Ετικέτες

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Με αίμα βάφτηκαν πάλι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία: 3 νεκροί στο Κίεβο [εικόνες]


Με αίμα βάφτηκαν πάλι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία: 3 νεκροί στο Κίεβο [εικόνες]
Νεκροί από σφαίρες έπεσαν τρεις διαδηλωτές στην Ουκρανία σε νέες βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Κίεβο μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας διέταξε τους διαδηλωτές να εκκενώσουν άμεσα το κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών που είχαν καταλάβει νωρίτερα.
Στη διάρκεια των συγκρούσεων οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα την έδρα του κόμματος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο.

«Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Χτυπήθηκαν από σφαίρες», υποστήριξε ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.
Την πληροφορία για τους νεκρούς επιβεβαίωσε και μια βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης Μπατκιβτσίνα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι σοβαρά τραυματισμένοι.
Η Λέσια Όρομπετς, του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ανέφερε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Οι τρεις σοροί των υποστηρικτών μας βρίσκονται στο κτίριο. Ακόμη επτά κινδυνεύουν να πεθάνουν (εξαιτίας των τραυμάτων τους)».
Συνολικά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εκ των οποίων οι 30 σοβαρά. Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, ακρωτηριάστηκε το χέρι ενός διαδηλωτή, ενώ άλλοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια, κυρίως από βομβίδες κρότου.
Η αστυνομία από την πλευρά της κάνει λόγο για 37 τραυματίες στις τάξεις της.
Η ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δικτύου Vkontakte.
Νωρίτερα σήμερα η οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα και να πάνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων, για να την υπερασπιστούν από μια ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.
Σε ανάλογα επεισόδια στα τέλη Ιανουαρίου, είχαν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και περισσότεροι από 500 είχαν τραυματιστεί. Τα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών κοντά στο κοινοβούλιο, το οποίο σήμερα αναμένεται να εξετάσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες.
Η Μόσχα κατηγορεί την πολιτική των Δυτικών για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία: «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές πράξεις των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την κλιμάκωση και τις προκλήσεις προς τη νόμιμη εξουσία», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Καλούμε εκ νέου την ουκρανική αντιπολίτευση να αποκηρύξει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να βγει από μια βαθιά κρίση», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.



Πηγή: Με αίμα βάφτηκαν πάλι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία: 3 νεκροί στο Κίεβο [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/143735#ixzz2tgvTtCch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου