Ετικέτες

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Το Ιράκ Προσφεύγει σε Διαιτησία Ενάντια στην Τουρκία για την Πρώτη Εξαγωγή Αργού Από το Ιρακινό Κουρδιστάν


Το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ ανακοίνωσε ότι προσφεύγει σε διαιτησία ενώπιον του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ( ICC) ενάντια στην Τουρκία και την BOTAS, την κρατική τουρκική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου αγωγών πετρελαίου, για την παραβίαση της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την έναρξη εξαγωγής πετρελαίου από το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν μέσω αγωγού στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϋχάν στην Μεσόγειο.

Το Ιράκ απαιτεί από την Τουρκία και την ΒΟ TAS να σταματήσουν την άνευ εξουσιοδότησης μεταφορά, αποθήκευση και φόρτωση αργού από το ιρακινό Κουρδιστάν, την οποία πραγματοποιεί η Αυτόνομη Κουρδική Κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ, καθώς και αποζημίωση για οικονομική βλάβη άνω των 250 εκατ. δολ. (184 εκατ. ευρώ), όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ την περασμένη Παρασκευή.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα η Αυτόνομη Κουρδική Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της πρώτης εξαγωγικής πώλησης αργού από την περιοχή που βρίσκεται στον έλεγχό της μέσω αγωγού στο λιμάνι του Τσεϋχάν. Η ανακοίνωση της Αυτόνομης Κουρδικής Κυβέρνησης ανέφερε ότι α έσοδα από τις πωλήσεις θα κατατίθενται σε λογαριασμό της στην τράπεζα Halkbank στην Τουρκία.

Το ιρακινό Υπουργείο Πετρελαίου κατηγορεί, στην δική του ανακοίνωση, την Τουρκία και την BOTAS ότι, με την εξαγωγή αργού από τα εδάφη της Αυτόνομης Κουρδικής Κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ χωρίς την εξουσιοδότηση της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης της Βαγδάτης, αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την ιρακινοτουρκική συμφωνία για τους αγωγούς. «Η Τουρκία και η BOTAS διευκόλυναν την παράνομη πώληση ποσοτήτων αργού, οι οποίες δικαιωματικά ανήκουν στον λαό του Ιράκ», τονίζει η ανακοίνωση του ιρακινού Υπουργείου Πετρελαίου.

energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου