Ετικέτες

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (10)- Ο Φιλόσοφος και ποιητής ΒΙΑΣ ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ, (625-540 π.Χ.)

Γλυπτοθήκη αρχαίων
Πνευματικών μορφών (10)
«Γνωμικολογικόν»
Επιμέλεια Γ. Γ. Γ.
==============
► Δει τον αγαθόν άνδρα παυόμενον της αρχής μη πλουσιώτερον, αλλά μάλλον ενδοξότερον γεγονέναι.
================
Ο τίμιος άντρας πρέπει να φεύγει από την αρχή, όχι πλουσιότερος, αλλά ενδοξότερος
=====================
Ο Βίας ο Πριηνεύς, ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, από την Πριήνη της Ιωνίας. Έγινε γνωστός για την δικαιοσύνη του και την ρητορική του ικανότητα. Ήταν ανιδιοτελής, δίκαιος, εγκρατής και λιτοδίαιτος. Στα δικαστήρια συνηγορούσε πάντα δωρεάν, υπερασπίζοντας σ` αυτά τους αδικούμενους πολίτες. Όταν ήταν αναγκασμένος να καταδικάσει κάποιον σε θάνατο, δάκρυζε. Λέγεται ότι κάποτε απελευθέρωσε κάποιες γυναίκες που είχαν γίνει δούλες, καταβάλλοντας τα λύτρα και αφού τις δίδαξε και τις προίκισε, τις έστειλε πίσω στους δικούς τους, στην Μεσσηνία. Πέθανε σε ηλικία 85 χρονών περίπου, καθώς αγόρευε στο δικαστήριο. Οι Πριηνείς τον τίμησαν, τόσο όσο ζούσε, όσο και μετά το θάνατό του, οπότε του έστησαν ένα μεγαλοπρεπές μνημείο.
Όταν η Πριήνη κατακτήθηκε από τους Πέρσες, και οι συμπολίτες του έφευγαν πρόσφυγες, παίρνοντας μαζί τους και τα υπάρχοντά τους, ενώ ο ίδιος δεν έπαιρνε τίποτα μαζί του, κάποιος τον ρώτησε γιατί δεν παίρνει κι αυτός κάτι μαζί του, οπότε ο Βίαντας του απάντησε: «Τα εμά πάντα μετ` εμού φέρω», δηλαδή «Ότι έχω μαζί μου το φέρνω», εννοώντας πως δεν είχε κάτι για να πάρει και αυτός, όπως οι άλλοι.
==============
Παρατήρηση για σχόλια:
1. Το απόφθεγμα του Βίαντος, είναι περισσότερο από βέβαιο, πως δεν ισχύει για τους σύγχρονους πολιτικούς. Τουναντίον, θα έλεγα, πως οι περισσότεροι φεύγουν ντροπιασμένοι.....αλλά πλουσιότεροι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου