Ετικέτες

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Νταβούτογλου: άλλο Κριμαία, άλλο Κύπρος και Χατάϊ.



0810davutogluΔηλώσεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών κ. Νταβούτογλου σχετικά με την παρομοίωση της περίπτωσης της Κριμαίας, με το Χατάι και την Κύπρο
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, σύμφωνα με την εφημερίδα Takvim αντέδρασε στην παρομοίωση της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία, με το Χατάι, την Κύπρο και το Κόσσοβο και είπε: «Εάν σ’ αυτήν την περιοχή η εδαφική ακεραιότητα ανοίξει προς συζήτηση, θα προκύψουν παρόμοιες κρίσεις σε πολλές χώρες. Είναι απαράδεκτο να συγκρίνεται το Χατάι, με την τελευταία περίπτωση. Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική περίπτωση».
 Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Sabah (23/3/), με τον τίτλο «Από την Κριμαία δεν προκύπτουν τα παραδείγματα Χατάι και Κύπρου». Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Νταβούτογλου, χαρακτηρίζοντας ως «έμπρακτη κατάσταση» τη συμμετοχή της Κριμαίας, των εδαφών της Ουκρανίας,  στη Ρωσία, αντιτάχθηκε στην παρομοίωση της προσάρτησης, με τα παραδείγματα Χατάι, Κύπρου και Κόσσοβου.

 Ο Νταβούτογλου είπε  «Το θέμα της Κύπρου δεν μπορεί να συγκριθεί, διότι σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε τότε να προσαρτήσουμε την Κύπρο. Η Τουρκία δεν έκανε καμία τέτοια ενέργεια. Στην Κύπρο το 2004 έγινε ένα δημοψήφισμα, υπό την επιτήρηση των Η.Ε. Στην Κριμαία, το δημοψήφισμα, πέραν του ότι δεν έγινε υπό την επιτήρηση των Η.Ε., δεν είναι και ένα δημοψήφισμα, το οποίο αποδέχεται η διεθνής κοινότητα. Είναι ένα μονόπλευρο δημοψήφισμα. Στην Κύπρο υπάρχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Επειδή στην Κύπρο το 2004 το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, έγινε υπό την επιτήρηση των Η.Ε., επιβεβαιώθηκε και η νομιμότητα της «ΤΔΒΚ». Παρόλα αυτά η Τουρκία δεν προέβη σε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Ακόμα διατηρεί ανοιχτό το δρόμο των διαπραγματεύσεων. Όμως, στην Κριμαία υπάρχει μία αντίληψη, που κλείνει το δρόμο των διαπραγματεύσεων.
 Όσον αφορά στο Χατάι, πριν αυτό ενωθεί με την Τουρκία, υπήρχε εκεί μία διοίκηση αποικίας. Δεν υπήρχε ένα ανεξάρτητο κράτος. Η Συρία ήταν αποικία της Γαλλίας. Εμείς δεν πήραμε το Χατάι από τη Συρία. Όταν αποσυρόταν το αποικιοκρατικό κράτος, το Χατάι θέλησε να ενωθεί με εμάς και εμείς το δεχτήκαμε. Όμως εδώ υπάρχει ένα κράτος, το οποίο λέγεται Ουκρανία και αναγνωρίζουν τα Η.Ε. Πέραν αυτού υπάρχει ένα κράτος, του οποίου διασφαλίστηκαν τα σύνορα, με τη συμφωνία Βουδαπέστης του 1994, από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το Χατάι έλαβε την απόφαση να ενταχθεί στην Τουρκία, ακόμα πριν προκύψει η Συρία. Η σύγκριση με το θέμα της Κριμαίας, δεν αποτελεί σωστό παράδειγμα.»
 Ανιχνεεύσεις.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου