θεωρήσει ότι ήταν απλά μια “κακή στιγμή”. Τέτοια περιστατικά αποτελούν κραυγαλέα και αδιαπραγμάτευτη απόδειξη της ανόδου του νεοναζισμού σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και στην πολυπολιτισμική Ζυρίχη. Σήμερα, στο άκουσμα της αποτρόπαιας αυτής πράξης, ατομικά αλλά και συλλογικά καλούμαστε να υψώσουμε ανάστημα ενάντια στην καταπάτηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Να βάλουμε έμπρακτα όριο στην εξάπλωση του μίσους. Για μια δημοκρατική κοινωνία, για μια ζωή ανθρώπινή. Εξάλλου να ξέρουν καλά όλοι αυτοί: δεν μας φοβίζουν!
Ποτέ ξανά Φασισμός
Ελευθερία – Δημοκρατία – Ισότητα – Αξιοπρέπεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου