Ετικέτες

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ωρα και για το «διαζύγιο» Υπερδνειστερίας – Μολδαβίας



TASS_2892196_468
 Ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, Γεβγκένι Σεβτσούκ, μίλησε για τα προβλήματα που προκαλεί στη Δημοκρατία η κρίση στην Ουκρανία. Σημείωσε δε, ότι, μετά την Κριμαία έχει έλθει και η ώρα της Υπερδνειστερίας.
Vzglyad: Το περασμένο σαββατοκύριακο ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μπαράκ Ομπάμα επέστησε την προσοχή του προέδρου των ΗΠΑ στον «ουσιαστικό εξωτερικό αποκλεισμό» της Υπερδνειστερίας. Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτό «οδηγεί σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους της περιοχής, εμποδίζει τη μετακίνησή τους, τη φυσιολογική εμπορική και οικονομική δραστηριότητα». Η Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας έχει αποκλειστεί από την πλευρά της Ουκρανίας;

Γεβγκένι Σεβτσούκ: Η Υπερδνειστερία αντιμετωπίζει μόνιμους αποκλεισμούς σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της. Ωστόσο, ο αποκλεισμός ενισχύθηκε το 2006, όταν ουσιαστικά μπλοκαρίστηκε η εξαγωγή των εμπορευμάτων της, το τραπεζικό σύστημα, η δυνατότητα να πραγματοποιεί με τις μεταφορικές εταιρίες της εμπορικές και επιβατικές μεταφορές. Έχει μπλοκαριστεί η ποτάμια και αεροπορική συγκοινωνία.

Σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται πλέον και στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Κάτι που αφορά ειδικότερα τους ρώσους πολίτες, τους άντρες σε στρατεύσιμη ηλικία. Αυτοί οι περιορισμοί είναι για μας επώδυνοι, διότι στην Υπερδνειστερία διαβιούν περίπου 200 χιλιάδες ρώσοι πολίτες.
ΕΡ: Ποιες ενέργειες προγραμματίζεται να γίνουν ύστερα από την πρόσφατη άρνηση των ουκρανικών αρχών να διέλθουν από το έδαφός της ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου της ΜΔΥ, Ολέγκ Σεγκάλ, και αρκετοί άλλοι ρώσοι υπήκοοι που ζουν στην ΜΔΥ;
ΑΠ: Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση. Πήραμε την πρωτοβουλία για επαφές με την Ουκρανία, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά τα αίτια αυτών των ενεργειών, τις οποίες δεν μπορεί κανείς να τις εντάξει στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε μια πειστική απάντηση για τους λόγους αυτών των ενεργειών.
Η ελευθερία μετακίνησης αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, γι’ αυτό και δεν θα εξετάσουμε την επιβολή περιορισμών συμμετρικού χαρακτήρα για τους ουκρανούς εκπροσώπους. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε προβλήματα με τους γείτονες πρέπει να επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζω ότι ύστερα από κάποιο διάστημα θα γίνει κατανοητό πως οι πολίτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Μολδαβίας θα πρέπει να διέρχονται ανεμπόδιστα τα σύνορα. Με εξαίρεση φυσικά τους εγκληματίες, για τους οποίους οι περιορισμοί έχουν οριστεί από το νόμο.
ΕΡ: Πως επιδρά η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Υπερδνειστερίας;
ΑΠ: Στις σχέσεις Ρωσίας και Υπερδνειστερίας υπάρχει μια θετική δυναμική ανάπτυξης. Πέρυσι υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του ειδικού εκπροσώπου του προέδρου της Ρωσίας για την Υπερδνειστερία και αναπληρωτή πρωθυπουργού της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, και του προέδρου της Υπερδνειστερίας, για διεύρυνση της κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας η ρωσική πλευρά σχεδιάζει να συνδράμει στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων, οι οποίες θα βελτιώσουν τη ζωή των ρώσων υπηκόων που βρίσκονται στην Υπερδνειστερία, καθώς και της υπόλοιπης διασποράς.
Όσον αφορά την Κριμαία, εμείς στην Υπερδνειστερία υποστηρίζουμε πλήρως τη θέση της ρωσικής ηγεσίας ότι κάθε κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύει τους πολίτες του, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί. Αυτό κάνουν όλες οι πολιτισμένες χώρες, αυτό κάνει και η Ρωσία. Κατά την άποψή μας, δεν γίνεται διαφορετικά.
«Πολιτισμένο διαζύγιο»
ΕΡ: Ποιες είναι οι προγνώσεις σας για την κατάσταση σχετικά με την Υπερδνειστερία;
ΑΠ: Βλέπουμε την εξέλιξη των γεγονότων. Σήμερα είναι σαφές ότι η Μολδαβία προτίθεται να μεταβιβάσει σημαντικές εξουσίες στην ΕΕ στον τομέα της οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται δυναμικά και η Ουκρανία. Επίσης, η Μολδαβία διευρύνει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρουμανία, χωρίς μάλιστα να διαθέτει διακρατική συνοριακή συμφωνία με αυτή. Πιστεύουμε ότι η Μολδαβία ουσιαστικά μεταφέρει μέσω της Ρουμανίας στρατιωτικές εξουσίες στον συγκεκριμένο συνασπισμό κρατών. Η γνώμη μας είναι ότι οι εξωτερικές συνθήκες και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη λήψη τέτοιων αποφάσεων εκ μέρους των γειτόνων μας, καθιστούν αναγκαία την εξέταση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών πτυχών.
Θεωρώ ότι δεν μπορεί να δημιουργείται ένα απομονωτήριο στο κέντρο της Ευρώπης, επειδή οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας έχουν τις δικές τους προτιμήσεις και πεποιθήσεις. Η βούληση και η άποψη των πολιτών που ζουν εδώ, πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είμαι της άποψης ότι και για τη Μολδαβία, και για την Υπερδνειστερία, μια από τις καλύτερες εκδοχές για διευθέτηση, είναι η φόρμουλα του πολιτισμένου «διαζυγίου», για το οποίο έχω εκφραστεί επανειλημμένα.
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν, όπως αυτό της Τσεχίας και Σλοβακίας. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ρεαλιστικά την κατάσταση, να αναπτύσσουμε την οικονομία μας, να δημιουργούμε τις συνθήκες για ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στο κράτος. Η κατάσταση αυτή, να προσπαθούν με περιορισμούς, μεταξύ αυτών και με την καταστολή του οικονομικού δυναμικού της Υπερδνειστερίας, να δημιουργήσουν συνθήκες για πρόσθετες πολιτικές υποχωρήσεις, είναι παράλογη. Πιστεύω ότι η λύση πρέπει να βρεθεί μέσα στο 2014.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα Vzglyad.
Πηγή: http://rbth.gr/international/2014/04/01/ora_kai_gia_to_diazygio_yperdneisteria_-_moldabia_29487.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου