Ετικέτες

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Εκκενώθηκε το Προξενείο της Τουρκίας στη Βασόρα


basraΌπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα στην Τουρκία, εκκενώθηκε το Προξενείο της Τουρκίας στη Βασόρα και το προσωπικό, που ασκούσε καθήκοντα εκεί, μεταφέρθηκε κατά τρόπο ασφαλή στο Κουβέιτ.
Στην ιστοσελίδα της Zaman αναφέρεται ότι ο ΤΥΠΕΞ Νταβούτογλου, σε δήλωση που έκανε μέσω Twitter, ανέφερε πως εκκενώθηκε σήμερα το Προξενείο της Τουρκίας στη Βασόρα και το προσωπικό (18 άτομα) μεταφέρθηκε στο Κουβέιτ.
Απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων για τη Μουσούλη από το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
 Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, με τον τίτλο «Απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων αναφορικά με την έφοδο στο τουρκικό Προξενείο στη Μουσούλη», γράφει ότι αποφασίστηκε να εφαρμοστεί απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων αναφορικά με την έφοδο στο Προξενείο της Τουρκίας στη Μουσούλη για την κατοχύρωση της ασφάλειας των Τούρκων πολιτών που κρατούνται από την οργάνωση ISID ή ISIL. Η απαγόρευση ισχύει και για τον ηλεκτρονικό τύπο.
 Γνωστοποιήθηκε ότι το Ανώτατο Τηλεοπτικό Συμβούλιο, με απόφαση του 9ουΚακουργιοδικείου της Άγκυρας, έλαβε την απόφαση για απαγόρευση κάθε είδους μετάδοσης είδησης, γραπτής ή ηλεκτρονικής, αναφορικά με την έφοδο στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Μουσούλη, μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγονται για την ασφάλεια των Τούρκων πολιτών, που οδηγήθηκαν σε άγνωστο σημείο από την τρομοκρατική οργάνωση ISID.
 Για τους Τζιχατιστές στην Ευρώπη
 Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNNTurk, αναφέρεται ότι μετά την απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης ISID στο Ιράκ, ξεκίνησαν ευρείες επιχειρήσεις κατά των Τζιχατιστών στην Ευρώπη.
 Η αστυνομία της Ισπανίας συνέλαβε οκτώ άτομα. Η, δε, Βρετανία συμπεριέλαβε την ISID ή ISIL στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων. Στο μεταξύ υπήρξε ισχυρισμός ότι και η Ολλανδία γνωστοποίησε στην Τουρκία τα ονόματα 100 Τζιχατιστών.
 Ομιλία Ερντογάν στην ΚΟ του κόμματός του     
 Ο Ερντογάν, κατά τη σημερινή ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του, αναφορικά με την έφοδο που έγινε στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Μουσούλη, είπε «Επειδή στη Μουσούλη οι ιρακινές δυνάμεις, που εξασφάλιζαν την ασφάλεια, αποσύρθηκαν τελείως από την πόλη, οι εργαζόμενοι στο Προξενείο μας δεν είχαν άλλη διέξοδο από το να μην εμπλακούν σε συμπλοκή με την τρομοκρατική οργάνωση. Το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Προξένου, μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο και κρατείται ακόμα εκεί. Επίσης κρατούνται και 31 οδηγοί TIR, που εργάζονταν στην περιοχή. Καταβάλουμε πολύ έντονες προσπάθειες για να πάρουμε τόσο τους εργαζόμενους στο Προξενείο, όσο και τους οδηγούς μας από εκεί που βρίσκονται. Συστήθηκε στο Τ/ΥΠΕΞ Δ/νση Διαχείρισης Κρίσης και όλες οι εξελίξεις παρακολουθούνται στιγμή προς στιγμή. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Ιράκ και χρησιμοποιούνται όλες οι δυνατότητες για τη διάσωση των πολιτών μας.»
 Ο Π/Θ Ερντογάν υπενθύμισε ότι οι Πρεσβείες μαζί με όλο το προσωπικό τους είναι πάντα υπό την εγγύηση της φιλοξενούσας χώρας και ότι κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει και να κατοχυρώνει την ασφάλεια του διπλωματικού προσωπικού των ξένων χωρών που βρίσκεται στη χώρα αυτή, σα δική της τιμή.
 Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Κεντρική Κυβέρνηση του Ιράκ αυτό δεν το κατόρθωσε και δεν μπόρεσε να προστατεύσει το κτίριο του Γενικού Προξενείου και το προσωπικό του. Και πρόσθεσε «Είθε το διπλωματικό προσωπικό μας, που βρίσκεται υπό ομηρία στη Μουσούλη και οι πολίτες μας να επιστρέψουν υγιείς στην Τουρκία. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση αυτού και συνεχίζουμε τις εργασίες μας πολύ έντονα και με μεγάλη ευαισθησία.
 Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ποια κριτήρια λαμβάνει σα βάση το CHP και ειδικά ο Γενικός Δ/ντής αυτού (έτσι αποκαλεί ο Ερντογάν τον Κιλιτσντάρογλου), αναφορικά με την πολιτική Μέσης Ανατολής. Η προσέγγιση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη. Τόσο το CHP, όσο και τα σχόλια και οι ειδήσεις της μερίδας του τύπου που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο τη ζωή των εκεί πολιτών μας. Πρόκειται για μεγάλη ανευθυνότητα.
 Για το MHP λέγαμε ότι είναι η μικρή αντιπολίτευση, αλλά δεν δικαιούται ούτε και αυτό. Το ΜΗΡ έχει μετατραπεί σε ‘βαγόνι’ τόσο του CHP όσο και της Πενσυλβάνια. Μπορούμε να πούμε πολλά, τόσο για το CHP, όσο και για το ΜΗΡ, αλλά εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε ανεύθυνοι όσο εκείνοι. Εμείς κινούμαστε με τη βαρύτητα της ευθύνης της χώρας, του έθνους και των κρατών-μελών πολιτών μας. Θέλησαν να μεταφέρουν στην Τουρκία τη φωτιά από την Αίγυπτο και τη Συρία. Αλλά εμείς δεν το επιτρέψαμε. Τώρα θέλουν να μεταφέρουν τη φωτιά από το Ιράκ στην Τουρκία, αλλά και αυτό δε θα το επιτρέψουμε.»
 Ο Π/Θ Ερντογάν, αναφορικά με τον Εκμελετίν Ιχσάνογλου, που ανακοινώθηκε χθες ως υποψήφιος του CHP και του ΜΗΡ για την Προεδρία, είπε «Δε θα προβώ σε σχόλιο σχετικά με το θέμα. Ο λαός είναι εκείνος που θα αποφασίσει.»
 Ο Π/Θ Ερντογάν τόνισε ότι το κόμμα του θα ανακοινώσει τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας κατά τα τέλη του τρέχοντος μηνός.
 Στο μεταξύ για την έρευνα και τις εφόδους που γίνονται αναφορικά με την παρακολούθησή του, είπε ότι ακόμα δεν έχει καμία ενημέρωση και ότι όταν συγκεντρωθούν οι πληροφορίες, θα ενημερωθεί σχετικά.
 Επίσης, όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα, συνελήφθη ο πρώην Δ/ντής της Ασφάλειας του Π/Θ, Ζεκί Μπουλούτ, και τέθηκαν συνολικά 11 άτομα υπό κράτηση. Ένα άτομο βρίσκεται στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου