Ετικέτες

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ταξίδι με σημασία του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα -Αεροδρόμιο, λιμάνι του Πειραιά και τουρισμός στην ατζέντα


Ταξίδι με σημασία του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα -Αεροδρόμιο, λιμάνι του Πειραιά και τουρισμός στην ατζέντα


Μέχρι τώρα είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον ΟΛΠ και με δεδομένη την πρότερο παράδειγμα της COSCO, διαβλέπει η κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρχει περαιτέρω συνεργασία στον Πειραιά. Κάτι άλλωστε που επιδιώκουν και οι Κινέζοι καθώς θεωρούν το λιμάνι «πόλη» για την Ευρώπη.
Πρόθεση των Κινέζων είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η κινεζική «Friedmann Pacific Asset Management Limited and Shenzhen Airport Co Ltd», δηλαδή η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της πόλης του Σενζέν από κοινού με την κινεζική κρατική εταιρεία που κατέχει το αεροδρόμιο της πόλης, διεκδικούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θέλοντας να μετατρέψουν την Αθήνα σε μείζον σημείο εισόδου των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

Για τον ελληνικό τουρισμό οι Κινέζοι είναι ένας… προνομιακός πελάτης επομένως μια συμφωνία στον τομέα των αερογραμμών αυτομάτως τούτο θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό από τη συγκεκριμένη χώρα.
Η κινεζική εταιρεία China State Grid είναι μεταξύ των υποψηφίων για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και αναμένεται να περάσει στο β’ γύρο του διαγωνισμού όπου θα κληθεί να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 66% της εταρείας.
Στο Ελληνικό, η κινεζική εταιρεία Fosun συμμετέχει στο κονσόρτσιουμτων εταιρειών που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, εκτός από την Αθήνα θα μεταβεί και στην Κρήτη. Η Αθήνα δίνει βαρύνουσα σημασία στη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά και στην αύξηση των εξαγωγών βασικών ελληνικών προϊόντων, όπως λάδι, μάρμαρα, γουναρικά, κρασί. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας προσβλέπει στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας για την ανάπτυξη και για την έρευνα και τεχνολογία.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Αντώνη Σαμαρά με τον Λι Κεκιάνγκ, η Ελλάδα και η Κίνα θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας με την υπογραφή σχετικού μνημονίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα διοργανωθεί και forum με θέμα τη θαλάσσια συνεργασία, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, καθώς και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου