Ετικέτες

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Παγκόσμια ανησυχία για τον Έμπολα




Πολύ περιορισμένες και αργές χαρακτηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική ο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση.

Ο αριθμός των νεκρών από τον Έμπολα αγγίζει πλέον τους 3.000, ενώ διπλάσια είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Σημειώνονται πρόοδοι και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Όμως θέλω να είμαστε ξεκάθαροι: δεν προχωράμε αρκετά γρήγορα, δεν κάνουμε αρκετά», δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΗΕ για τον Έμπολα στη Νέα Υόρκη.

«Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι η απάντηση σε μια επιδημία τέτοιου εύρους πρέπει να είναι ταυτόχρονα άμεση και συνεχής» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπισή της «είναι προς όφελος όλου του κόσμου».

«Η αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα είναι μια προτεραιότητα για τις ΗΠΑ» επεσήμανε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στους αμερικανούς στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί κυρίως στη Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, για να συμμετάσχουν στη δημιουργία μονάδων θεραπείας.

«Διαδραματίζουμε τον ρόλο μας, συνεχίζουμε να καταβάλουμε προσπάθειες. Όμως αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλον τον κόσμο, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας» κατέληξε.

SOS από χώρες της δυτικής Αφρικής

Στο μεταξύ οι πρόεδροι της Γουινέας Άλφα Κοντέ, της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ και της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα, οι χώρες των οποίων έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, ζήτησαν από τους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη να τους βοηθήσουν να την αντιμετωπίσουν.

Ο Κοντέ είπε ότι χρειάζονται «έκτακτα και άμεσα μέτρα» για να αντιμετωπιστεί ο ιός Έμπολα.

Η Τζόνσον-Σίρλιφ επεσήμανε ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με μια ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή και την κατάρρευση των υποδομών της εξαιτίας της χειρότερης πρόκλησης που έχει αντιμετωπίσει η Λιβερία. «Το χειρότερο σενάριο είναι ότι πάνω από 100.000 πολίτες θα πεθάνουν από την επιδημία», είπε.

Ο Κορόμα, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «οι διεθνείς και οι εθνικές αντιδράσεις είναι ανεπαρκείς», ενώ χαρακτήρισε τον Έμπολα «ασθένεια χειρότερη από την τρομοκρατία».

Βοήθεια και από την Κούβα
Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν τους πρώτους 165 από τους συνολικά 461 διαθέσιμους γιατρούς και εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας, στις χώρες της Δυτικής Αφρικής για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα. Οι γιατροί ήδη ολοκληρώνουν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και αναμένεται να σταλούν στη περιοχή σύντομα.

Ένα σύνολο από «461 υγειονομικούς», συμπεριλαμβανομένων 165 γιατρών και νοσηλευτών ετοιμάζονται για την αποστολή στη Σιέρα Λεόνε η οποία είχε ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε στην κρατική τηλεόραση η Ρέγκλα Ανγκούλο, διευθύντρια της Κεντρικής Ιατρικής Υπηρεσίας στην Αβάνα.

Άλλοι 296 υγειονομικοί θα αποσταλούν στη Λιβερία και τη γειτονική Γουινέα, που πλήττεται και από επιδημία δάγκειου πυρετό, είπε η κα Ανγκούλο χωρίς να προσδιορίζει την ημερομηνία της άφιξής τους. Η πρώτη αποστολή πάντως για τη Σιέρα Λεόνε, αναμένεται να φτάσει στη δυτική Αφρική στις αρχές Οκτωβρίου. Την Τρίτη μια πηγή των υγειονομικών υπηρεσιών της Κούβας αποκάλυψε ότι τρεις κουβανοί γιατροί βρίσκονται ήδη στη Σιέρα Λεόνε για να προετοιμαστούν το έδαφος για την ανάπτυξη των συναδέλφων τους. «Θα είμαστε παρόντες στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία (...), αλλά εμείς επίσης εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα πρόληψης» είπε η κα Ανγκούλο. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, οι κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές παρακολούθησαν διαλέξεις σχετικά με τον Έμπολα, και άλλες περιπτώσεις αιμορραγικού πυρετού καθώς και μαθήματα αγγλικών. Σε πρακτικό επίπεδο, εξοικειώθηκαν με τις διαδικασίες ασφαλείας ενώ συμμετείχαν σε προσομοιώσεις σε σκηνές που έχει στηθεί στους κήπους νοσοκομείων στην Αβάνα.

Η Κούβα έχει περισσότερους από 50.000 γιατρούς και προσωπικό υγείας που εργάζονται σε πενήντα χώρες, ενώ διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γιατρών ανά κάτοικο, σε αντίθεση με τις χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό Έμπολα, που έχουν κατ' αναλογία έναν ή το δύο γιατρούς ανά 100.000 ανθρώπους.



Επιπλέον πόροι από ΕΕ και Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει από τα 230 στα 400 εκατομμύρια δολάρια την προσφορά της προς τις χώρες της δυτικής Αφρικής για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Παράλληλα η ΕΕ δεσμεύθηκε να προσφέρει επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ στη δυτική Αφρική για τον ίδιο σκοπό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανεβάζοντας σε 180 εκατομμύρια ευρώ τη συνολική της συνεισφορά στη μάχη κατά της επιδημίας.

G7: Δεν πρέπει να απομονωθούν οι χώρες που έχουν πληγεί από Έμπολα


Η ομάδα των πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη (G7) προειδοποίησε  για τον κίνδυνο «απομόνωσης» των χωρών της δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα.

«Αν και η εξάπλωση του ιού Έμπολα πρέπει να αναχαιτιστεί, οι πληγείσες χώρες δεν θα πρέπει να είναι απομονωμένες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία).
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία για την άνευ προηγουμένου εξάπλωση του Έμπολα στις περιοχές της δυτικής Αφρικής».

Οι επτά πιο πλούσιες χώρες του κόσμου και η ΕΕ υπογράμμισαν «την επιθυμία τους να ανακουφίσουν τις χώρες που πλήττονται από τον ιό» και συμφώνησαν ότι αυτή η επιδημία είναι «μια παγκόσμια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Παράλληλα η G7 εξέφρασε την «αποφασιστικότητά της να προσφέρει την υποστήριξή της σε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα και για να αποφευχθεί η επιδείνωση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής»
Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου