Ετικέτες

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η αδιαφορία των εφοπλιστών



Πλοία
Ολοι οι Ελληνες υποχρεώθηκαν στην καταβολή έκτακτης εισφοράς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ολοι, πλην των εφοπλιστών(!), εκ των μεγιστάνων δηλαδή της οικονομικής ζωής της χώρας. Οι ίδιοι οι εφοπλιστές, μάλιστα ηχηρά ονόματα της εφοπλιστικής κοινότητας, δυσανασχέτησαν όταν έμαθαν ότι είναι αναγκαστική η συνεισφορά τους. Αντέδρασαν μάλιστα σφοδρά επικαλούμενοι το προστατευόμενο από το Σύνταγμα φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας.


Μοιάζει απίστευτη μια τέτοια αντίδραση εκ μέρους των εφοπλιστών, ξένη με την παράδοση της χώρας, από τους χορηγούς της αρχαίας Ελλάδας έως τους πριν από δεκαετίες ευεργέτες. Οι εφοπλιστές όφειλαν να δώσουν το παράδειγμα της εθελοντικής και όχι αναγκαστικής έκτακτης εισφοράς. Είναι ενοχλητικό για την κοινή γνώμη να διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση και στο τέλος να καταφέρνουν να «φρενάρουν» την όποια συνεισφορά τους. Πιο ενοχλητική όμως, και σαφώς κατακριτέα, είναι η στάση των κυβερνήσεων, που ενώ ανακοίνωσαν πομπωδώς με κάμερες και συνεντεύξεις τη συμμετοχή του εφοπλισμού στα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής, έβαλαν τη διάταξη στα συρτάρια των γραφείων τους… Η σημερινή κυβέρνηση ακόμη δεν έχει υπογράψει, πέντε μήνες μετά την ψήφιση της διάταξης, τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, ούτε έχει εκδώσει τις σχετικές εγκυκλίους ώστε να ξεκινήσουν οι εφοπλιστές να πληρώνουν την έκτακτη εισφορά τους.

Πέντε μήνες τώρα η διάταξη παραμένει ανενεργή με ευθύνη της κυβέρνησης. Και αυτό την ώρα που για όλους τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ η εισφορά έχει καταστεί από την κυβέρνηση μόνιμη. Το ποσό φαίνεται αστείο για τους εφοπλιστές, δεν ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, εντούτοις εφοπλιστές και κυβερνώντες συμφώνησαν να μην καταβληθεί ποτέ αυτό το ποσό. Ετσι εξηγείται ότι οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν την ανάλογη δήλωση ώς την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου οπότε και έληγε η προθεσμία, ενώ οι κυβερνώντες δεν μερίμνησαν να εκδώσουν τις απαραίτητες εγκυκλίους και αποφάσεις.

Ετσι όμως λειτουργεί, δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα, οι κατέχοντες να μην πληρώνουν και οι μη κατέχοντες να πληρώνουν αγόγγυστα και ας ωθούνται ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση. Επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκαν σχετικά από συντάκτες της «Εφ.Συν.» είπαν απλώς ότι η εισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας θα εισπραχθεί κανονικά μέσα στο 2014. Ούτε καν μπήκαν στον κόπο να διευκρινίσουν γιατί οι ίδιοι δεν εκδίδουν τις εγκυκλίους, ούτε να πουν γιατί χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποχρεώσεις των φορολογούμενων…
http://www.efsyn.gr/?p=192404

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου