Ετικέτες

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Παρέμβαση του στρατού και κόντρα Ρωσίας – ΗΠΑ


\

Με μία ευθεία παρέμβαση που πολώνει ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα, ο στρατός μπήκε στη μάχη εξουσίας που διαδραματίζεται στην Ουκρανία.
undefined
Ο «στρατός» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών με κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες παραμένει στους δρόμους του Κιέβου
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Η ηγεσία του στρατού, με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας, προειδοποίησε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι η χώρα οδεύει προς τον διχασμό, ενώ προβάλλει ως ορατό κίνδυνο ακόμη και μία απειλή προς την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Οι στρατιωτικοί και οι (άλλοι) εργαζόμενοι του υπουργείου καλούν τον ανώτατο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων (δηλαδή τον αρχηγό του κράτους) να λάβει επειγόντως μέτρα στο πλαίσιο της σημερινής νομοθεσίας, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Οι στρατιωτικοί και οι (άλλοι) εργαζόμενοι του υπουργείου Αμυνας θεωρούν απαράδεκτες την κατάληψη δημόσιων κτιρίων και τις απόπειρες παρεμπόδισης της εξουσίας να ασκήσει το έργο της και επισημαίνουν ότι μια κλιμάκωση του κινήματος αμφισβήτησης απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», συνεχίζει με αυστηρό ύφος η στρατιωτική ηγεσία.
Μέχρι τώρα ο στρατός είχε κρατηθεί έξω από την πολιτική αναταραχή που συγκλονίζει την Ουκρανία και παρεμβαίνει τη στιγμή που ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω «οξείας νόσου του αναπνευστικού».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι φραστικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές, με τον Γιανουκόβιτς να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι πυροδοτεί την κατάσταση εξαιτίας των πολιτικών φιλοδοξιών ορισμένων εκ των ηγετών της, ενώ οι τρεις κυριότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι ο πρόεδρος έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και εκβιάζει ακόμη και τους βουλευτές του.
Την ίδια στιγμή εντείνονται και οι πιέσεις από το εξωτερικό. Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο Κίεβο, ενώ εντός του Σαββατοκύριακου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι θα έχει συναντήσεις με τον Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιατσένιουκ αλλά και την τραγουδίστρια Ρουσλάνα, στο περιθώριο της σύσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο.
Στις συνομιλίες, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία.
Η Μόσχα αντέδρασε στην προγραμματισμένη συνάντηση, χαρακτηρίζοντάς την «τσίρκο» διά στόματος του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού.«Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συζητήσει στο Μόναχο την κατάσταση στην Ουκρανία με τον πυγμάχο Κλίτσκο και την τραγουδίστρια Ρουσλάνα. Τσίρκο», έγραψε στο Τwitter ο Ντμίτρι Ρογκόσιν. Οι ΗΠΑ, πάντως, κρατούν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας και με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, με τον οποίο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συνομιλήσει τρεις φορές τηλεφωνικά την τελευταία εβδομάδα.
Λάδι στη φωτιά έριξε και η συγκλονιστική μαρτυρία Ουκρανού διαδηλωτή, που κατέθεσε ότι οι αρχές τον απήγαγαν, τον βασάνισαν και τον σταύρωσαν και στη συνέχεια τον εγκατέλειψαν για να πεθάνει από το κρύο.
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου