Ετικέτες

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Υπόθεση κατασκοπείας συγκλονίζει τις σχέσεις Πολωνίας – Ρωσίας


Δύο άτομα συνέλαβαν οι πολωνικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι αντισυνταγματάρχης του Πολωνικού στρατού, που υπηρετεί στο πολωνικό υπουργείο Άμυνας και ο δεύτερος είναι γνωστός δικηγόρος στη Βαρσοβία, Ρώσος υπήκοος.
Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά από αιφνιδιαστική επιχείρηση των πολωνικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικότερα της αντικατασκοπείας και εσωτερικής ασφαλείας (ABW). «Πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στις ρωσικές υπηρεσίες», ανέφερε ο Πολωνός βουλευτής Μάρεκ Μπιεμάτσκι, μετά την ενημέρωση που είχε το πολωνικό κοινοβούλιο από τους εκπροσώπους των μυστικών υπηρεσιών, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Janusz Piechocinski, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στοντηλεοπτικό σταθμό TVN24, ζήτησε εμμέσως την απέλασε αριθμού Ρώσων διπλωματών από τη χώρα, ως αντίποινα για την υπόθεση κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε. Και οι δυο συλληφθέντεςθα κρατηθούν για ένα τρίμηνο, αναμένοντας τη δίκη τους, σύμφωνα με την εντολή του εισαγγελέα. Οι ανακρίσεις θα είναι σίγουρα σκληρές…
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, ο δικηγόρος (Stanislaw Sz. και εργαζόταν στη δικηγορική εταιρία Stopczyk & Mikulski) ενδιαφερόταν για τη συλλογή πληροφοριών που αφορούσαν σε επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής υποδομών στον τομέα του φυσικού αερίου, που θα μείωνε σημαντικά την εξάρτηση της Πολωνίας από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στην ομάδα των νομικών που υποστήριζε την κατασκευή τερματικού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον λιμένα Swinoujscie της Βαλτικής, με τα σχέδια να μιλούν για εισαγωγή του αγαθού από το Κατάρ.
Επρόκειτο για πράκτορα εκπαιδευμένο που θεωρείται πως είχε πατριωτικά και όχι οικονομικά ή άλλα κίνητρα. Σύμφωνα με τον αρχηγό της πολωνικής αντικατασκοπείας, συνταγματάρχη Dariusz Luczak, στόχος του ήταν η διείσδυση στην Κάτω Βουλή της Πολωνίας (Sejm) και η ανάπτυξη σχέσεων με τα μέλη της.
Οι βολές των Πολωνών στρέφονται κατά της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, η οποία φέρεται ως εμπλεκόμενη στη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση, φέρονται να έχουν εντοπίσει στο σπίτι που έμενε ο συλληφθείς δικηγόρος, λίστα με «βαριά» ονόματα δημοσιογράφων, πολιτικών και ειδικών σε θέματα ενέργειας, τους οποίους είχε στοχεύσει για στρατολόγηση η GRU.
Ετοίμαζε εκθέσεις για τη GRU και τις έστελνεμέσω υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία… δηλαδή υπό κάλυψη Ρώσων πρακτόρων. Φέρεται να τον είχαν υποπτευθεί εδώ και πολύ καιρό οι Πολωνοί, η εκπαίδευσή του όμως τον βοηθούσε να ξεφεύγει. Είχε μάλιστα κατορθώσει να λάβει την πολωνική υπηκοότητα, λιγότερο από δυο χρόνια πριν.
Μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει την ευθύνη εποπτείας των πολωνικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι μόλις έλαβε γνώση του περιεχομένου του εγγράφου, «το αίμα πάγωσε στις φλέβες του»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου