Ετικέτες

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Για πλήρη στρατιωτική απόσυρση από το Αφγανιστάν προετοιμάζονται οι ΗΠΑ



Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδιο πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έως τα τέλη του έτους, δεδομένης της άρνησης του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι να υπογράψει τη διμερή συμφωνία ασφαλείας που θα επιτρέψει την παραμονή περιορισμένου αριθμού στρατιωτών πέραν του 2014.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ πρόκειται να μεταφέρει τη -σημαντικά τροποποιημένη- νέα θέση της Ουάσινγκτον στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του NATO, η οποία αρχίζει την Τετάρτη.

Το μήνυμα-προειδοποίηση μετέφερε προσωπικά ο Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αφγανό πρόεδρο, ο οποίος έχει εξοργίσει το Λευκό Οίκο με την άρνησή του να υπογράψει τη συμφωνία, την οποία οι ΗΠΑ θέλουν σε ισχύ πριν δεσμευτούν επίσημα να διατηρήσουν κάποιες στρατιωτικές μονάδες για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και εκπαίδευση του αφγανικού στρατού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Καρζάι ότι έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί πλήρους αποχώρησης, αλλά άφησε ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής αμερικανικής δύναμης μετά το 2014 εφόσον η επίμαχη συμφωνία υπογραφεί.
Ο ίδιος ο Καρζάι έχει κωλυσιεργήσει επί μήνες στο ζήτημα της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας, λέγοντας τελικά ότι θέλει να αφήσει την απόφαση στον διάδοχό του, ο οποίος πρόκειται να αναδειχθεί στις εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Απρίλιο.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον πρόεδρο Καρζάι ότι αφού ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι είναι απίθανο να υπογράψει τη συμφωνία, οι ΗΠΑ λαμβάνουν συμπληρωματικά προληπτικά μέτρα» ώστε να προετοιμαστεί η πιθανή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων με το τέλος της αποστολής του NATO, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ανάφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
«Ταυτόχρονα, εάν συναφθεί μια διμερής συμφωνία ασφαλείας, και παράλληλα υπάρχει μια αφγανική κυβέρνηση δεσμευμένη σε μια σχέση συνεργασίας [με τις ΗΠΑ], η παραμονή μιας περιορισμένης αποστολής μετά το 2014» παραμένει πιθανή και θα ήταν «προς το συμφέρον τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Αφγανιστάν», φέρεται να είπε ο Ομπάμα στον Καρζάι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μια τέτοια αποστολή θα έχει καθήκοντα την παροχή «εκπαίδευσης, συμβουλευτικού έργου και αρωγής στις αφγανικές δυνάμεις», καθώς και τον «εντοπισμό των τελευταίων μελών της Αλ Κάιντα» που απομένουν στο Αφγανιστάν, φέρεται να υπενθύμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Πηγή: ΑΠΕ, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου