Ετικέτες

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-1 (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Μετέτρεψαν την Σατζάιγια σε γειτονιά του θανατου

Στη Γάζα κυριαρχεί και πάλι ο τρόμος ανάμεσα στους αμάχους

Μετέτρεψαν την Σατζάιγια σε γειτονιά του θανατου
Πόλη της Γάζας: Στο αίμα αμάχων έβαψαν ισραηλινές επιδρομές και πυρά πυροβολικού τη γειτονιά Σατζάιγια ανατολικά της Πόλη της Γάζας. Τουλάχιστον 66 είναι οι νεκροί -ανάμεσά τους 17 παιδιά και 14 γυναίκες- και 400 οι τραυματίες της ισραηλινής επίθεσης, την οποία ηλικιωμένοι Παλαιστίνιοι περιγράφουν ως τη σφοδρότερη που έχουν ζήσει μετά τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή όταν κατελήφθη η Λωρίδα της Γάζας.

Για έγκλημα πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου η παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας και ο Αραβικός Σύνδεσμος, τη στιγμή που στη Δυτική Όχθη ξεσπούν οργισμένες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ. Σφαγή κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα.

Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία ειδήσεων, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην παλαιστινιακή γειτονιά και με την υποστήριξη μαχητικών την έβαψαν στο αίμα. Με ουρλιαχτά οδύνης και οργής γονείς κρατούσαν στα χέρια τα νεκρά παιδιά τους. Άλλοι προσπαθούσαν να τα οδηγήσουν στην ασφάλεια, να τα «κρύψουν» από το θάνατο.

Παλαιστίνιοι κείτονταν νεκροί ανάμεσα σε συντρίμμια, χιλιάδες έτρεχαν αναζητώντας καταφύγιο στο νοσοκομείο της περιοχής, όπου παράλληλα μεταφέρονταν οι εκατοντάδες τραυματίες.

«Είδες τον Αχμέντ;», «Είδες τη γυναίκα μου;»... Απεγνωσμένες κραυγές ακούγονταν στην αυλή και τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Οι αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες με τραυματίες. Το δάπεδο βουτηγμένο στο αίμα τους.

Μία γυναίκα σε αναπηρικό τροχοκάθισμα, προσπαθούσε να εγκαταλείψει την περιοχή κουνώντας μια λευκή σημαία μέσα σε σύννεφα καπνού εξαιτίας των βομβαρδισμών. Ένας άνδρας ζητούσε βοήθεια για να βρει το γιο του που είχε παγιδευτεί στο σπίτι τους. Μπήκε σε ένα ασθενοφόρο ελπίζοντας ότι θα φτάσει, όμως πυρά από ισραηλινό τεθωρακισμένο τού εμπόδισαν την πρόσβαση.

Η επίθεση στη Σατζάιγια είναι η πλέον αιματηρή στις 13 ημέρες που μετρά η στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει κοστίσει συνολικά μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 425 Παλαιστινίους με τους αμάχους να πληρώνουν ξανά το τίμημα της σύγκρουσης.

Σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς στη Γάζα σκοτώθηκαν αφότου ξεκίνησε προ τριών ημερών η χερσαία φάση της επιχείρησης, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 3.500. Η σημερινή επίθεση υπολογίζεται ότι εκτόπισε άλλους 35.000 ανθρώπους, ενώ 63.000 Παλαιστίνιοι διαμένουν ήδη σε καταφύγια που παρέχει ο ΟΗΕ.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Τζενίν και της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη διαδηλώνοντας κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα. Καλούν τον Μαχμούντ Αμπάς να στραφεί στον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ, και ζητούν την παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου.

Η δίωρη «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» που είχε κηρυχθεί κατόπιν αιτήματος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κατέρρευσε εντός λίγων λεπτών με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος πάτησε πρώτος τη σκανδάλη.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Χαμάς είχε εκτοξεύσει πυραύλους, λειτουργούσε τούνελ και είχε στήσει κέντρα διοίκησης στη γειτονιά που αιματοκύλισε σε μία συντονισμένη από ξηράς και αέρος επίθεση, την οποία οι ηλικιωμένοι κάτοικοι περιγράφουν ως τη σφοδρότερη που έχουν ζήσει από τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι υπήρξε «μεγάλος βαθμός αντίστασης» στη Σατζάιγια με εκτόξευση οβίδων και χειροβομβίδων και πυρά αυτόματων όπλων μέσα από σπίτια και κτίρια. Μεταξύ των νεκρών της επίθεσης είναι και ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο γιος, η νύφη και τα δύο εγγόνια του.

Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς ώρα με την ώρα εντοπίζονται και άλλες σοροί στα συντρίμμια, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma'an. Δεκάδες από τα θύματα δεν έχουν μέχρι στιγμής αναγνωριστεί.

Άλλοι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε άλλα σημεία της Γάζας, ενώ η Χαμάς απάντησε στη σφαγή με νέο κύμα ρουκετών κατά του Ισραήλ, μία εκ των οποίων χτύπησε την πόλη Ασκελόν.

Η επίθεση στη Σατζάιγια ήλθε καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κατευθύνεται στο Κατάρ σε μία απόπειρα μεσολάβησης για την επίτευξη εκεχειρίας. Πρόκειται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ενώ ο τελευταίος θα έχει συνάντηση και με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ.

Η Χαμάς έχει ζητήσει τη μεσολάβηση κρατών όπως το Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά καχύποπτη ως προς τις προθέσεις της Αιγύπτου και του προέδρου της Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος και ανέτρεψε πέρυσι τον ισλαμιστή εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Από ισραηλινής πλευράς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα «αναλάβει όποια δράση κρίνει απαραίτητη» για να θέσει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες κατά της επικράτειάς του και να αποκαταστήσει την ηρεμία στη Γάζα.

Μιλώντας στο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων, κατηγορώντας ξανά τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ερωτηθείς πόσο καιρό θα χρειαστεί το Ισραήλ για να ολοκληρώσει την επιχείρηση, η οποία έχει διακηρυγμένο στόχο την καταστροφή των τούνελ μέσω των οποίων διακινούνται όπλα της Χαμάς, ο Νετανιάχου αρκέστηκε να αναφέρει ότι η επιχείρηση εξελίσσεται «σχετικά γρήγορα».

Στην ίδια συνέντευξη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια κατάληψης της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι -ο οποίος καταφθάνει αύριο Δευτέρα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz- υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Το Ισραήλ έχει υπομείνει πολύ καιρό τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς και κανένα κράτος «δεν θα καθόταν καθώς βομβαρδιζόταν με ρουκέτες», είπε μιλώντας στο δίκτυο NBC, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την άμεση επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Πηγή: news.in.gr - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-kosmos/47/210392/metetrepsan-tin-satzaigia-se-geitonia-tou-thanatou#sthash.nBaE0SVg.dpuf

Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί στη Γάζα

Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί στη Γάζα
Συνολικά 410 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα αφότου ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στις 8 Ιουλίου, άμαχοι στην πλειονότητά τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών υγείας, Γιούσεφ Άμπου Ρις.

Ο γιατρός Άμπου Ρις διευκρίνισε πως 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους 17 παιδιά, 14 γυναίκες και τέσσερις ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν κατά τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας.
Εξάλλου, περισσότεροι από 210 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Σατζάγια από τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Σίφα της πόλης της Γάζας.
Προειδοποίησε για μία “ανθρωπιστική καταστροφή” αν οι τραυματίες και οι νεκροί που βρίσκονται ακόμη επί τόπου δεν απομακρυνθούν σύντομα.
Εντωμεταξύ, επαναλήφθηκαν οι εχθροπραξίες στη συνοικία Σετζάγια της Γάζας, λιγότερο από μία ώρα αφότου είχε συμφωνηθεί μία “ανθρωπιστική εκεχειρία” προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των τραυματιών από την περιοχή.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση λίγο μετά την έναρξη της δίωρης εκεχειρίας στη 1.30 μ.μ., την οποία είχε επιτύχει ο Ερυθρός Σταυρός, και πως επανέλαβε τις επιχειρήσεις του. Η Χαμάς δεν σχολίασε άμεσα τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPE
============================================================
 

Β)Εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισραήλ – Νεκρός ο γιος ανώτερου στελέχους της Χαμάς

Εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισραήλ – Νεκρός ο γιος ανώτερου στελέχους της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρωινές ώρες της Κυριακής ότι θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η πλέον αιματηρή σύγκρουση από το 2009 εισήλθε στην 13η ημέρα της και έως τώρα έχει αφήσει πίσω της πάνω από 350 νεκρούς.

«Από απόψε, η χερσαία φάση των επιχειρήσεων για την προστασία των συνόρων επεκτείνεται με πρόσθετες δυνάμεις ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που εγγυάται στους ισραηλινούς πολίτες μια ζωή με ασφάλεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα όπως ανέφερε μια ιατρική πηγή. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο παιδιά και ο γιος ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς.

Νεκρός από τα σφοδρά πυρά του πυροβολικού στην περιοχή Σεζίγια είναι ο γιος του Χαλίλ αλ- Χάγια, ανώτερου στελέχους που παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος της Χαμάς.

Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι –μουν θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή από την Κυριακή για να εκφράσει την «αλληλεγγύη του» και να βοηθήσει τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους, που έχουν εμπλακεί εδώ και 12 ημέρες σε μία αιματηρή σύγκρουση, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι- μουν προτίθεται να ενεργήσει «σε διαβούλευση με τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες, για να σταματήσει η βία και να βρεθεί μια λύση» στη σύγκρουση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Σε μια «προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός¨ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα μεταβεί στην Ντόχα του Κατάρ, το Κουβέιτ, το Κάιρο της Αιγύπτου την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και το Αμάν της Ιορδανίας.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μία από τις πιο αιματηρές ημέρες από την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, με το θάνατο 47 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζα αλλά και δύο ισραηλινών στρατιωτών.

Η επιστροφή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναμένεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Mideast Israel Palestinians

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ θα συναντηθούν στη Ντόχα του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Χάλεντ Μεσάαλ αρχηγός του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς που ελέγχει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας θα συναντηθούν σήμερα Κυριακή στο Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

Οι πηγές που είναι κοντά στη Χαμάς καθώς και παλαιστινιακές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στη Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν ότι ο Μεσάαλ και ο Αμπάς θα συναντηθούν στη Ντόχα του Κατάρ για να συζητήσουν την κατάπαυση του πυρός χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες και ενώ όλες οι έως τώρα προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία έχουν αποτύχει.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση κατά των παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς από της 8 Ιουλίου ενώ από την περασμένη Πέμπτη είναι σε εξέλιξη χερσαία εισβολή ισραηλινών δυνάμεων που αναζητούν τις θέσεις εκτόξευσης των ρουκετών που πέφτουν κατά κύματα απο τη Γάζα προς το ισραηλινό έδαφος καθώς και τις σήραγγες από τις οποίες οι μαχητές της Χαμάς επιχειρούν να εισέλθουν στο Ισραήλ.

Αξιωματούχοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναφέρει ότι τουλάχιστον 335 παλαιστίνιοι, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της 12ημερης σύγκρουσης.

Απέτυχε η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράντ Φαμπιούς, δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε χθες Σάββατο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι απέτυχε η διπλωματική προσπάθεια να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη 12ημερη φονική σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δυστυχώς μπορώ να πω ότι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός δεν έχει ακουστεί και αντίθετα μας ανησυχεί ο κίνδυνος για περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων» είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λοράντ Φαμπιούς μετέβη στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.
ΠΗΓΗ: AFP, REUTERS, ANA-MPA, DPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου